UmeBRÅ, kärnkraft och svanen

Brottsförebyggande arbete lokalt
Igår hade vi möte med Umeå Brottsförebyggande Råd, som är ett nätverk bestående av representanter från kommunen, polisen, kyrkan, landstinget och näringslivet. Vi antog bl.a. verksamhetsplan för 2008. Bland de största elva städerna i Sverige så är Umeå den stad som har lägst brottslighet – ett faktum som ibland glöms bort. Vi har lägst antal anmälda brott per 100.000 invånare. Umeå är en trygg stad, även om det så klart inträffar mycket elände här också. Varje brott är ett brott för mycket.

Vi har i politisk enighet beslutat satsa mer pengar på det brottsförebyggande arbete i Umeå under kommande år – medel som ska gå till allt från att få fler vuxna i de miljöer där ungdomar finns, ‘trygghetsvandringar’ på stan, riktad utbildning till skolpersonal, föräldrastödsprogram, motverka nyttjande av droger bland unga etc.

Kärnkraft
På dagens DN-debatt skriver s-veteranen Rolf Alsing om behovet av en politisk uppgörelse mellan Alliansregeringen och socialdemokraterna om kärnkraften. Jag delar hans synpunkter. Att få tillstånd en långsiktig överenskommelse om kärnkraftens bevarande vore ett positivt besked – för miljön, för medborgarna och för våra företag.

Svanen på Nydala
Tja, nog låter ungdomarnas förklaring som en himla efterhandskonstruktion. Om man inte ville svanen något illa – varför kastar man då sten på den?? Det klart att dom fattar att svanen skulle skadas eller dö om de allihop försökte bombardera den med stenar. Och att de sedan heroiskt försökte rädda den och i slutändan ge den en fin begravning….. Jojo, att döma av bilden så var det ju en väldigt hänsynsfull begravning: med svanens huvud krossat under stenbumlingen så försöker man tända eld på den…. fin begravning.

Nu vet polisen enligt VK vilka ungdomarna är. Utmärkt. Även om de är för unga för straffpåföljd, så måste ju de sociala myndigheterna kopplas in och jag förutsätter att man redan kontaktat föräldrarna. Ungdomar som ägnar sig åt djurplågeri är en tydlig varningssignal om att allt inte står rätt till.

En kommentar

  1. Åsa Sandström

    jag vet att du inte har tid att besvara komentarer på din blogg, men jag hoppas att du har tid att läsa. du om någon (som politiker) borde veta att mass media inte alltid prioriterar den exakta sanningen. jag arbetar idéelt med ungdoamr som balanserar på gränsen mellan att lyckas hyfsst och att hamna åt helt fel håll. jag känner några av de ungdoamar som var med den kvällen och jag vet att de inte är några djurplågare. även om handlingen i sig var helt idiotisk, tanklöst och oförsvarlig, så vet jag att hisorien i brevet är sann. Fast det var bara en av dem som kastade sten på svanen, jag vet, för de berättade för mig att det hande hänt två dagar efter händelsen. Även vuxna fattar egna beslut och gör misstag, det vet du också. DET ÄR INTE UNGDOMARNA SOM HAR SKAPAT UNGDOMSPROBLEMEN. Det är de vuxna i samhället som har gett dem förutsättningar för att leva i dem, och sen när det visar sig att de är för unga för att hantera det ansvaret så…vem är det som kastar sten egentligen?. jag vet inte omdu har läst kommentarerna i Vk, men de är mer skrämmande än händelsen i sig. när vuxna människor som inte bryr sig om fakta utan istället utgår ifrån att ungdomarna ljuger, och medvetet har skadat någon , i det här fallet en svan, och agerar lynchmobb (-doppa dem i tjära och fjädrar och kör ut dem från stan.) Mest lästa just nu (22.50 en lördagskaväll) är ”ungdomar dödade svanen på nydala” på andra plats ligger ”gängledare hotar krog” Du har antagligen läst vk idag, så du vet vad det handlar om. men det säger så mycketr om dagens samhälle. Du skriver att du haft ett möte med BRÅ. jag är ingen borgare, men om du tar tag i det här problemet, så har du min
    röst.
    ha en trevlig vecka
    Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>