M-framgångar i SKOP:s kommunala väljarbarometer!

En opinionsmätning under våren som jag hade missat var den som SKOP släppt om partisympatierna i Sveriges kommuner. Den publicerades den 5 mars.

Moderaterna går starkt framåt opinionsmässigt i kommunerna, medan Socialdemokraterna har en utdragen nedåtgående trend.

Moderaterna (25,9 procent) utmanar nu Socialdemokraterna (26,3 procent) om positionen som största parti på kommunal nivå. Moderaterna har ökat med nästan sex procentenheter sedan kommunalvalet 2018.

Mycket positivt!

Liksom tidigare får Moderaterna ett starkare opinionsstöd i kommunvalet än i riksdagsvalet.

Det är ett år och fyra månader kvar till valet. Gott om tid för oss att fortsätta stärka Moderaterna på alla nivåer!

4 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Ulf Kristersson och moderatledningen på riks uppträder fegt och opportunistiskt när de vill förbjuda medlemskap i ”rasistiska” organisationer. Konstigt att moderaterna stöder socialdemokraterna i deras försök att strypa demokratin. Sådant gör, att man kanske måste rösta på sverigedemokraterna i stället.

  2. Brorson

    ”Jag undrar också om Stockholm verkligen ska behålla Attendo som utförare” har f.d. Umeå-kommunalrådet Lennart Holmlund skrivit på sin blogg, som anklagar Erik Slottner, KD, för skandaen med Attendos vård- och omsorgsboende i Stockholm. Holmlund fritar regeringen från allt ansvar, trots att regeringen har låtit en enskild statstjänstemän utföra ett livsfarligt experimen med smittspridningen, som hittills har kostat över 13.000 personer livet, jämfört med grannländerna.

    Löfvén har försvarat sig med ”Man måste ju lyssna på expertmyndigheten” – som f.ö. har förmått Arbetarskyddsstyrelsen att INTE kräva att fullständig skyddsutrustning som kunnat skydda både personalen och vårdtagarna från den dödliga smittan. FHM är de typ av myndighet som sossarna vill ha, som i stort sett gör som regeringen vill.. Vad Holmlund nu gör, är att han försvarar denna osunda myndighetskultur. Jag tänker däremot inte försvara det borgerliga styret i Stockholm och ej heller den borgerliga oppositionens på riksplanet hantering av pandemin. Den borgerliga oppositionen har enligt min mening varit alltför svag och senfärdig.

    Dem borgerliga oppositionen måste alltså ta på sig sin del av ansvaret för att det har gått så illa. Kanske en del borgerliga politiker måste bytas ut? Men jag reagerar mot Holmlunds ensidiga och okunniga skuldbeläggning av alla andra än regeringen och dess favoritbyråkrater. Fakta är fakta och det är att det borgerliga styret i Stockholm hade tillträtt bara ett drygt år innan pandemin bröt ut. Menar Holmlund på fullt allvar att det borgerliga styret i Stockholm under den relativt korta tid borde ha sagt upp kontrakten med de privata utföraren, som de hade ärvt från det förutvarande rödgrönlila styret, som eventuellt hade ärvt samma kontrakt för tidigare borgerligt styre?

    Varför hade S-styret, trots sin under lång tid yviga kritik mot ”vinstjakten” inte sagt upp kontrakten med de privata utförarna? Svaret är att sossarna i Stockholms stad och region har priorirat våldsamma prissänkningar i kollektivtrafiken genom införande av enhetstaxa (samma pris oavsett hur långt du åker).De borgerliga partierna, och i synnerhet Moderaterna, i Stockholms stad och region, har kritiserat detta ekonomiska lättsinne, röstfiske. Om man hade lyssnat på M, hade det i varje fall funnits pengar till högre kvalitet i äldreomsorgen.

    Jag låter det vara osagt om M verkligen hade använt pengarna till högre kvalitet i välfärden. Men jag vill åskådliggöra det socialdemokratiska hyckleriet, när sossarna beskyller M för att prioritera skattesänkningar före välfärden, när man ej heller själv prioriterar välfärden före sina egna hjärtefrågor.

  3. Brorson

    Jag försvarar alltså varken det borgerliga styret i Stockholm eller något privat vårdbolag. Men om Holmlund menar att det privata vårdbolaget borde ha sagts upp, bör han fråga sina partikamrater i Stockholm varför de inte gjorde det, när de hade makten. Jag tycker dessutom att Holmlund, som gammal S-veteran , borde ha läst lusen av sina partikamrater i regeringen, som låtit Tegnell hållas.

    Socialdemokraterna var inte nådiga i sin kritik mot den dåvarande högerregeringen för dess hantering av spanska sjukan 1918. Nu är det den s-ledda ”samarbetsregeringen” som står för samma extrema högerpolitik .”Vi visste ingenting. Vi litade på våra myndigheter”. Idag talar sossarna som dåtidens högerpolitiker. Efter sossarnas återkomst i regeringsställning har höger och vänster bytt plats i svensk politik.

    Igår skrev Holmlund på sin blogg om alla metaller som behövs till batterifabriken i Skellefteå, som alltmer framstår som en miljökatastrof. Återigen offras Norrlands natur. Hur har kunnat ställa upp på detta? Rena knäfallet för tysk bilindustri. Holmlund går till angrepp mot alla sanna miljövänner. Vi behöver gruvor och kan inte förvänta oss att de ska ligga i andra länder. Men det finns väl miljörelser där också, som förhoppningsvis inte är lika lättköpta som MP i Sverige?Och sedan levererar han en bredsida mot oss som tror på kärnkraften.

    Jag har inte ändrat åsikt i den och många andra frågor sedan Olof Palme var min partiledare. Nej, jag ändrar inte åsikt beroende på vilka partier S ingår samarbete med för att behålla regeringmakten. Det gjorde aldrig Palme. Han accepterade valnederlaget och kom igen, utan att sälja socialdemokratins själ. Löfvén har sålt ut arbetsrätten till Centerpartiet, som är det mest fackföreningsfientliga borgerliga partiet, som har mutat in de mest reaktionära företagarna som sin väljarbas.

    Idag skriver Holmlund dels att kärnkraften är olönsam och dels att vi som vill ha ny kärnkraft måste acceptera. urangruvor i Sverige. Jag kan försäkra att jag aldrig har deltagit i någon opinionsbildning mot svenska urangruvor. Men jag tycker inte att nya urangruvor ska etableras någonstans i världen, när vi snart kommer att ha ny kärnkraft som återanvänder använt kärnbränsle, so ´m kommer att räcka i flera hundra år. Regeringen resonerar som om detta radioaktiva avfall inte funnes och måste tas om hand på något sätt.

    Dn nuvarande regeringen är därför det värsta hotet vi har mot kommande generationer, deras liv och hälsa. .

  4. Brorson

    Så här har Holmlund skrivit på sin blogg: ”Jag har inte hört något från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna de som nu ska bygga ut kärnkraften utan att veta om någon har råd att köpa dess el och om att vi i Sverige även ska börja öppna gruvor för att framställa det bränsle som behövs för att driva kärnkraftsverken.”

    Jag kan bara svara för mig själv, men jag har inte hört någon av de uppräknade partierna säga kategoriskt nej till uran gruvor i Sverige. Man borde i stället ställa frågan till SMP-regeringen varför den går med på den mycket omfattande naturförstörelsen och energislöseriet för att stödja kinesisk sol- och vindkraftindustri samt tysk bilindustri. Från att ha varit motståndare till massbilismen har MP nu gjort tvärtom. Man kan också ställa frågan till Centerpartiet, som låtsas bry sig om samernas psykiska hälsa, när det är deras egen energipolitik, som gör att samer mår dåligt. Både vindkraften och gruvdrift av dagsländekaraktär tillåts tränga ut renskötseln.

    Holmlund menar väl också att det är okej att gräva upp Sveriges bästa åkermarker i Skåne för att utvinna sällsynta jordartsmetaller? Trots att sådana finns i rikligt mått, men med låga koncentrationer, i slagghögar kring gamla gruvor i Bergslagen. Men utnyttja dessa tillgångar ger inte lika stora vinster till exploatörerna. Dessutom nämner aldrig naturförstörarpartierna -S, MP och C aldrig att utvinningen av dessa sällsynta jordartsmetaller ger ett medelaktivt radioakivt avfall, som är lika farligt som använt kärnbränsle från befintliga kärnkraftverk.

    Bara hälften av allt radioaktivt avfall i världen kommer från kärnkraften. Resten från den teknik som som ska ersätta kärnkraften. Kina är nu så förorenat med sådant avfall, så att man har börjat dumpa det i fattigare länder, som inte har resurser till bevakning av avfallslagren. Att ny kärnkraft skulle vara olönsam är en bluff. Det är regeringen, som orsakar stora förluster. Men egentligen är det ett cyniskt resonemang. Avfallet måste tas om hand, och det enda rätta är att elda upp det i en ny generation reaktorer, som en slutprodukt, vars farlighet klingar av inom några hundra år. I stället för hundratusentals år.

    Och vad beträffar lönsamheten är det en självklarhet att en dyr anläggning som körs kontinuerligt är mer lönsam än en som körs sporadiskt vid belastningstopparna. Lönsamheten beror också på avskrivningstiden och de årliga kapitalkosnaderna. En kärnkraftreaktor, som byggs i dag, när vi har flera deceniers erfarenhet av kärnkraft, har en teknisk livslängd på minst 100är. Den ekonomiskl livslängden är svårare att överblicka, eftersom den beror på hur snart ny och mer kostnadseffekt teknik kommer. Paradocalt nog kan ny kärnkraft göra gammal kärnkraft med lång återstående livslängd olönsam.

    I praktiken kommer de gamla verken, som inte längre belastas med kapitalkostnader, att köras under högsäsong parallellt med de nya, som körs helår. Jag kan inte förstå hur ett parti (MP) som säger sig vilja ha nya tåg. kan ha en så förvirrad syn på lönsamhet. Ett tåg har en avskrivningstid på 30 år, en buss på 6 år. Det är efter avskrivningstidens slut, men undr den återstående tekniska livslängden som man tar in de största vinsterna, även om tågen är långt ifrån fullsatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.