Lögn och förbannad dikt i TV…

Av , , Bli först att kommentera 16

Igår debatterade Annie Lööf och MP,s Isabella Löwin där miljöpartisten står och ljuger i TV. Hon säger att det är en skatt på utsläpp vilket det inte är. Flygskatten är en merkostnad för oss som flyger, att biljetten blir dyrare. Och det spelar ingen roll om flygbolaget använder miljöbränslen eller fulbränslen. Det är hyckleri. Det här förslaget ger inga miljöeffekter vilket den egna utredaren sagt. Passagerarna betalar en höjd avgift som inte ger nån miljöeffekt.
Vad blir det då av detta? Jo, dyrare biljetter. Dyrare att ta sig upp till våra turistorter. Färre flygbolag som flyger långflygningar från Sverige och färre bolag som utvecklar nya flyglinjer från Sverige.

Bli först att kommentera

Landsbygd, behöver vi en sån?

Av , , 2 kommentarer 6

Det är flera som funderat vad vi som ändå suttit med i gruppen som jobbat fram förslagen tycker då det handlar om Landsbygdskommitténs betänkande.
Då vi fått in en massa förslag som vi drivit tidigare men inte fått med oss de andra partierna på allt så finns det en hel del vi saknar som förslag för bra företagsvillkor, mindre regelkrångel och decentralisering av myndigheter och inte minst återbäring av naturresurser. Det är en fråga som Centerpartiet ensamma drivit hårt i landsbygdskommittén.

Små företag är det viktigaste i att skapa utveckling och fler arbetstillfällen i hela landet. Därförbehöver det bli enklare och billigare att anställa. Skatter och avgifter som hämmar jobbskapande måste bort. Växande företag skapar utveckling, innovation och fler jobb, vilket är grunden för levande landsbygder. Skogen, jorden och fisket är basen för mycket där det behövs generella lättnader för att driva företag, inte minst inom besöksnäring och gröna näringarna.

Det är för svårt att bygga nytt. Vi vill införa andra regler än de som gäller i tätorter, som gör det enklare och snabbare att bygga. Bankerna måste även de få regler som gör det möjligt att låna på landet.

Återbäring av värden från naturresurser är något Centerpartiet ensamma drivit i landsbygdskommittén men beklagligt nog utan framgång. Inte ens Kd som ändå för fram lokalt att det är ett bra förslag stöttar det förslaget. Centerpartiet vill, till skillnad från de andra partierna, att regioner som bidrar med värdefull produktion får behålla delar av detta värde. Det måste löna sig för kommuner och regioner att förbättra sitt företagsklimat, göra produktiva investeringar och upplåta mark åt viktig infrastruktur och produktion. Därför bör de värden som skapas från exploatering av naturresurser regionaliseras.

Det finns massor att göra och landsbygdskommittens förslag är en bit på väg. Nu får vi bara hoppas att S får ändan ur vagnen och lägger fram förslagen för beslut. Vi har än inte sett den viljan.

2 kommentarer

Bästa verkstäderna i landet finns i Vilhelmina

Av , , Bli först att kommentera 5

I helgen ahr det varit baluns i Rovaniemi där BRP, Bombardier, har att kalas. Vid detta kalas utdelades det priser till bl.a. De verkstäder i de nordiska länderna som har de mest nöjda kunderna. Alla som köper en ny Lynx, Can Am eller Skidoo får svara på en mängd frågor om den service de fått. De två verkstäderna i Sverige som fick pris var båda från Vilhelmina. Så himla kul och så duktig jobbat. Det är Morotfirma Appelkvist och Allservice AB.
Att vi kan leverera bra service betyder mycket. Man behöver inte vaara stor för att göra ett bra jobb.
Grattis Rolf och Rickard på Appelkvists och Grattis Ulf på Allservice.

Bli först att kommentera

När argumenten inte är sanna utan mest ett sätt att öka skattetrycket…

Av , , Bli först att kommentera 12

Man ska aldrig upphöra att förvånas. Trots att starka remissinstanser sagt nej till en flygskatt så föreslår ändå regeringen att en sån införs. Man trodde ju att regeringen skulle backa från tanken, men inte.

Det som kommit fram i remisserna är att en nationell flygskatt skulle betyda stora skador på jobben och ekonomin. Flygbranschen räknar med cirka 10 000 färre jobb och 5,4 miljarder i lägre tillväxt. Många av jobben som försvinner finns hos oss på landsbygd, långt ifrån storstäderna, på de regionala flygplatser som redan kämpar för sin överlevnad där Skellefteå är en sån. Vår egen flygplats skulle även den påverkas negativt. Men det värsta för oss, som redan nu har dyra flygbiljetter, är att de skulle drabba oss våra företag i fjälldalarna som lever på turism då det blir dyrare att flyga inom Sverige.

Problemet är inte att en thailandsresa lir några tusenlappar dyrare utan problemet är att argumenten för skatten inte håller. Emil Källström riksdagsledamot från Västernorrland säger att klimateffekten av förslaget är lika stor som Sveriges samlade värmeljuskonsumtion.

Vi i Centerpartiet tycker att man hellre ska fokusera på en internationell flygskatt, så att reglerna blir likadana för alla länder. Då får skatten effekt på riktigt och blir inte bara ett argument för att införa ännu en skatt ännu en inkomst för statsmakten, där mindre flygutsläpp i Sverige äts upp av ökade utsläpp utanför Sveriges gränser.

Bli först att kommentera

Vattenfall läger ner i Storuman!!!

Av , , Bli först att kommentera 7

Vattenfall lägger ned sin driftcentral i Storuman. Elva anställda berörs av nedläggningen. Först säger de att de lägger ner i Jokkmokk men nu är det Storumans tur. De fagra löften vi hört om hur viktigt det är med jobb på landsbygd, landsbygdskommittens betänkande och landsbygdsministerns löften ekar tomma. Vattenfall ägs av staten, staten kan ge direktiv, Vattenfall tjänar stora summor på norra Sveriges inlands naturresurser…

Vattenfall säger att de har beslutat att minska antalet driftcentraler i sin verksamhet från tre till två. Vattenfall vill effektivisera vattenkraftsverksamheten för att vara bättre rustad för framtiden”. Syftet uppges vara att bättre nyttja resurserna och skapa flexibilitet i både produktion och organisation.

Vattenfall väljer att prioritera verksamheten i Vuollerim (Jokkmokks kommun) och Bispgården (Ragunda kommun) medan driftcentralen i Storuman läggs ned.

Besviken är väl det minsta man kan bli….

Bli först att kommentera

Kliar OECD rapporten?

Av , , Bli först att kommentera 6

I måndags samma dag som jag debatterade landsbygd i Skellefteå så presenterade OECD på plats i Bryssel sin studie av de norra glest befolkade områdena i Europa. Det betyder Norge, Sverige och Finlands norra delar. På plats var diverse höjdare både från EU och från de berörda länderna. Det är väldigt intressant att läsa den här rapporten då den säger så många sanningar och pekar på åtgärder som krävs både från den Europeiska nivån men även från statligt och regionalt håll. Det som känns extra gott är att sånt som vi i Centerpartiet pratar om och föreslår finns med i rapporten som tex att OECD föreslår att Sverige ger kommunerna lokal beskattningsrätt. I det kan man till exempel lägga in fastighetsskatt på vattenkraftverk. De pratar om olika möjligheter att ge landsbygdskommuner bättre förutsättningar att klara sig själva med hjälp av lokala skatter på fastigheter, bolag och mark.
De pratar även om företagande och småföretagande och hur viktigt det är att både specialisera sig och ha hög kunskap inom sitt område. Utbildning, samverkan och att låta människors kraft tas tillvara där den finns. Jag tycker det sa bli intressant att se ur regeringen tar till sig de är budskapen som säkert kliar en del då det verkligen inte är centralistisk socialistisk politik OECD pekar ut. Min förhoppning är att rapporten ska inspirera och ge energi till att utveckla en politik utifrån intentionerna i rapporten som ger andra förutsättningar än de som gäller idag. Idag är det hinder i alla riktningar för de som vill satsa, utveckla, investera och tro på en framtid utifrån sina egna drömmar.

Du hittar rapporterna via denna länk: https://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2017/03/nspa-ebook.pdf

Bli först att kommentera

Norrland, nattsvart eller en skala av färger?

Av , , Bli först att kommentera 4

Igår var jag i Skellefteå och debatterade landsbygd. Det var Västerbottensteatern som bjöd in mig för att tillsammans med två andra debattera landsbygd med PO Tidholm. Så här skriver teatern på sin hemsida: Po belyser skeva mediabilder och historiska orättvisor, hur glesbygdens dilemman hänger samman med storstädernas framväxt, väcker frågor kring vad det innebär att ”komma någonstans ifrån” och vad platsen gör med oss. Under hösten var Po Tidholm aktuell med dokumentärserien ”Resten av Sverige” i SVT. Där berättade han om en landsbygd i förändring och träffade människorna som envisas med att bo där – på gott och på ont. I det efterföljande panelsamtalet medverkar Po Tidholm, Leif Rehnström (CEO / Hello Future), Linnea Lindberg (Åsele kommunalråd), Maria Kristoffersson (fd kommunalråd Vilhelmina). Samtalsledare är Marcus Melinder från Norran.

Det blev en lång kväll och en intressant debatt. Det som jag gladde mig mest år var att PO faktiskt flyttat sig från det nattsvarta hörnet en bit in mot den mer ljusa framtidsbilder av Norrland. Det har varit fler än mig som varit tydligt kritiska till den bild som förmedlats som förstärkt den urbana normen och därmed gett anledning till än mer skeva beslut. Jag är fortfarande övertygad om att det krävs en nyanserad bild av Norrland för att den centrala makten ska hantera våra gemensamma resurser så att det gagnar hela landet. När den urbana normen blir den enda man ser så ger det underlag för beslut som utgår från den normen, där bilden av Norrland enbart är svart, tragisk och negativ.

Ni kommer att kunna följa debatten via Västerbottensteaterns egna podsändningar som ska ligga ute en vecka. Just nu ligger den inte ute, men den borde komma inom kort.

Bli först att kommentera

LO facken förnedrar

Av , , 2 kommentarer 6

LO facket Byggnads styrelse sätter på sig Pussymössor och poserar för fotografen där alla ledamöter i styrelsen har var sin rosa mössa på sig. Styrelsen består av enbart män. Byggnads säger att de tagit på mössorna för att manifestera på kvinnodagen för orättvisor utifrån kön.

Ett annat LO fack, Kommunal har skaffa sig en tupp som följer med deras nuvarande manliga ordförande då han åker runt till kommunals kvinnodominerade arbetsplatser.
Tuppen sägs bli arg när den upptäcker orättvisor.

Jag förundras över dessa aktioner och undrar om det är på riktigt. Har LO facken fått fatt på en PR byrå som gör narr av dem som uppdragsgivare eller om facken själva tycker att de är fyndiga och up to date!

Kvinnor vill ha verklig makt, lika inflytande, rättvisa, lika villkor, lika lön för lika arbete, lika möjligheter i livets. Kvinnor liksom män vill bli sedda för den man är och för vilken kompetens man besitter.

Att Byggnads förbundsstyrelse – alla män såklart – väljer att posera på gruppbild i rosa mössor istället för att göra skillnad i verkligheten är tondövt. Särskilt på den internationella kvinnodagen.

Att kommunal väljer en tupp som symbol tycker jag är förnedrande mot alla kvinnor som tillhör kommunal. Är de då hönor? Tuppen som övervakar hönorna och som har all makt i hönsgården där hönorna får underordna sig oavsett vad. De har liksom inget val.

Att Byggnads inte begriper att det handlar om representation, realia och resurser där de själva har makten att se till att ändra på det. De visar upp sin ojämställda representation i bilden med rosa mössor på. De visar även i den bilden att de inte har greppat att det även handlar om makt, realia och resurser. Det visar helt enkelt att Byggnads inte bryr sig, inte gör något åt, inte tar jämställdhet på allvar. De visar ett förakt för de som verkligen vill skapa ett jämställt samhälle, inget annat.

2 kommentarer

Internationella kvinnodagen…

Av , , Bli först att kommentera 4

Igår dagen innan kvinnodagen boostade jag och lyfte den kvinna jag är mest imponerad av, av alla kvinnor i Vilhelmina. Det är Ulla-Britt Granberg diakon och medmänniska. Det arbete som hon lägger ner för att andra ska ha en bra vardag går inte att värdesätta eller värdera nog. Hennes insats genom livet har gett så många människor en tro på mänskligheten, på att det finns kärlek och omtanke och att det finns godhet i världen. Hon är en god människa och det hon gör är ovärderligt. Jag är henne så tacksam!

Idag vill jag ha er hjälp att boosta kvinnor som gör gott för Vilhelmina och vår del av Sverige. Skriv i era egna sociala medier.
Skriv en kommentar på min facebooksida eller ett inlägg där du lyfter fram och hyllar så många som möjligt av alla fantastiska kvinnor idag den 8 mars, Internationella Kvinnodagen.

Vi ska helt enkelt hjälpa varandra att synliggöra all den kraft som finns hos kvinnor och allt slit kvinnor gör för andra. Tänk så kul det är att få en boost själv, så ge en boost idag till en annan kvinna som gör gott. ????????‍❤️‍????‍????

Bli först att kommentera

Marskvinnor,

Av , , Bli först att kommentera 6

Här kommer de kvinnor jag borstat nu under mars. Två dagar kvar till kvinnodagen….
Idag boostar jag Annika Andersson som står upp för det hon tror på, på ett fantastiskt sätt, som inte ställer upp på ett dåligt politiskt klimat och som alltid står upp för människors rätt att leva de liv de själva vill. Hennes engagemang kan ingen ta miste på och hennes sätt att driva frågor åt det håll hon vill gör hon med stor kraft. Annika lär oss att ta vara på det vi har och att göra det bästa av det. Tjafs och fjanterier är inget man ska lägga kraft på. Hon har lärt ig så mycket om vad som är viktigt i livet.

Idag lyfter jag fram två kvinnor som gått ur tiden som betytt mycket för oss i Vilhelmina. Det är Stina Backman och Katharina Johansson båda var Folkpartistiska politiker som stod fasta i sin övertygelse om individens kraft och individens rätt i samhället. Båda var genom sitt politiska engagemang med och formade ett Vilhelmina som moderniserades men med stark hänsyn till sin genuina prägel. Inte alltid fick de igenom sina synpunkter, men deras argument blev alltid seriöst beaktade. Verkligen goda förebilder för oss om kommer efter. Jag hoppas fler vill gå in för att forma och ta ansvar för vårt samhälle och vår kommun. Jag hoppas fler vill engagera sig i politiken.

Idag vill jag boosta några kvinnor som jobbar med mat. Det är kokerskorna Kristina Näslund vid Nästansjö och Tina Eliasson Saxnäs skolor som ger barnen mat som både ser god ut och verkligen är det. De gör matsituationen så mycket mer än bara att få i sig mat. Bra jobbat och tack för det slit ni gör.
Jag vill också passa på att boosta andra matkvinnor. Ramona Gustafsson i Lomsjökullen som driver en hjortfarm och tar fram produkter av hjortkött samt driver en lanthandel. Jag vill också boosta Kristina Fors i Lövnäs som startat uppfödning av en speciell sorts gris och som vidareförädlar mat ifrån den råvaran. Jag har inte hunnit prova alla produkterna men kan liva att korven är fantastisk! Att dessa företagsamma kvinnor gör stor nytta för vår bygd kan alla förstå. Tack så för er tro på det ni gör och för det slit ni gör som gagnar alla oss som bor här.

Idag vill jag boosta två kvinnor som vi har att tacka för att vi har så bra äldreomsorg i Vilhelmina. Barbro Johansson och Birgitta Jonsson som båda länge arbetade inom äldreomsorgen i Vilhelmina kommun. De tänkte nytt, de vågade utmana och de sökte finansiering för att utveckla äldreomsorgen att ta sig an nya sätt att jobba och att använda teknik. Jag vill också boosta några av de som idag jobbar inom äldreomsorgen, Marielle och Emilia som alltid är positiva, glada och försöker se individerna och göra dagarna trevliga för de som bor på Aspen. Jag vill också boosta Hannah Stighall som för en månad sedan tog examen som undersköterska och nu jobbar på Åsbacka. Så kul att unga utbildar sig till att ta hand om äldre. Jag hoppas fler vill driva på äldreomsorg och att fler vill jobba med äldre.

Idag vill ag boosta några av de kvinnor som lagt ner timmar, dagar, veckor, månader och år på ideella föreningar. Den första jag tänker på är Katrine Ivarsson i Judoklubben. En sån kraft! Hon har lyft judon och Vilhelmina till en av de bästa klubbarna i landet. En annan kvinna som gjort storverk för Vilhelmina är Agneta Forsberg som genom sitt driv för damfotboll gjorde att så många kvinnor efter henne spelat fotboll. Hon verkligen brann för sin sport. Idag är Emily Stighall en av de drivande i Ridklubben som skulle kunna lägga all sin tid på stallet utifrån sitt starka intresse för ridsporten. Det finns så många ledare som lagt ner så mycket tid i de föreningar vi har som jobbar med barn och unga. Tack för det slit ni gör, det är en viktig insats för så många. Tack!

Idag så vill jag boosta några lärare som satt sig i mitt minne. Ulla Kristoffersson och Inger Nilsson som hade Sofi och Lottakarin i lågstadiet. De gjorde båda ett fantastiskt arbete med barnen men även för oss som unga föräldrar, de skapade trygghet och nyfikenhet att lära. Sara Bång är en lärare mina äldre barn lyfter fram då hon var så glad, hon brann intensivt för det hon lärde ut vilket gjorde att barnens intresse började brinna för de ämnen hon lärde ut. Den etikkurs hon höll gjorde det så mycket lättare att ifrågasätta sina egna och andras åsikter. Eva Mikaelsson som hade Natali i lågstadiet var fantastisk, hon visade barnen att hon verkligen brydde sig om dem var och en och såg dem för de individer de var och är. Mary syslöjdsfröken gav Lottakarin ett intresse som fortfarande håller i sig. Alice Bergström minns både mina barn och jag då jag hade henne som kollega under de år jag undervisade på Hembergsskolan. En lärare som gjort storaoch starka insatser för så många ungdomar i Vilhelmina. Det finns säkert en hel hög med bra lärare jag glömt bort som även de borde få en boost, det finns så många kvinnor som gjort så mycket gott.

Bli först att kommentera