Omvandla inte världsarvet Hagia Sofia från museum till moské

Av , , Bli först att kommentera 8

Turkiets president Erdogan tänker omvandla världsarvet Hagia Sofia till moské.

I november 2014 besökte jag Istanbul och fantastiska Hagia Sofia – en storslagen kyrka som byggdes på 500-talet av kejsar Justinianus I och av UNESCO utpekad som världsarv. Ett arkitektoniskt mästerverk, som sedan 1934 varit ett museum.

Byggnaden omvandlades till moské efter Konstantinopels fall år 1453. Men Kemal Atatürk beslutade att göra moskén till museum som ett led i att göra Turkiet mer sekulärt på 1930-talet.

En turkisk domstol har nu upphävt Hagia Sofias status som museum. Erdogan har tänkt omvandla Hagia Sofia till moské.

Detta måste omvärlden protestera emot och förhindra!

Den 1 500 år gamla kyrkan/katedralen/moskén i Istanbul har varit ett unikt och populärt besöksmål sedan den blev museum. Men nu är islamister och turkiska nationalister på frammarsch och avsikten är alltså att återigen göra Hagia Sofia till moské.

Världen har tillräckligt många problem. Att omvandla denna historiska byggnad till moské leder helt fel. Låt underverket Hagia Sofia, som spelat en viktig roll för flera religioner, förbli ett museum – öppet för alla.

https://omni.se/kyrkornas-varldsrad-vill-att-erdog…/a/4qy9Kg

https://svt.se/nyhe…/utrikes/hagia-sophia-inte-langre-museum

Bli först att kommentera

Avskaffa straffrabatterna!

Av , , 3 kommentarer 9

En 18-åring som döms för tre våldtäkter får inte bara 50-procents ”rabatt” på grund av sin ”låga” ålder. Han får därutöver en generös mängdrabatt, som innebär att endast en av tre våldtäkter räknas fullt ut. Det sammanlagda straffet motsvarar till slut, efter alla rabatter, bara det för en våldtäkt.

Helt bisarrt. Detta är dessutom ett stort hån mot brottsoffren. Moderaterna vill avskaffa straffrabatterna!

3 kommentarer

Sverige behöver minskad invandring, men S valde tyvärr återigen Miljöpartiets linje

Av , , 2 kommentarer 27

Moderaterna står upp för en kraftigt minskad invandring till Sverige. Idag blev det klart att Socialdemokraterna väljer Miljöpartiets linje istället för att lyssna på svenska folket och samarbeta med de andra partierna i riksdagen om en minskad invandring.

Moderaterna har varit beredda att förhandla. Tyvärr har Socialdemokraterna inte velat gå oss till mötes i någon av de frågor som är helt avgörande för att få till en stramare invandringspolitik. Det handlar bland annat om volymmålet och försörjningskravet vid anhöriginvandring.

Moderaterna står upp för en minskad invandring.

2 kommentarer

Stärk det svenska försvaret!

Av , , 3 kommentarer 10

I fredagens Folkbladet fick jag denna replik publicerad. Lägger som vanligt ut dessa även på bloggen.

 

Stärk det svenska försvaret

I en insändare publicerad 28/6 skriver fyra debattörer att vi borde rusta ner försvaret. Moderaterna är av motsatt åsikt –  Sverige borde istället stärka försvaret.

Coronapandemin har satt den svenska välfärden under en enorm press, med en allt mer belastad sjukvård och en ekonomisk kris som har lett till att många har förlorat sina jobb. Under krisen har det också blivit uppenbart att beredskapen i Sverige inte är tillräckligt bra. Sveriges förmåga att hantera kriser behöver stärkas.

Det senaste året har det säkerhetspolitiska läget försämrats. Coronapandemin har resulterat i geopoliska maktförskjutningar som försvagar säkerheten i Europa. Parallellt ökar användningen av cyberangrepp och desinformationsoperationer från andra länder. På grund av coronaviruset har många militära övningar ställts in i Väster- och Centraleuropa, samtidigt som Ryssland har fortsatt att öva och stärka landets militära kapacitet. Kina fortsätter att stärka sitt globala inflytande ytterligare under pandemin.

Försvaret är en av statens kärnuppgifter. I höst ska riksdagen ta ett inrikningsbeslut för Sveriges försvar. Det behövs ett långsiktigt beslut som ökar svensk försvarsförmåga. Idag satsar Sverige minst andel av sin ekonomi på säkerhet och försvar av alla länder i norra Europa. Regeringen använder nu coronakrisen som en ursäkt för att inte stärka försvaret. Om det är något som har blivit tydligt under coronapandemin, så är det att Sverige behöver ett starkt försvar för att klara av kriser. Moderaterna kommer inte acceptera fler underfinansierade försvarsbeslut.

Resurserna till försvaret behöver öka. Moderaterna anser att Sverige ska höja försvarsanslaget så att det uppgår till två procent av BNP inom tio år. Slutligen bör Sverige gå med i Nato. Medlemskap i Nato är det enda försvarssamarbetet som stärker säkerheten i Sverige på allvar.

I händelse av såväl militära som civila kriser behöver Sverige ett starkt försvar. Stärk det svenska försvaret!

 

Anders Ågren

Förbundsordförande Moderaterna i Västerbotten

3 kommentarer

Varmt välkommen till Västerbotten!

Av , , Bli först att kommentera 6

Igår fick vi beskedet att socialdemokratiska riksdagsledamoten och tidigare ministern Helene Hellmark Knutsson har utnämnts till ny landshövding i Västerbotten. Hennes förordnande gäller från och med den 1 augusti 2020 till och med den 31 juli 2026.

Varmt välkommen! Jag passade på att direkt dra iväg en hälsning till henne på Facebook och hälsa henne välkommen till såväl Västerbotten som Umeå. Vi har suttit i samma styrelse under några år, då vi både var invalda i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting 2011-2014.

Hon har ett brett kontaktnät på olika nivåer och det är precis det som behövs i den roll hon nu får. Hon har varit kommunalråd, landstingsråd, riksdagsledamot och minister för högre utbildning och forskning. Mycket viktigt som landshövding att ha upparbetade kontakter på nationell nivå, och det har hon verkligen.

Varmt välkommen hälsar Moderaterna i Västerbotten!

Bli först att kommentera

Glad sommar!

Av , , Bli först att kommentera 8

Sommarlugnet inträder nu under några veckor på det lokalpolitiska planet. Almedalsveckan blev ju av uppenbara skäl inställd. Inga sammanträden heller annat än några digitala möten kommande veckor, samtidigt som tempot dras ned avsevärt. Det kommer också att märkas här på bloggen.

Jag kommer inte att blogga lika ofta under kommande månad, men om något särskilt inträffar kommer jag såklart med kommentarer och annat.

För er som ändå vill följa mig, så finns möjligheten att följa mig på övriga sociala medier: facebook, snapchat, twitter och instagram. Där gör jag uppdateringar lite oftare.

GLAD SOMMAR!

Bli först att kommentera

Goda nyheter – regeringen överkörd och utbyggnaden av Arlanda ska fortsätta!

Av , , 24 kommentarer 11

Moderaterna har nu lyckats samla majoritet i riksdagen för att utbyggnaden av Arlanda ska fortsätta – och inte stoppas som regeringen vill. Det är ett viktigt besked för jobb och tillväxt i hela Sverige. Det visar samtidigt hur riskabelt det är att ha med Miljöpartiet i en regering. De lyckas tvinga fram helt tokiga förslag. Men nu lyckades vi moderater stoppa det.

En majoritet i finansutskottet körde över regeringen vid dagens sammanträde. S, V och MP reserverade sig mot beslutet, men nu måste regeringen följa finansutskottets tillkännagivande som stöddes av M, KD, L, SD och C. Beslut fattas i kammaren imorgon!

Positivt för Umeå och Norrland.

24 kommentarer

Stå upp för den svenska jordbruksnäringen!

Av , , 2 kommentarer 11

I gårdagens VK fick jag nedanstående insändare publicerad.

 

Stötta den svenska jordbruksnäringen!

Det är inte svenskt jordbruk som är hotet mot jordens klimat. FN pekar på att världens utsläpp från köttproduktion skulle minska direkt med över 30 procent om all världens produktion skulle gå till som i Europa. Och svenska bönder är bäst i klassen! 70 procent lägre utsläpp av växthusgaser gällande nötköttsproduktion. 44 procent lägre utsläpp gällande mjölkproduktion.

MP och V fortsätter dock angreppen på våra bönder. I Umeå vill de att all kommunal verksamhet ska övergå till vegetarisk norm vid matservering. All verksamhet – det gäller alltså förskolor, skolor, äldreboenden och all övrig kommunal verksamhet.

Motionen avslogs. Men däremot fick vi höra från talarstolen av V:s gruppledare att alla som var emot deras motion var klimatförnekare och att jämställa med ”den döende dinosaurien”. Otrevliga toner från V, men det är som vanligt i Umeås KF-debatter.

Umeå kommun ska erbjuda ett matutbud med god kvalitet. Umeå kommun ska erbjuda olika alternativ inom sina verksamheter – så att du själv ska kunna välja vilken sorts mat du ska äta, oavsett om du är elev i skolan, om du är en äldre som bor på något av kommunens boenden eller för den delen om du är kommunanställd.

Vi borde snarare göra allt för att stärka den svenska livsmedelsproduktionen. Idag producerar svenskt jordbruk inte tillräckligt med mat för den svenska befolkningen. Hälften av den mat vi äter är importerad. Det är ett nationellt intresse att säkra livsmedelsproduktion och självförsörjningsgrad.

Så var stolta över våra svenska bönder! Stötta svensk jordbruksnäring, via upphandlingar av lokalproducerat och på nationell nivå genom att sänka skatter och avgifter, minska regelkrångel och administration. Som individ kan du bidra, genom ditt val av svenska matprodukter i butiker och restauranger.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M
Umeå

2 kommentarer

Goda nyheter – Norwegian återupptar flygningar mellan Umeå och Arlanda!

Av , , Bli först att kommentera 9

Positiva nyheter! Nu återupptar Norwegian flyglinjen mellan Umeå och Arlanda. Sträckan kommer att trafikeras elva gånger i veckan med start 1 juli. Sedan tidigare går det att flyga till Arlanda med SAS från Umeå Airport samt även till Kiruna (SAS) och Östersund (Jonair). Detta framgår bl.a. av en uppdatering på Umeå Airports FB-sida.

Det är viktigt att flygkommunikationerna kan återupptas igen.

Umeå Airport, som drivs av Swedavia, utgör en viktig konkurrensfördel för Umeå och hela vår region. Snabba och täta kommunikationer med flyg mellan Umeå och Stockholm, och ännu längre bort, är A och O för inte minst vårt näringsliv. Men även för offentlig sektor. Det är också viktigt för våra invånare att enkelt och snabbt kunna resa ut i världen. Umeå Airport måste långsiktigt stärka sina positioner, och utveckla sin verksamhet.

När pandemin lämnar sitt akuta skede, så måste vi få igång flyget igen. Vi ser att flygtrafiken nu sakta börjar komma igång igen. Det är bra! Umeå måste gemensamt arbeta för att få fungerande flygtrafik på samma nivå med antalet avgångar, som innan Coronakrisen.

Bli först att kommentera