Kan gå bra å!???

Sitter och bokar tågresa norrut med känslan av att jag nog blir kvar i Sundsvall….I fredags åkte jag från Örnsköldsvik mot Sundsvall med ett tåg som var inställt men sen sattes i trafik igen. Men det gick dock inte ända fram utan jag fick kliva av i Timrå. Nu får vi se om jag tar mig hemåt den här veckan….
Det är stora brister i infrastrukturen inte bara krångel med tåg utan många vägar är i uselt skick. Det behövs satsningar på den svenska landsbygden! Det är ett kraftigt eftersatt underhåll på svenska vägar och järnvägar som orsakar dessa förseningar och inställda resor. Så kan det inte fortsätta. Så vi i Centerpartiet föreslår ett Sverigelyft för att få till en fungerande infrastruktur i hela landet: satsningar på underhåll av vägar, att arbetet med stambanor återupptas, nödvändiga spår för Sveriges industri och att regeringen omedelbart tillsätter en infrastrukturberedning.

Vi får väl se om jag tar mig hem. det kan ju gå bra å!

På Centerpartiets hemsida kan du läsa:

– Svenska folket måste återigen kunna boka en tågresa utan en klump i magen. Svenska vägar måste bli vara farbara, oavsett var man bor i landet, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

I myndigheten Trafikanalys rapport om de transportpolitiska målen lyfter myndigheten särskilt transportsystemets standard och tillförlitlighet, där de ser en oroväckande utveckling. Eftersatt underhåll gör att Sverige står stilla i utvecklingen – istället för att i full fart köra framåt. Enligt Trafikverket behövs ytterligare 150 miljarder kronor till vägar och järnvägar fram till 2037. Annars räcker inte pengarna ens till både nödvändigt underhåll och redan beslutade investeringar.

– Det är helt avgörande att vi underhåller den infrastruktur som redan finns – men vi måste också ha tillräckligt med resurser för att bygga ut vägar och järnvägar för framtiden, säger Ulrika Heie, infrastrukturpolitisk talesperson och ordförande i riksdagens trafikutskott.

Centerpartiet presenterar i dag en rad förslag och åtgärder för att få till en bättre fungerande infrastruktur i hela landet:

Regeringen bör tillsätta en infrastrukturberedning, som kan jobba långsiktigt och med ett helhetsperspektiv. Politiken måste ta ett helhetsgrepp och våga satsa för framtiden.
Det måste till ett Sverigelyft med satsningar på mindre och enskilda vägar, ett återupptaget arbete med nya stambanor och att nödvändiga spår för svensk industri säkras. Underhållsskulden ska repareras till 2035
Centerpartiet vill se över överskottsmålet till förmån för ett balansmål, men på villkor att resurserna öronmärks för investeringar som ökar Sveriges framtida produktionsförmåga och det vi pekar ut är infrastrukturen.
– Vi föreslår det här för att säkra svensk tillväxt och för att klara klimatkrisen – en klassisk centerreform och precis det som vi anser att Sverige behöver just nu. Nu är det upp till regeringen att agera, Sverige kan inte längre stå stilla, avslutar Muharrem Demirok, partiledare.

2 kommentarer

  1. kenth

    Tyvärr så satsas det där det ger avkastning tillbaka. Umeå ska ju bli en 200 tusen 15 minuters stad så nånstans måste folket komma från. Med bekostnad på inlandet med mer o mer övergivna byar och infrastruktur. Det satsas ofta inget utom på turism som desutom är sässongsbetonat och och tillför orten inget då arbetare o turister är från andra orter.
    Vad som skulle behövas är en genomgång av inlandsbanan och möjlihhet att ordna en fungerande godstrafik…ev. en elektrificering i framtiden då målet mot fossilfria transporter planeras. Då skulle det bli intresse för etableringar av företag även utanför storstäderna.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Vi får väl se hur inlandsbanans status förändras med ett NATO medlemskap och satsningar på vätgas. Det sker mycket just nu som kommer att påverka infrastrukturen framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.