Att våga ta beslut

Idag får Umeå kommun skarp kritik av Krister Olsson; Balticgruppen. Jag kan dela hans frustration, även om vi inte varit överens om allt, (exempelvis var badet skulle placeras). Det mesta har en tendens att dras i längbänk i Umeå. Är det inte bostadsområden så är det vägfrågor så är det järnvägsdragningar. Och självklart ska allt överklagas i absurdum även om slaget redan är förlorat för den som överklagar. I den mån det är politikens fel ska vi naturligtvis ta itu med det.

Som inflyttad öviksbo slås jag av skillnader i attityder. När jag åker ned och besöker släkt och vänner är det snarare regel än undantag att Umeå tråkas för att vi ska göra allt så svårt, och av någon anledning måste överklaga allt som går att överklaga. Dessvärre ligger det något i den betraktelsen. I Övik är det full fart framåt som gäller. Och det märks på vilken positiv stämning som finns bland öviksborna (numera). Det har inte alltid varit så.

Åter till Umeå. Hanteringen av Baltics planer för Ugglan och Strömpilen är snudd på skandal. Det har vi också debatterat mycket inom politiken. Det mest uppenbara är turerna kring Ugglan, men även utökningen av handelsytor på Strömpilen har haft en tendens att fastna i den kommunala byråkratin och beslutsprocessen. Nu verkar det ha lossnat och det är på tiden. Självklart ska vi applådera dem som vill utveckla handeln i vår kommun.

Det finns heller inget försvar för varför projektet Staden mellan broarna egentligen ska behöva ta så himla lång tid att komma till skott med. Projektet ska ju inte, precis som Olsson konstaterar i VK-artikeln, stå och falla med badet. Att äventyrsbadet blev en så viktig beståndsdel i planerna för kajen förvånade många, inte minst mig själv. Men placeringen av bad i Umeå skulle kunnat avgöras redan i januari 2006 för då var allt underlagsmaterial färdigt. Det var då vi i (m) sa nej till bad på kajen. Trots det dröjde det till januari 2007 (!) innan partierna förmådde samla sig till ett beslut i frågan. Som bekant så skrinlades då planerna på ett bad på kajen formellt. Där försvann ett helt år till ingen nytta för projektet. Och nu har det snart gått ett halvår sen dess…..

Balticgruppen är en mycket viktig och värdefull aktör i Umeå. Det kommer dom förhoppningsvis vara också i framtiden. Vi skulle behöva fler aktörer som Baltic. Sen kanske vi inte alltid landar i exakt samma slutsatser – konstigt vore väl det. Men då är det än viktigare med snabba och tydliga besked från de politiska partierna om vad som gäller. Åt vilket håll man vill dra.

Tydlighet, klara mål och en förmåga att faktiskt våga ta beslut – utan långbänkar! – är A och O för en kommun som vill fortsätta växa. Här är det dags för en nystart i vår kommun.

9 kommentarer

  1. Karl

    När man pratar ledarskap under krissituationer brukar man säga att ett snabbt beslut är bättre än inget beslut. Det kanske inte är applicerbart överallt men ändå tänkvärt. Vad blir den långsiktiga konsekvensen av att inte kunna ta ett beslut överhuvudtaget? Vill någon någonsin satsa i Umeå igen?

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Anders Ågren har fel om att badplaceringen hade kunnat tagits i januari 2006. Då fanns ingen säker majoritet för 50-metersbassängen, bl a socialdemokraterna hade inte sagt ja. Beslut då hade troligen gett 25:a för det var vad Badutredningen ritat fram då.
    När så äventyrsbadet beslutades i all hast januari 2007 var det 50:a som gällde och då rekommenderade inte Badutredningen Nannakvarteret på grund av trångt och sämre funktion.
    Dessutom fick inte First Camp, Nydalacampingen, en annan stor aktör för Umeås utveckling, chans att presentera sina badplaner fullt ut efter sitt uppskattade Öppet hus ett halvt år dessförinnan. (Inkl. visioner om en skidtunnel, extra värdefull nu med tanke på klimatfrågan).
    Så Balticgruppen är inte den enda viktiga näringsidkaren som drabbats av brister i kommunplaneringen, denna gång med
    ett för snabbt och ogenomtänkt beslut. När sådant blir uppenbart om fel badplacering (senast visat i VK:s undersökning nyligen) och bristande bemötande av privata aktörer, ska politiker ”våga ta beslut” och ge en ”nystart”, här i fråga om äventyrsbadet. Nydala är då självklart och då frigörs Nanna för Kulturhus med nytt bibliotek. Samtidigt rörs inte Staden mellan broarna till av en långbänk om var där ett Kulturhus kan ligga.
    Det gäller att både se bakåt på fel beslut och framåt för rätt beslut, med helhetssyn dessutom.

  3. jörgen stads bo

    tjena när ska det börja hända snart med nya simhallen, man börjar bli sömnig… folket börja undra när händer verka gå långsamt som sniglar…. Bara prat och ingen handling, bla bla bla lol

    Hoppas det börja hända snart, då börja folket vakna till liv, annars är det döt som graven, alla ungar vill ha roligt och ugndomar, ingen simhall fy farao nu jävlar får ni komma igång med det snart latisar

  4. anhaltanstalt

    Ja du Urban, det är ju för väl att våra folkvalda är av bättre uppfattning än du och den antagligen manipulerade vk-undersökningen. Att bygga ett äventyrsbad på nydala vore inte till glädje för någon annan än ägarna till first camp. Det vore verkligen det slutgiltiga beviset på umeå som pajasstad.

  5. Daniel

    Vill han begränsa möjligheten att överklaga? Menar han i så fall att försämrad rättsäkerhet skulle kunna ge Umeå en nystart? Det luktar gammal unken norrländsk kommunism lång väg.

    Om politikerna lär sig förankra sina beslut hos väljarna så slipper de en massa överklaganden, svårare än så är det inte.

  6. Mika

    Oja, nog kan man begära av oppositionen att man agerar också. Ni har ju trots allt platser i byggnadsnämden så det går inte att skylla allt på Holmlund.

  7. Harry Strandberg

    När jag läser Anders Ågrens försök att ställa sig vid sidan om ansvar och försöka skylla ifrån sig är det fegt och nästan löjligt.
    Då det gäller ugglan gjorde M noll,noll i frågan. Jag skrev i alla fall en fullmäktigemotion, något M också kunde ha presterat om man hade haft den handlingskraft Ågren vill försöka ge sken av.I övrigt sprang M likt alla de övriga borgerliga med fingret i luften och försökte känna i vilken riktning det var mest populärt att verka.

  8. Piraten

    Snälla nån´n! Jag har då ALDRIG hört att Anders Å. har tyckt att frågorna dragits i långbänk. Varvfö har du inte sagt det tidigare? Att komma nu är som Harry S. påpekar – ganska löjligt. Nä, visa framfötteran istället för att bara glid med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.