Ta osund konkurrens på allvar! Umeå på placering 280 och landets 290 kommuner gällande ”konkurrens från kommunen”

IMG_6828-500x500

I fredagens VK fick jag nedanstående insändare publicerad. Läggs som vanligt upp här på bloggen.

Utred förekomsten av osund konkurrens i Umeå!

Så har Svenskt Näringsliv släppt sin årliga rankinglista över kommuners företagsklimat i Sverige. Umeå fortsätter tappa och hamnar på plats 194 av landets 290 kommuner. Pinsamt dåligt. Det är viktigt med ett bra företagsklimat.

Ett bekymmer som många företagare lyfter fram från sin dagliga verksamhet är att offentlig sektor snedvrider konkurrensen. Idag bedriver många kommuner och landsting/regioner affärsverksamhet som snedvrider konkurrensen på marknaden.

I Umeå har företagare ofta påtalat detta som ett problem. I den nya rankingen från Svenskt Näringsliv för 2019, så hamnar Umeå kommun riktigt dåligt till. När det gäller området ”konkurrens från kommunen”, så hamnade Umeå kommun på plats 280 av landets 290 kommuner. Nästan värst i landet alltså, när de lokala företagarna tillfrågas.

Från Moderaterna och övriga borgerliga partier lade vi i samband med antagande av budget den 17 juni ett särskilt uppdrag om detta. Vi föreslog att Kommunstyrelsen med externt stöd skulle genomlysa all kommunal verksamhet, såväl inom förvaltningarna som de kommunala bolagen, gällande förekomsten av osund konkurrens. Samt att kommunen skyndsamt skulle ge förslag för att åtgärda eventuell förekomst av osund konkurrens. Tyvärr förlorade vi i voteringen med röstsiffrorna 39-25. En ledamot frånvarande.

Beklagligt, då det uppenbarligen är ett problem i Umeå med osund konkurrens. Ett problem som metodiskt borde åtgärdas.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå

En kommentar

  1. Brorson

    Jag har själv undersökt detta beträffande två jämnstora städer, jämförbara med Umeå, i södra Sverige. För att en konkurrenssituation över huvud taget ska råda, krävs att verksamheten utan stora svårigheter kan konkurrensutsättas. Så är fallet om det finns objektiva metoder för mätning av ekonomiska och andra resultat.

    Så är fallet framför allt inom verksamheter, som av tradition har bedrivits av privata företag. Men observera att datoriseringen har givit nya möjligheter till resultatmätning inom andra verksamheter. Att kommuner ska äga bussbolag är i dagens läge löjligt. Det var kanske motiverat för sextio år sedan.

    Men politiker, speciellt S, men även borgerliga, älskar att leka kapitalister för att visa att de är lika duktiga som de stora pojkarna inom det privata näringslivet. De tänker inte alls på att bland kapitalisterna är företagandet en huvudsyssla och inte en bisyssla vid sidan av tidskrävande politiska uppdrag. Resultatet av politikers företagande blir misskötta kommunala bolag och dåliga politiska beslut. Det var vad jag kom fram till.

    Det visade sig också att den kommun, som avstod från att konkurrera med de privata företagen i den egna kommunen hade större intäkter totalt (skatteintäkter + vinster från de kommunala bolagen) än den andra kommunen, som alltså hade lägre skatteintäkter och förluster i de kommunala bolagen. Skatter gick alltså till att täcka förluster i de kommunala bolagen, i stället för till välfärden. Dessutom var de privata företagen i den kommunen mindre framgångsrika. Tacka för det, när de motarbetades av kommunen.

    Det är inte alldeles självklart att de mer framgångsrika kommunerna har borgerligt styre och de mindre framgångsrika har S-styre. Men i just de fall, som jag tittade på, var det så. Men som en av de mer legendariska S-kommunalråden har sagt: ”Kapitalisten är den bästa dräng vi kunnat få”.

    Efter att ha följt Umeå-politiken via VK-bloggarna under en lång tid, undrar jag om det inte finns en tendens hos Umeå-politiker att vilja ta över finansieringsansvaret för verksamheten, som någon annan (staten eller den privata sektorn) borde bära det ekonomiska ansvaret för. Det verkar finnas en strävan att utvidga politikernas styre till nya områden, genom finansieringen. Är färjetrafik över en nationsgräns verkligen en kommunal uppgift? Har Stockholms kommun finansierat inköp av nya färjor till Åland och Finland?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.