Idag släpptes den årliga rankingen av kommunernas företagsklimat, som Svenskt Näringsliv publicerar varje år.
Sedan tidigare har jag på bloggen och i andra sammanhang lyft fram att företagen i Umeå sysselsätter över 43 000 personer, vilket motsvarar 13,4 miljarder kronor i skatteintäkter. Detta enligt en sammanställning av Svenskt Näringsliv. Att förbättra det lokala företagsklimatet är såklart centralt för lokal och regional utveckling. Ett växande Umeå är i behov av växande och framgångsrika företag. Små, medelstora och stora företag, som genom arbetstillfällen och skattepengar till det offentliga bidrar till en god välfärd. 4 av 5 nya jobb skapas i småföretag.
Detta måste tydligt återspeglas i den lokala kommunpolitiken för ett bättre företagsklimat.
Ett rimligt riktmärke för Umeå borde vara att sikta på topp-10 när det gäller det lokala företagsklimatet i Sverige. Även om vi det senaste året har ökat något i vissa undersökningar, så befinner sig Umeå genomgående på mediokra placeringar.
Så också i år.
I Svenskt Näringslivs kommunranking 2024 så hamnar Umeå på plats 148 av landets 290 kommuner. Det är förvisso en förbättring med 15 platser sedan föregående år, vilket såklart är bra. Men vi borde prestera betydligt bättre.
En av landets högsta kommunalskatter, konkurrens från kommunen gentemot privata näringslivet, kommunens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden, samt attityd bland politiker och tjänstemän till företagande är sådant som tynger resultatet i jämförelse med övriga kommuner i landet.
När lokala företagare får frågan om vad som borde förbättras är de främsta svaren (maj 2024): Fler bostäder (52%), kortare handläggningstider (45%), bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare (39%), bättre dialog mellan kommunen och företagen (38%) och mer samarbete mellan skolan och de lokala företagen (34%).
I den årliga undersökningen från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), vilken publicerades nyligen – Öppna jämförelser Företagsklimat 2023 – hamnar Umeå sammantaget på plats 88 av 196 kommuner. I kommuner med fler än 40 000 invånare erhåller Umeå plats 27 av 67 kommuner.
Undersökningen som genomförs av SKR är en kvalitetsmätning av den kommunala myndighetsutövningen och servicen gentemot företag. Den visar inom vilka myndighetsområden som företagarna anser att kommunen fungerar bra respektive mindre bra samt vad kommunerna behöver bli bättre på vad gäller myndighetsutövning. Undersökningen omfattar sex myndighetsområden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö-och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd. Från och med år 2020 ingår också området upphandling i undersökningen.
Vi måste sänka kommunalskatten. Vi måste få fart på bostadsbyggandet, genom att bland annat möjliggöra för fler privata aktörer att bidra i byggandet. Vi måste säkerställa god tillgång på mark för etableringar, och här pågår ett arbete. Det behövs verksamhetsmark för industri, handel, kontor och service. Investerare ska kunna få snabba och tydliga besked om lämplig mark för sina verksamheter. Det är även av central vikt att få fler personer att starta företag, att befintliga företag växer och att fler företag väljer Umeå som lokaliseringsort. En ytterst viktig del i den fortsatta utvecklingen är att bli bättre på att attrahera riskkapital till vår kommun och region.
Politiker kan inte kommendera fram arbetstillfällen i den privata sektorn. Kommunen kan däremot förbättra villkoren för företagarna och bli bättre på att skapa förutsättningar för att fler ska kunna våga ta steget att starta eget. Förkorta handläggningstider, införa utmaningsrätt, förbättra dialogen, avveckla osund konkurrens, och genomföra fler upphandlingar. Ett enkelt och effektivt sätt att göra det mer attraktivt att starta upp och driva företag i kommunen är att införa Rättviksmodellen. Med en väg in, mindre byråkrati och enklare regler är det ett sätt att slipa ner trösklarna. Det handlar bland annat om att ta bort förskottsbetalning för tillsyn, och istället införa rådgivande samtal och faktura i efterskott.
Säkerställa kompetensförsörjningen i samarbete med universitet och högskolor, region, näringsliv och övriga kommuner.
Högprioriterat är också att säkerställa goda kommunikationer till och från Umeå, oavsett om man kommer med flyg, tåg, bil eller båt.