Umeås företagsklimat

Idag presenterar Svenskt Näringsliv resultatet av årets undersökning om lokalt företagsklimat. Förra året hamnade Umeå på en föga hedrande 103:e plats av landets 290 kommuner, och mycket tyder dessutom på att Umeå tappat placeringar sedan dess. För en tillväxtkommun av Umeås kaliber, och med de ambitioner vi dessutom har, borde vi hamna betydligt betydligt bättre. Målet måste ju vara att hamna i den absoluta toppen.

I eftermiddag får vi hur som helst besked. Både jag och Holmlund är då inbjudna att i dialog med representanter för Svenskt Näringsliv, Handelskammaren, Företagarna Västerbotten och Umeå Fabriks- och Hantverksförening diskutera resultatet. Funderingar kring Umeås styrkor, svagheter, åtgärder med anledning av rapporten m.m.

Jag är övertygad om att det finns mycket att göra lokalt. Från Alliansen i Umeå har vi under våren lämnat in två motioner som båda har med det här att göra. En av våra motioner tar upp problemet med osund konkurrens i Umeå från kommunala verksamheter gentemot det privata näringslivet. En annan motion föreslår införandet av en s.k. utmaningsrätt i Umeå, vilket syftar till att underlätta för konkurrensupphandlingar i den kommunala sektorn. Det är två tydliga initiativ som vi bidragit med för att förbättra näringslivsklimatet i kommunen. Fler kommer.

En kommentar

  1. ME

    Kan bara hålla med, är själv företagare i centrala Umeå, startade oktober 05 men vågar fortfarande inte löpa linan ut, det är för riskabelt!
    Behöver väl inte berätta om min frustration när jag fick brev om straffskatt, jag jobbade i samma veva på en psykavdelning. En tjej där berättade att hon minsann skulle få 10 000 tillbaka på sin deklaration eftersom hon skattat för mycket på sin aktivitetsersättning. Okej, hon får tillbaka på skatten för att hon fått ett bidrag för att ha lite hobby och nöjen och nu så blev det lite för mkt skatt på det hela – jag som bidrar med en massa pengar till samhället, får straffet att jag bör betala lite till… Ibland funderar man allvarligt på att flytta söderut.

    Sen är det dyrt att vara företagare, testa att annonsera! Finns bara ett par forum att annonsera hos vilket gör att priserna är upptrissade. Vem som drabbas?! Jo, lilla jag som lever på tron att företagare är vad jag vill vara!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>