På Rapport igår om tiggarna

Igår kväll sändes inslaget på Rapport om tiggeridebatten i Umeå. Från politisk sida var jag och Margareta Rönngren (S) intervjuade. Bifogar länken nedan, så kan du gå in och se inslaget i efterhand. Delen om Umeå börjar sju minuter in i programmet.

http://www.svtplay.se/video/6496497/rapport/rapport-21-02-19-30

6 kommentarer

  1. Micke

    Det är individens eget ansvar att ordna finansiering för sitt boende sa du i intervjun.

    Varför tycker då ni moderater att det är ok med bidrag/subventioner/avdrag till villa- och bostadsrättsinnehavare?

    Ränteavdrag och ROT-avdrag är inget annat än skattefinansierade bidrag till personer som själva ska ta ansvar för sin finansiering för sitt boende. Skattebetalarna ska inte vara med som idag och betala en stor del av deras räntor och renovering/reparationer. Har man investerat i en privat villa/bostadsrätt ska man själv ta ansvar för finansieringen och inte lita på att sveriges skattebetalare lägger ut 50-60 miljarder årligen till dessa bidragstagare.

    Inser du inte din egen dubbelmoral. Gynna villa- och bostadsrättsinnehavare med enorma summor årligen verkar vara helt ok i din värld men hjälpa en stackare som håller på att frysa ihjäl på Umeås gator är inte något du känner för, du borde skämmas.

      • Micke

        Mitt inlägg handlar om det Ågren sa i intervjun om det personliga anvaret för finansiering av sitt boende.
        Anders tycker inte att Umeå kommun ska finansiera ett boende för romerna utan han tycker de själva har anvar finansiera sitt boende och han tycker även som moderat politiker att det är riktigt att staten samtidigt är med och hjälper villa- och bostadsrättsinnehavare med 50-60 miljarder årligen. Villa- och bostadsrättsägare i Sverige ska alltså inte själva finansiera sitt boende men utfattiga romer ska göra det, vilket hyckleri.
        Så enligt Ågren är subventioner/bidrag/avdrag på 50-60 miljarder årligen helt ok men ett härbärge för romer för 1 miljon årligen är inte ok.

  2. Vi har inte ansvaret!

    Helt vansinnigt att göra dessa kostsamma insatser på tiggarna här i Umeå på skattebetalarnas pengar! Alla människor som kan tänka realistiskt måste ju ändå begripa att detta leder till ett permanent utanförskap i Umeå och att de inte kommer att resa tillbaka frivilligt 2017. Varför i herrans namn skulle de göra det? När kommunen och kyrkan och frivilligorganisationerna visat sån god vilja att ta hand om gruppen tiggare i flera år med mat, bostad, kläder och pengar. Varför tror ni att hälften av de romska barnen som befinner sig i Sverige har kommit till Umeå? Och ännu fler kommer ju nu. Vilket självmål kommunen m.fl. De kommer naturligtvis att klamra sig fast här på gatorna som tiggare så länge detta omhändertagande får fortgå och de inte blir avvisade härifrån till hemlandet. Det skulle ju ha skett för länge sen! Det (ev.) ekonomiska stödet till tiggarna går alldeles utmärkt att ges i hemlandet via seriösa hjälporganisationer så att barnen får kontinuerlig obligatorisk skolgång och kan bryta med det kringflackande tiggarlivet i utlandet och skaffa sig ett yrke så de får ett jobb. Är man från kommunen oroliga för att barnen far illa här så har socialtjänsten skyldighet att omhänderta barnen enligt lagen. Men nån annan lag vet då inte jag som vi är skyldiga att följa och göra. Möjligen en bussbiljett hem. Tvärtom så har lagarna töjts på i det oändliga här när det gäller de romska tiggarna. Det har varit fritt fram med allt har vi sett.

    • Micke

      Men att årligen betala ut 50-60 miljarder av skattebetalarnas pengar till villa- och bostadsrättsinnehavare är inget slöseri?
      Ta bort ränte- och ROT-avdrag som är det som i verkligheten kostar sveriges skattebetalare enorma summor årligen.

      • Vi har inte ansvaret!

        Snacka om att blanda bort korten och komma ifrån ämnet! Kommunens 1,65 miljoners satsning på utländska tiggare var det som det handlade om här. Dessa personer har vi kommunmedborgare i Umeå naturligtvis inte alls det ekonomiska ansvaret för. Politikerna är skyldiga oss att använda skattepengarna på ett klokt sätt för oss kommunmedborgare. Punkt! Du Micke kan SJÄLV besluta att ta ett eget och helt frivilligt ansvar för tiggarna. Men att totalt omyndigförklara tiggarna, att de inte är kapabla att förstå och kunna ta hand om sig själva är ett ovärdigt sätt att behandla dem på. Det är att förminska ett folk och inte nåt som tiggarna blir hjälpta av på sikt, tvärtom och det begriper säkert de flesta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.