KG, makt, kön och motstånd….

Ni som var med eller tittade på gårdagens fullmäktige på webben kan själva göra en analys utifrån Berit Ås härskartekniker nedan av KG Abramssons och mitt agerade. Själv hittar jag flera tekniker ha är sååå bra på…

Tur man står stadigt! och att man läst kurser på universitetet där man lärt sig vad det egentligen handlar om..

Berit Ås, norsk professor i socialpsykologi, har identifierat tekniker som används medvetet eller omedvetet som ett sätt att få makt över andra. Dessa tekniker, som Ås kallar härskartekniker, är olika retoriska grepp för att få någon, t ex kvinnliga mötesdeltagare, att känna sig väl eller illa till mods. Detta är något som självklart påverkar både deras mod att säga sin åsikt, samt känslan av att vara nedtryckta respektive uppmuntrade. Detta kallas härskarteknikerna och används ofta mot kvinnor i olika sammanhang när de försöker göra sina röster hörda.

 

 

1 Osynliggörande  

 

När man inte ”ser” eller ”hör”, eller inte tar det någon säger på allvar. Exempel: ”Som Åke föreslog…” Fast det egentligen var Lisa som kom med förslaget. Eller att bara inte låtsas höra det som Lisa sa.
 

 

 

2 Förlöjligande  

 

Man gör sig lustig på någons bekostnad, eller förlöjligar någons förslag. Exempel: ”Som ju alla vet så är det ju inte såsom Lisa tydligen fått för sig”. Eller att man skrattar eller himlar med ögonen när Lisa talar.
 

 

 

3 Undanhållande av information  

 

När någon inte får tillgång till samma information som de andra, eller får den för sent. Exempel: Kvinnorna i en styrelse får reda på viktiga fakta precis innan beslutet, medan killarna fått samma information informellt mycket tidigare.
 

 

 

4 Dubbelbestraffning  

 

Hur man än gör blir det fel. ”Damn if you do, damn if you don´t”. Exempel: Pratar en kvinna mycket på ett möte är hon dominant, stökig eller ”okvinnlig”, sitter hon tyst är hon inte tillräckligt aktiv eller oengagerad.
 

 

 

5 Påförande av skuld och skam  

 

 Man beskyller någon för misstag och slarv för att minska betydelsen av dennes insatser. Man ska känna sig skyldig och att det är ”mitt fel” om något går snett, någon blir ledsen eller dyl.
 

 

 

6 Objektifiering  

 

Att göra kvinnan till objekt. Kvinnor görs dagligen till objekt i olika sammanhang, framförallt inom medier och reklam. Av de 100 till 200 anmälningar som kommer till Etiska Råd mot Könsdiskriminerande Reklam (ERK) är det mellan 20 och 25 stycken som fälls. (Hämtat på www.etiskaradet.org 2003)
 

 

 

7 Våld och hot om våld  

 

Rädslan för att bli utsatt för våld är utbrett bland kvinnor och detta nyttjas av män med makt. Hot nyttjas i skämtsamma ordalag för att nyttja kvinnors utsatthet för att få kvinnor i underläge. 
 

 

 

18 kommentarer

 1. Fredrik Grahn

  Maria är duktg på att framställa sig själv som ett offer när der egentligen är hon som själv använder härskartekniker mest.
  Mot KG använde hon flera gånger förlöjligandet. Hon upprepade flera gånger att hans frågor var fåninga. Frågor som var seriösa och av intresse för allmänheten.

  Maria nytjar jämställdhetsfrågor och teorier om härskartekniker för att själv framstå som ett offer och på så sätt knipa väljar sympatier.
  Är det inte dags att avslöja detta maktmisbruk. Och det NU!

 2. Inlandsman

  Visst är det så att en konflikt sällan beror på en men att ”skämta” om att remma, alltså piska någon blodig och på så sätt sätta denne på plats i en sån här typ av offentlig miljö kan ALDRIG vara okej, oavsett om det är en man eller kvinna och vad denne har gjort eller sagt.
  Nu är det dessutom en kvinna och då blir uttalandet än värre. Det kanske är så att Maria drar ut de sanna värderingarna från KG? Tvivlar STORT på att det är han som är offret…

 3. the poker

  Intressanta kommentarer, helt klart instämmer jag i vad Inlandsman säger men lika mycket håller jag med Fredrik Grahn. Anklagelser om härskarteknik, det är en härskarteknik i sig numera bland politiker. Man blandar och ger och eldar när det passar. Men att remma upp är lite väl mycket sm för min del. Det är ju inte nån stockholmsbordell för finsmakare man befinner sig på utan VILHELMINA KOMMUNFULLMÄKTIGE.

 4. Lisbet Olofsson

  Det är otroligt ledsamt att se hur hårt klimatet är i inlandet när det gäller att respektera och diskutera ”rent” och vara sakligt.

  Jag har inte sett klippen eller hört vad som sägs men jag har sett på olika sätt hur människor har betett sig mot varande på Vilhelminabloggen. Man attackerar varandra och kommer med personangrepp som inte har med sak att göra.

  Och vem får mest uppmärksamhet – de som diskuterar om sak eller de som attackerar i t ex MEDIA?

  Sedan vill jag gärna veta vad Fredrik lägger för värderingar i ordet ”offer”. Är det bara ett ”ord” man använder för att nedvärdera?

 5. Ann-Louise

  Det är beklämmande att behöva läsa om hur denne K-G betett sig! Att i det offentliga rummet uttrycka sig på detta sätt måste dels bero på brist på sakliga argument, dels bero på att din meningsmotståndare tycks ha svårt för kvinnor med makt…? Hursomhelt har karln verkligen gjort bort sig och borde skämmas! Inlandsman – håller med dig!

 6. Nun Dust

  Helt rätt Maria att du ger dem svar på tal, Socialdemokraterna har förlöjligat Sverige. Jag älskar själv Sverigedemokraterna och de har en given röst för mig.

  Älskling, kom hit med en vinare med dina sexiga armar…

 7. Håkan Eriksson

  Chockerande! Väldigt upprörande att någon använder härskartekniker så flaggrant för att sätta dit en meningsmotståndare. Det är skit samma i fall man tillhör olika block eller partier, hot om våld är INTE okey. Bra att du inte accepterar detta.

  / Håkan Eriksson, vänsterpartist

 8. Mattias Larsson

  Jag tycker att en erfaren ålderman som KG Abrahmsson borde veta bättre än att använda denna typ av uttryck!

  Men du får se det positiva i eländet:
  u nåste ju ha vunnit diskussionen!

 9. Fantastiskt

  Vi får dom politiker vi förtjänar. Norrlänningarna vill generellt sett ha sådana som KG Abrahamsson. Patetiskt? JA! Skrämmande? JA! Kommer KG att be om ursäkt? NEJ! Det mest fantastiska är ändock att ingen vågar anmäla härskargubben. Det KG har gjort sig skyldig till faller under Brottsbalkens 4 kap 5 §. Det kallas olaga hot.

 10. Joahnnes E

  Hur vore det om kommunalrådet föregick med gott exempel? Att kalla KG Abrahamssons frågor för fåniga är väl ett typexempel på härskarteknik nr 2, förlöjligande.

  Nu har Vilhelminas kommunalpolitiker lyckats med konststycket att förlöjliga själva. Detta är rena rama sandlådan.

 11. Johan K

  K-G gör bort sig och han borde be om ursäkt och skämmas! Stå på dig Maria. Du är en duktig politiker som driver på för att förbättra för hela södra lappland!

 12. Stockholmsbo

  På vilket sätt är du släkt med denne man?

  Jag har inte någonstans kunnat läsa/se att du gav ”svar på tal”. Det enda jag läste var att du bad om ursäkt. Är det att ge svar på tal där uppe?

 13. Galna kocken

  Men oj, oj..

  Att kalla någon frågor för ”fåniga” passar verkligen in på citatet under:

  ”2 Förlöjligande
  Man gör sig lustig på någons bekostnad, eller förlöjligar någons förslag. Exempel: ”Som ju alla vet så är det ju inte såsom Lisa tydligen fått för sig”. Eller att man skrattar eller himlar med ögonen när Lisa talar.”

  Gör om gör rätt!

 14. Leif Danielsson

  Maria, jag skäms över hur ni politiker beter er. Nu har du och K-G satt Vilhelmina på kartan på ett mindre hedrande sätt.
  Du, som kommunalråd, borde inse att du skulle göra störst nytta om du gick ut i pressen och lugnade ner det hela och ta ner affären till en sansad nivå.
  Alla, och då menar jag alla, jag pratat med anser att ni enbart gör er löjliga, oavsett vem av er de tycker gjort fel. Detta är till skada för trovärdigheten inom Vilhelminas kommunalpolitik, som sannerligen inte stått högt i kurs tidigare….och nu?
  Gör något, Maria!

 15. Isak

  Snacka om härskartekniker, för ett år sedan så svarade inte
  Maria på sina bloggar, vet inte om hon tyckte att hon var
  förmer än någon annan. Efter mycken kritik så började hon
  pliktskyldigast att svara. Sen blev hon ju uppgraderad till
  Lena Eks ersättare i EU och hönskammen växte. När sen Lena
  Ek satte sig upp emot Maud Olofsson, så fick Lena Ek inte
  den åtråvärda EU-ministerposten som sedan gick till folk-
  partiets Cecilia Malmström. Och därmed så blev nog både
  Lena Eks och Maria Kristofferssons EU-karriär all. Att sen
  Maria nu tar ut sin frustation är bara att beklaga.

 16. Ulf Broström

  Du har mitt stöd. Jag känner igen betendet trots jag är en äldre man. Det finns en hemlig mansklubb där alla män ingår som inte fattat att de är med. Där gäller det att alltid solidaridariseras med andra män mot kvinnor och barn. Ställer en man sig på andra sidan blir han utfryst. Jag står på din sida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>