Fuck ALS!

Av , , Bli först att kommentera 9

Jag blir så tacksam och glad över människors medkänsla och engagemang för andra människor. SVT berättar om en insamling för ALS forskning som dragits igång av Annika Andersson Vilhelmina. Målet var 10 000 kr men är nu uppe i 58 000 kr.
Just den här insamlingen stöttar ALS forskningen som gör framsteg bla vid Umeå universitetssjukhus. En forskning som kommer att göra skillnad för många människor framöver. Annika startade insamlingen Gå för ALS för några år sedan som ikväll har arrangerats i Siksjönäs. Det handlar alltså om att samla pengar till forskning.

Annika är en fabulös person, en person som gör skillnad på riktigt. Hon pratar inte strunt och oväsentligheter hon pratar om det viktiga i livet. Hon vet och hon påminner oss andra om vad som är det viktigaste i livet. Hon är gruppledare för oss i kommunfullmäktigegruppen för centerpartiet och där skippas allt som inte är viktigt på riktigt.

Imorgon måndag är det kommunfullmäktige och hon kommer att trots sina kroppsliga bekymmer att vara bäst. Både som klok, engagerad politiker men även i talarstolen i debatten om budget. Det vet vi som brukar vara där redan. Tänk om vi alla skulle tänka och agera som Annika gör då vore jorden en vackrare plats att vara på.

Du gör mig stolt varje dag, Annika!

Bli först att kommentera

vården i fjällorter

Av , , Bli först att kommentera 6

Vi debatterade vården i fjälldalarna i tisdags på landstingsfullmäktige och i extrem glesbygd. Centerpartiets Urban Larsson hade lagt ett förslag på att stärka vården i fjälldalarna vid högsäsong. I debatten lyfte jag att vi måste stärka vården för både de som bor där och för de sbesöker fjällen. Det handlar om både tillväxt och om attraktivitet. Hur viktigt det är att vården funkar för de som bor och genom att stärka vården nära i länet så blir det även bättre för besökare.

Jag tror att behovet av vård i fjälldalarna kommer att öka så vi borde se till att vården finns där behoven finns. Att vi har bra ambulanser i alla kommuner och ambulanshelikopter är en viktig del i detta.

Landstinget och kommunerna samarbetar om I väntan på ambulans, IVPA och om akutsjukvård i extrem glesbygd. Problemet är väl att det ser väldigt olika ut, vilka kompetenser som finns inom fjällräddning och räddningstjänst i kommunerna, vem som ska betala och hur det ska organiseras.

Då det gäller akutsjukvård i extrem glesbygd så haltar det då helikopterföretag inte ska få landa vart som helst. Det arbetet bygger på att använda det som finns ute i länet som tex helikopter på orten.

Det är viktigt att stärka den nära vården och det måste vara solklart vem som betalar vad.

Bli först att kommentera

Lika och rättvist resande i hela länet!

Av , , Bli först att kommentera 4

I tisdags på landstingsfullmäktige fick centerpartiet en motion bifallen. Det betyder att landstinget kommer att göra som vi föreslagit. Jag och Urban Larsson från Dorotea föreslog att det skulle vara möjligt att kliva av och på bussen vid Lycksele lasarett på samma sätt som de andra lasaretten. I Umeå får man åka ända fram till dörren, i Skellefteå är det heller inte riktigt bra. I Lycksele är det nån dryg kilometer att gå från resecentrum till lasarettet. Det finns vissa bussar som funkar men då bara under skoltid när skolbussen går.

Idag är det alltså svårt att få till en resa hela vägen fram till lasarettet och ännu svårare att åka därifrån och hem igen.

Det måste vara likvärdigt i hela länet även då det gäller kollektivtrafik.

Vi vill ju att vi tänker på miljön och åker kollektivt så mycket det bara går. Vi som behöver besöka lasarettet hänvisas till att åka buss. Så det var bra att majoriteten förstod att de inte skulle kunna säga nej till detta. Då skulle det bli allt för tydligt att de gör skillnad på kust och inland.

Sen är nästa fråga NÄR? När kan det bli verklighet. Vi som besökt Lycksele lasarett vet att det är svårt att parkera en bil då utrymmet är litet. Så vi får väl jaga på för att detta blir av så fort det går.

Bli först att kommentera

Hur länge vill du vänta på en hörapparat?

Av , , 1 kommentar 4

Vi har idag debatterat köerna till att få en hörapparat där vi i Alliansen tycker att de som behöver en hörapparat även ska kunna få en via privata företag som jobbar med den tjänsten.

Det blev en tydlig ideologisk debatt där jag berättade om några personers vars liv verkligen påverkats av att både vänta på att få hjälp och att få hjälp. Snickaren som fick tillbaka sitt sociala liv, tjejen som inte fick den där fina hörapparaten med bling och kvinnan som nyss fått diagnosen och ställts i kö.

Att ha en hörselskada är tröttsamt och ger stora begränsningar i en människas vardag. Det sociala livet begränsas, man blir väldigt trött och får svårt att klara av jobbet. Många kan få hjälp och man ska få hjälpen i tid. Idag är köerna allt för långa.

Jag tycker att människan ska gå före systemen och att att hjälpa individen att få ett bättre liv är viktigare än systemet. Socialisterna vill ha ett system där det är lika för alla och där de bestämmer vad man ska ha och få.

Jag tycker tvärtom att individen själv ska få välja vad man vill ha utifrån de behov man har. För mig spelar det ingen roll vem som provar ut och levererar hörapparaten bara det blir bra för individen och att man Inte behöver vänta i år eller gå sjukskriven i månader för att få hjälpen.

1 kommentar

Det är Dorteabornas fel…..

Av , , Bli först att kommentera 5

Gårdagens debatt i landstingsfullmäktige kring delårsbokslutet för de första fyra månaderna var intressant, för såna politiknördar som mig. Dels för att socialdemokraterna och miljöpartiet så ståndsmässigt står fast vid att det går bra för landstinget trots att rapporten visar ett minus på 400 miljoner hitintills! För mig är det svårt att förstå majoritetens lugn, att de kan vara så lugna då de har ansvaret för dina och mina pengar.

Kostnadsutvecklingen går mot 10% långt över andra landstings utveckling. Jag undrar vad revisorerna kommer att säga när de tittar tillbaka på detta år….

De privata vårdcentralerna får sin budget och får inget mer om de går minus. Men de landstingsdrivna vårdcentralerna går minus på 326 miljoner det här året och det täcker vi upp med skattepengar. Skulle man kunna tänka annorlunda? Skulle vi kunna se fler privata vårdcentraler? Skulle vi kunna låta sjuksköterskor och läkare själva starta företag ute i länet? Då kanske vi får mer pengar över till annat som är viktigt.

Landstingsrådet Peter Olofsson beskyller ockupanterna för en minusposter på
10 miljoner, för att de drev igenom folkomröstningen om akutplatserna vid sjukstugan i Dorotea. Folkomröstningen kostade 10 miljoner. Jag rycker det var ett av debattens lågvattenmärken samtidigt som det visar på synen på demokrati och de demokratiska verktyg som medborgare kan ta till när det går åt fel håll .

Jag och Centerpartiet är övertygade om att Vi kan serva inlandet bättre om vi kan få fler att erbjuda vård till inlandsborna till en lägre kostnad.

Bli först att kommentera

Fotvård i inlandet

Av , , Bli först att kommentera 3

Hade i dagens landstingsfullmäktige ställt en fråga till landstingsrådet Peter Olofsson om fotvården i inlandet. Men de lade om dagordningen så att alla frågor skulle besvaras sist på dagen, det hanns inte med så det blir besvarat först efter valet.

Jag hade dock fått ett skriftligt svar där han svarade att de med behov av fotsjukvård ska få den om utföraren är behörig. Lollo är behörig. De som kontaktat mig har just fotsjukvård och inte vanlig fotvård. (Vanlig fotvård är egenvård som vi själva får ta ansvar för och bekosta.)

Men frågan är vart svaret hamnar och vilken effekt det får när frågan inte kom upp idag?

Riktigt Frustrerande då jag vet att Lars-Åke, Lollo och andra väntar på att få besked om hur det ska bli. Inga avtal finna ännu och ingen vet hur det ska bli. De som behöver medicinsk fotvård står frågande och undrar om de verkligen ska vara tvingade att åka till lasarettet i Lycksele när de lika gärna kan gå till Lollo som de alltid gjort.

Även om inte jag fick svar idag från talarstolen så hoppas jag att min fråga jagat på. Jag hoppas att verksamheterna får order från politiken, utifrån det skriftliga svar jag fick, att skynda på och lösa problemet, nu!

Bli först att kommentera

Åka buss fram till trappen….

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag har fått ett förslag bifallet av socialdemokraterna och Miljöpartiet som är de som styr landstinget. Wow! De förslag jag lagt brukar ofta bli avslagna eller besvarade dvs man anser att man jobbar på i frågan och att man inte behöver lägga till något. Men nu säger de att klart jag har rätt! Fast med andra ord.

Det skulle ha i och för sig vara svårt att säga att jag har fel när det handlar om skillnader som är solklara för oss i inlandet jämfört med de som bor i stan. Det är såhär. När du ska till lasarettet i Umeå kan du få skjuts ända fram till trappen. Men när du ska till Skellefteå är det lite längre och i Lycksele får du kliva av på busstation och hoppas att det finns nån annan buss som går mot Umeåhållet så du åtminstonde kan lifta med en liten bit. Men den sista kilometern får du allt gå själv.

Det är inte rimligt då vi vill att alla som behöver vård vid sjukhus ska åka kollektivt så långt det bara går. Då kan man inte göra skillnad på lasarett och lasarett.

Vi får hjälpas åt att kämpa på för en rättvis och likvärdig vård. Jag kommer att jobba på!

Bli först att kommentera

En miljon om dagen i minus….

Av , , 1 kommentar 4

Idag har vi träffats i landstinget för att förbereda morgondagens fullmäktige. Presidiet har stuvat om i dagordningen så frågorna-interpellationerna kommer sist imorgon. Jag är rädd att min interpellation-fråga om fotvården inte ska hinnas med. Så vi får se om vi får veta hur det blir med fotvården….

Idag pratar vi om Delårsrapporten där man ser hur ekonomin ser ut för landstinget är verkligen rejält oroande läsning. Handbromsen är åtdragen och det är tufft. Ca en miljon mer går åt varje dag än vad som finns i börsen. En miljon om dagen! Det är svårt att förstå hur mycket det verkligen är.

Underskotten bara för vårdcentralerna från 2015-2018 är 326 miljoner minus som fylls på i efterskott. De privata får inte en krona. Det är inte rättvist då vården ska vara likvärdig. Eller så kan man ifrågasätta varför privata måste klara sin budget och landstingets får extra pengar om de gör av med mer än man har. Det är ett systemfel här, antingen ger man alla lika villkor eller så kräver man att budget ska hållas.

Nu kliver de två högsta cheferna av, ett valår och ett år då man inte tar nån budget förrän efter valet. Den nya högsta chefen har rötterna i Vilhelmina och vet villkoren på landsbygd, det känns bra.

Behovet av vård ökar, vi lever längre och behöver mer vård utifrån det. Teknikutvecklingen går fort och både teknik och mediciner kostar mer än tidigare. Personalbehovet ökar och det saknas utbildade inom många vårdyrken. Men det här kommer att lösa sig precis som mänskligheten löst liknande problem tidigare. Vården kommer att både organiseras annorlunda och teknik kommer att både effektivisera och lösa praktiska problem. Att låta fler vårdgivare konkurrera och finna de bästa lösningar är en viktig del i utvecklingen av vården. Så även om det låter svårt är det inte omöjligt.

Ifjol lovade Sossarna att ingen skulle behöva vänta mer än fyra veckor på en canceroperation. Men det är idag så att nästan ingen opererar inom fyra veckor. Helt orealistiskt att ge ett sånt löfte ändå ger man det. De säger bra saker men de gör inte det de säger. Jag tror inte att medborgaren längre tror på deras fagra löften då de märker att det är mest snömos.

Imorgon debatterar vi där du kan hänga med på webben. Gå in på WWW.VLL.se och häng med!

1 kommentar

Tack syster!

Av , , 1 kommentar 10

Det var så hon sa, tack syster och lade sin hand varligt på min arm.

Jag väntade i förra veckan på ett tåg på Umeå Östra när en kvinna i min egen ålder kom fram och undrade om jag kunde hjälpa henne. Hon behövde köpa en biljett till Eskilstuna men hade bara pengar, inget bankkort och ingen smartphone.

Jag tittade på klockan och konstaterade att jag skulle hinna. Vi följdes åt fram till automaten och hon gav mig sitt pass. Jag frågade om hon bodde i Umeå men hon skulle hem till Eskilstuna då hon bara varit på besök i Umeå.

Jag knappade in köp av biljett för en person till Eskilstuna, det skulle kosta 780 kr. Skrev in hennes namn och betalade med mitt bankkort. Hennes tåg skulle gå ungefär samma tid som mitt men i andra riktningen. Hon gav mig 800 kr och sa, tack syster!

Hon hade sett min gröna Centerpartijacka och valt att gå fram till mig efter att ha fått nej av andra hon frågat. Hon pratade perfekt svenska men hade trots att hon varit i Sverige i många år ännu inte fått något personnummer. Det gör att hon inte heller kan få ett bankkort och då inte heller betala via mobila system.

Tänkte mig in i en sån situation och insåg att det inte är många dagar jag skulle klara mig utan min mobil med dess kopplingar till mitt bankkort.
Det måste vara oerhört frustrerande att vara tvingad att vänta åratal på ett personnummer och att tvingas be om hjälp för så triviala saker som att köpa en biljett. Jag är glad att jag fanns där just då och kunde hjälpa henne, en syster.

1 kommentar

Hur blir det med fotvården??

Av , , 3 kommentarer 9

På tisdag under landstingsfullmäktige kommer jag att ställa den här frågan till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson.
”Hej Maria! Nu ber jag dig och de andra som står på Landstingslistan att rädda Fotvården kvar i Vilhelmina, av både medmänskliga och ekonomiska skäl. Vi måste vara rädda om den vård som vi ännu har kvar. Dessutom gäller det ett företag på orten. ”
- Så löd ett av de meddelanden jag fått utifrån att Lars-Åke Holmgren i byn Skansholm skrev en insändare i Folkbladet som startade en våg av reaktioner. Lars-Åke Holmgren skulle behöva åka till Lycksele för att få fotvård istället för att fortsätta hos Lollos fotvård där han gått i över 10 år.

Jag har pratat med Lars-Åke som berättar att han träffat flera som var i samma situation som han när han nu åkte till Lycksele för att få sin fotvård. Människor från Sorsele och Norsjö som även de fått åka taxi till Lycksele för fotvård.

När jag ringer Lollo, som driver Lollos fotvård, så berättar hon att hon fick beskedet med EN veckas varsel. Hon har som den goda företagaren med servicekänsla hon är, ringt runt till sina kunder som berörs. För att berätta för dem att från och med nästa vecka bidrar inte landstinget till den fotvård du får hos mig. Kunderna har blivit förtvivlade och förbannade och uppgivna. En del har valt att själva bekosta mer-kostnaden och sagt att de stannar kvar.

När jag forskar i detta så ser det ut som om patienter i Vilhelmina fått fotvård utan särskild medicinsk bedömning. Jag har förstått att ansvaret för fotsjukvård ligger i sjukhusens ansvarsområde, dvs Lycksele lasarett i inlandet, medan primärvården har ansvar för patienten i övrigt.

Min fråga till landstingsstyrelsens ordförande är: Kommer människor i inlandet att kunna känna sig säkra med att de får den fotsjukvård de behöver på sin hemort i fortsättningen?”

Vill du höra hur det gick så kolla filmerna på facebooksidan Rättvis vård i inlandet Maria Kristoffersson till landstinget. Jag silmar och lägger ut allt eftersom…

3 kommentarer