Alliansens budgetalternativ i Umeå

Om ca två timmar börjar årets budgetfullmäktige. Nedan presenteras huvuddragen i Alliansens gemensamma budgetalternativ, vilket också fanns på debattplats i VK idag:

Allians för Umeå prioriterar välfärdens kärna

Idag ska Umeå kommunfullmäktige ta beslut om budgeten för nästa år. Det sker mot bakgrund av att Sverige och övriga världen befinner sig i en mycket djup lågkonjunktur. Arbetslösheten ökar dramatiskt vilket sätter kommunernas ekonomi på hårt prov. I detta läge gäller det att kunna prioritera och framförallt prioritera rätt.

Socialdemokraterna med Lennart Holmlund i förarsätet väljer att överge målsättningen om 15 barn per grupp i förskolan, föreslår kraftiga nedskärningar i skolans verksamhet och väljer att blunda för det dåliga företagsklimatet i Umeå. Sina egna och Socialdemokraternas tillkortakommanden skyller han framförallt på regeringen och gärna också på media.

Under rådande ekonomiska omständigheter ser Allians för Umeå ingen möjlighet att sänka skatten år 2010. En sänkt skatt är fortfarande mycket viktig på sikt, men skjuts något år framåt i tiden. Vår budget för 2010 pekar istället ut färdriktningen genom att flytta resurser från administration, tillfälliga projekt och överbyggnad till välfärdens kärna. Det är en tydlig prioritering.

Allians för Umeå har under en lång tid sett att barngrupperna i förskolan blivit större, personalen färre och trycket på förskoleplatserna högre. Därför påbörjades ett arbete att minska barngruppernas storlek, men det har gått segt. Målsättningen att nå 15 barn per grupp ska nås. Totalt föreslår vi 7 miljoner kr extra för år 2010 för att kunna nå målsättningen. Vi ser också problem i Umeå skolor när det gäller bristande arbetsro i högstadiet med allt större elevgrupper. Totalt föreslås i vår alternativa budget 6 miljoner kr för nästa år för att minska elevgruppernas storlek i högstadiet från dagens genomsnitt på 23 elever per klass till ett riktvärde på 20 elever per klass.

Utmaningarna inom äldreomsorgen växer för varje år med allt fler äldre. För att skapa möjlighet till en bättre och mer värdig äldreomsorg föreslås därför 15 miljoner kr mer för nästa år. En värdighetsgaranti skall också inrättas inom äldreomsorgen.

För att minska bilåkande och underlätta för cyklister föreslår vi att den planerade gång- och cykelbron mellan Lundåkern-Bölesholmarna börjar byggas redan nästa år. Även kollektivtrafiken tillförs ytterligare resurser, då det är ett prioriterat område.

Umeå kommuns dåliga företagsklimat är bekymmersamt. Det är avgörande för Umeås fortsatta tillväxt att klimatet för företagande är gott. Det som behövs är kraftfulla förslag för att på allvar få fart på näringslivet i Umeå. Åtgärder som måste vidtas är bland annat införandet av en så kallad utmaningsrätt och ökad konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. Målsättningen är att innan utgången av 2012 ska Umeå rankas som en av de tio bästa kommunerna i landet när det gäller företagsklimatet.

Sverige befinner sig i en allvarlig och djup lågkonjunktur. I ett läge då Sverige står inför den svagaste tillväxten sedan andra världskriget och arbetslösheten ökar dramatiskt krävs ett tydlig politiskt ledarskap. Umeå har drabbats hårt av den internationella lågkonjunkturen. För att möta det krävs politiskt mod att våga göra mer och annorlunda. Det modet och viljan att göra mer saknas av den styrande socialdemokratin. Med Allians för Umeås budgetförslag är vägvalet klart. Välfärdens kärna är den stora vinnaren, medan byråkrati, överbyggnad och tillfälliga projekt får stryka på foten.

Anders Ågren
Kommunalråd, M

Sven-Olov Edvinsson
Gruppledare, C

Britt-Marie Lövgren
Gruppledare, FP

Anders Sellström
Gruppledare, KD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.