I lagens namn

Av , , Bli först att kommentera 3

När en människa är misshandlad, pressad och hotad så rycker medmänniskor ut för att hjälpa till. När polisen finns långt bort är det det som gäller för de som engagerar sig i Kvinnojouren.

För er som ännu inte hört sveriges radios inslag från Vilhelmina med Kvinnojouren och polisen i Södra Lappland kan lyssna
här: ”https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1322038?programid=4702

Eva Risberg Abramsson och alla andra som engagerar sig i Kvinnojouren gör ett enormt jobb, ett jobb som inte går att uppskatta nog.

Det som lyfts i inslaget är något som vi jobbat med i Centerpartiet ndner många årocoh vi har krävt en debatt i riksdagen i frågan där ansvarig minister lovade fler utbildningsplatser. Men problemet är inte antalet utbildningsplatser när de som är utbildade poliser väljer andra jobb då arbetsvillkoren i glesbygd inte är rimliga för att leva ett normalt liv.

Vad tänker du? vad är det som behövs tänker du?

Bli först att kommentera

Bussgods

Av , , Bli först att kommentera 2

Nu i veckan har vi skrivit om Bussgods och vad Centerpartiet står.

Idag har vi haft sammanträde med Region Västerbottens kollektivtrafikmyndighet. Vi pratade om Bussgods. Vi kommer att jobba vidare på flera fronter för att hitta lösningar för godshanteringen i norr.

Upphandlingen av trafiken måste göras då den senaste gäller 2020 ut. Det är bråttom få det behövs nya fordon och nya klimatsmarta lösningar. Många regioner upphandlar nu så det är högt tryck.

I slutet av augusti träffas politiker som har ansvar för trafiken i de fyra norra länen. Så då hoppas jag vi kommer framåt i frågan om gods i norr.

Centerpartiet kommer att göra allt vi kan. Det blev inget konkret beslut idag då det finns saker som måste göras. Så

Bli först att kommentera

Helena, Annika och jag jobbar på framåt för inlandet

Av , , 2 kommentarer 2

I veckan besökte riksdagsledamot Helena Lindahl Vilhelmina. Hon, jag och kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson träffade chefen för Räddningstjänsten Magnus Holmberg, Emily Stighall på Nästansjöstallet samt Busstationen där Bussgodsexpedtionen finns.

Vi pratade om hur undermåligt vägunderhåll påverkar trygghet och säkerhet, hur Jordbruksverkets sköter sitt uppdrag med distriktsveterinärerna, hur godshantering i inlandet skulle se ut om Bussgods inte fanns och hur kommunernas ekonomi ser ut framöver. Vi hann med en massa andra frågor åxå så det var en intensiv och viktig dag.

Innan besöker ringde jag runt till personer som bir efter de vägar dör vi har ett uselt vägunderhåll för att kolla upp läget detta år. Många vet inte hur vintern kommer att se ut då det gäller snöröjning då frågan ej ännu är löst. Andra ser att underhåll utförs men ifrågasätter metoderna och hur länge vägen kommer att hålla efter att vägunderhållet utförts. Vägar ör en fråga om trygghet och säkerhet inte bara en fråga om att ta sig från ett ställe till ett annat. Hur ser det ut dör du bor? Hör av dig.

2 kommentarer

Det finns inte mer än ett landsbygdsparti!

Av , , 2 kommentarer 3

Skrev en replik förra veckan på en insändare i VK. Du kan läsa den här eller här:

När jag läser en debattartikel i VK den 1 augusti tror jag närapå att det är en centerpartist som skrivit men det var Erik Axelsson Sverigedemokrat från Vilhelmina. Det räcker inte att beskriva klyftan, det parti man tillhör måste även rösta för eller lägga fram egna förslag i riksdagen som handlar om landsbygden och dess framtid. I riksdagen röstade Sd emot att få tillbaka delar av vinster från vattenkraften, de röstade också för att flytta Inlandsinnovations 2 miljarder från landsbygden till Stockholm. Sverigedemokraterna har ingen landsbygdspolitik! Så även om Erik lyfter fram de ökade klyftorna så har hans parti inga förslag att komma med för att ändra trenden.
Analysen om att landsbygden halkar efter, att service dras in och att landsbygdsborna känner sig bortglömda håller jag helt med om. Tyvärr väntas den här klyftan mellan stad och land att fortsätta öka, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Fler flyttar från landsbygden och de ekonomiska förutsättningarna blir sämre. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre resulterar i ett högre skattetryck i små glesa kommuner än i städerna. Våra små kommuner har nästan dubbla kostnader jämfört med Stockholm. Det är ju ohållbart. Det här är inte bara orättvist utan det leder också till försämrad livskvalitet, där vi i glesbygden har lägst medellivslängd i hela landet, gör färre besök hos läkare och folkhälsoläget är tydligt sämre i inlandet än vid kusten.
Centerpartiet vill bryta den här negativa trenden genom en mängd förslag. Jag och mina partikompisar gör det vi kan för att jobba för inlandets frågor i region Västerbotten och vår riksdagsledamot Helena Lindahl är en av de som dragit en tydlig lans för Västerbottens inlands frågor. Hon har kämpat som ingen annan riksdagsledamot från länet. Hennes och andras slit i bla den parlamentariska landsbygdskommitteen förändrar men det tar tid. Den här trenden har vuxit under lång tid och kommer att ta tid att bryta. Det behövs att fler partier förstår vikten av ett helt land där man brukar hela landet och tar vara på de resurser som finns. Att få fler partier att ställa sig bakom och driva igenom förslag som minskar klyftan som landsbygdskommittéens förslag är en rimlig väg framåt.
Centerpartiet har fått igenom flera förslag för landsbygden i januariavtalen. Det senaste förslaget vi presenterat handlar om ett höjt grundavdrag på inkomstskatten för landsbygdsbor. Ett sätt att vi landsbygdsbor kompenseras för de utmaningar vi står inför. Vi på landsbygd betalar alldeles för hög skatt i jämförelse med andra delar av Sverige. Det värsta är att vi trots att vi betalar mer får mindre ut av offentlig service och sjukvård. Det är en orättvisa som vi inte accepterar då det handlar om att bygga rättvisa i hela landet.

2 kommentarer

Att låna till ett hus och inte till en fastighet….

Av , , Bli först att kommentera 3

Igår på Nolia träffade jag en engagerad människa från en by utanför Umeå som är väldigt framåt och drivande, Tavelsjö. Vi pratade om husbyggande och jag tänkte på den pod där vi pratade om det går att bygga hus på landsbygd?

Det är i ju princip omöjligt att bosätta sig på landsbygd idag. Få lediga hus och omöjligt att få låna att bygga sig sitt eget. Det här är ett rejält hinder för alla de som vill bo i en by. Vad kan vi göra åt det och finns det några kluriga lösningar?

I podden pratade jag med Christer Johansson bosatt i Hummelholm Nordmalings kommun är engagerad på fritiden ibland annat Hummelholms kulturförening och samverkansinitiativet D7 bygden. Han jobbar som lokal chef i Västerbotten och ansvarig för Västerbottens Byggförening som är bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Förbundet Sveriges Byggindustrier organiserar ca 3.600 arbetsgivare i 25 lokala byggföreningar organiserade i 6 geografiska regioner.

Hör här vilka tips som finns för både dig i byggtankar och dig som politiker för att fler ska kunna bygga sig en egen bostad.

https://www.rakrygggenomvasterbotten.se/avsnitt/5-gar-det-att-bygga-hus-pa-landsbygden

Bli först att kommentera

Vid vilken ålder ska man få ha sex nuförtiden?

Av , , 1 kommentar 4

Idag har jag fått frågor på Nolia om vad centerpartiets ungdomsförbund menar med att tillåta sex för de yngre än 15 år. Idag är det enligt lag förbjudet att ha sex om man inte fyllt 15 med en som fyllt 15. De som frågar, har läst i diverse alternativa media att Centerpartiet vill tillåta sex med barn. Som alltid vrids saker mer än ett varv för att få det att se ut som någonting annat än vad det handlar om. Men att alltid tänka att det är den 1 april är ett bra tips för den som läser saker som verkar märkliga, de är oftast osanna, precis som det är den 1 april.

Centerpartiets ungdomsförbund har en egen stämma där de beslutar om vilken politik de vill få Centerpartiet att gå med på. Ofta har ungdomsförbund en mer radikal, långtgående och innovativ politik än huvudpartiet. Den här gången handlar det om att unga ska få bestämma själva om när de vill ha sex. Den så kallade byxmyndighetsåldern.

I dag får en person över 15 år och en person under 15 år inte ha sex. Detta bestraffas som sexuellt utnyttjande av barn, vilket CUF menar devalverar betydelsen av sexuella övergrepp. CUF anser att det borde finnas en proportionerlig lagstiftning där brottet värderas olika beroende på hur mycket äldre den äldre av de två är än den som är under byxmyndig ålder. CUF som antagligen vet säger att ungdomar utforskar sin sexualitet långt tidigare idag än ungdomar gjorde när lagen utformades. Lagar bör vara till för att skydda människor, inte bestraffa ungdomars naturliga beteende. Därför anser CUF att byxmyndighetsåldern bör sänkas.

Det här kommer alldeles säkert att diskuteras på Centerpartiets stämma i höst. Vad tycker du?

1 kommentar

Stora Nolia är här

Av , , Bli först att kommentera 5

Nu är den igång, en av de största mässorna i norr. Noliamässan i Umeå. Vi i Centerpartiet kommer att finnas på plats hela veckan och har vår montern nära ingång A. Kom dit och prata med oss och berätta vad vi borde driva på mer. Imorgon söndag är det politiker från hela Södra Lappland som beamannar vår monter. Så kom och träffa kommunpolitiker som vet hur verkligheten i glesbygd ser ut och vad som behöver göras. Även regionpolitiker kommer att finnas på plats.

Bli först att kommentera

Maria Lupindödaren….

Av , , Bli först att kommentera 4

Den här semesternhahr jag lagt en ny titel till mitt namn, lupiundödaren. En kamp jag började med för några år sen som jag fortsätter med all kraft jag har. Men oddsen är svaga då jag hela tiden ligger efter. Lupinerna sprider sig och tar över all annan växtlighet så till slut är det bara lypiner kvar. Det är en sk inversiv art som ödelägger trots sin skänhet.

Så om du vill se annat än lupiner i framtiden i vår fauna så börja jaga du med….

Bli först att kommentera

Mer pengar till glesbygdsbor!

Av , , 1 kommentar 5

Det är väldigt olika i landet hur mycket man får kvar i plånboken utifrån hur hög skatt det är där man bor. Det är också olika hur många som jobbar som ska försörja de som inte jobbar som barn i skolan och äldre. I Pajala ska 100 personer i arbetsför leder försörja 109 personer, det går ju inte. I takt med att det bor fler äldre i en kommun än det bor yngre som jobbar. I Stockholm är det 56 som ska försörja 100 andra. Där bor det fler unga än äldre.
I snitt i norra Sveriges inland ska 100 barn och äldre försörjas av 88 st som jobbar. Det är svårt och nära på omöjligt att få in kommunalskatt så att det räcker för allt det en kommun ska göra.

De klyftor av regional skattekraft som finns idag måste slutas, det är idag väldigt orättvis. Ju högre skatter en kommun har ju svårare är att klara sig långsiktigt. Människor flyttar ut och inte in. Skattebasen urholkas än mer. Många kommuner har idag en befolkningspyramid som är upp och ner, för många gamla och för få unga som jobbar.

Vi måste se till att prioritera välfärden, stärka kommunerna och att staten skjuter till mer pengar till skolan, vården oC omsorgen. Mer generella statsbidrag till små glesa kommuner alltså. Centerpartiet har en rad förslag för detta med mer pengar till kommuner och regioner, för mer nära vård, för att stärka jobb, infrastruktur, kompetensförsörjning, och att se till att Sverige blir mer rättvist inte mint för oss i glesbygd.

Samtidigt handlar det om att stimulera den lokala ekonomin att folk får mer i plånboken . Att öka grundavdraget med är det förslag vi la igår som skulle betyda att vi fick ungefär 4000 kr mer kvar av det vi tjänar. Det skulle utjämna att vi betalar mer i skatt än andra i större städer.
Ett höjt grundavdrag ger mest till de som tjänar minst om man räknar om det procentuellt.

En ekonomisk stimulans till landsbygden skapar bättre förutsättningar för lokala företag och för de som bor där.

Människors förutsättningar att leva, bo och verka handlar om framtiden där vi på landsbygd ska ha likvärdiga förutsättningar som andra i landet. Trygghet, rättvisa, lika vård och likvärdiga förutsättningar för det som gäller det offentliga.

Vi har lagt en mängd förlag om skattebaser, som att en del av vinster som skapas på vattenkraft ska gå tillbaka till där de skapas, men där har vi inte fått med oss andra partier. Nu hoppas jag att det här förslaget ska vara lättare att förhandla fram med regeringen så att det blir mer rättvist. Förslaget.

Vi måste jobba på och göra mer för att få landet mer rättvist och det här är ett steg framåt.

1 kommentar

Mer pengar till vården av barn med cancer

Av , , Bli först att kommentera 4

En glad nyhet är att det nu satsas på Cancervården. Det läggs nu ett särskilt fokus på barncancer och på standardisering av olika behandlingar, så att man gör lika över landet. En bra satsning som gör nytta för oss i länet för att få en mer jämlik vård i hela landet och för att korta vårdköerna. Totalt satsas 446 miljoner 2019.

¨Det här har en historia i att den nationella cancerstrategi som togs fram 2009 av Alliansregeringen. Varje år ser staten tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gemensamt över behoven för cancervården, och beslutar om vilka satsningar som ska göras. I överenskommelsen 2019 är det bland annat barncancerområdet som ska investeras i.

Alla som har kontakt eller står nära en familj som drabbats vet hur viktigt det är att det finns pengar till vården. 85 % av barn i Sverige som får cancer överlever. Så det är viktigt att vi fortsätter att satsa pengar till vården för barn.

I den överenskommelse som nu lagts så finns också 340 miljoner till att skapa bättre tillgänglighet för utredningar och behandlingar av olika cancerdiagnoser och för att sudda ut skillnaderna som idag finns mellan olika delar av landet. Vi måste korta vårdköerna och få en mer jämlik vård i hela landet. Idag så finns skillnader som vi inte kan acceptera. Så det här känns bra.

Bli först att kommentera