Ca 2,5 år kvar till valet

I bland får vi bloggare och politiker från Allianssidan kritik för att vi bara lyfter fram opinionsmätningar där det går bra för oss. I sak stämmer det inte, men jag har heller inga problem med att uppmärksamma och kommentera mätningar som går åt det negativa hållet.

Det går upp och ned i opinionen.

Jag engagerade mig politiskt år 1987, och är väl medveten om att det kommer tider då allt pekar uppåt – det kommer också tider då det går nedåt. Det är inget konstigt eller märkligt i det. Sen är det självfallet alltid trevligare när det går riktigt bra för det egna partiet i mätningarna, därom råder ingen tvekan.

Socialdemokraterna rycker nu fram rejält efter att ha varit nere på historiskt låga nivåer. De har ökat nämare 12 procent i opinionen på två månader. Moderaterna tappar när många går tillbaka till (S) efter partiledarbytet. Samtidigt har Vänsterpartiet tappat nästan halva sitt opinionsstöd under samma tid, då (S) tar tillbaka väljare även där.

En intressant faktor är dock att socialdemokraterna kan tappa respektive öka tolv procent, utan att ha ändrat något i det egna politiken. Genom att ligga lågt kan pendeln fås att slå så tungt åt det ena hållet. Dessa förändringar visar att väljarkåren är betydligt mer lättrörlig än förr.

Vi kommer garanterat att se många svängningar i opinionen fram till valdagen i september 2014. Men det är alltså 2,5 år bort i tiden, och det är just på valdagen avgörandet står.

Ha en fortsatt trevlig fredag!

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Peter Åberg

    För min del tror jag inte svängningen beror så mycket på socialdemokraternas budskap just nu.

    Min bedömning är att den borgerliga pressens drev, i och med Juholts avgång, kom av sig och folk i gemen nu inte längre översköljs av negativa rapporter kring socialdemokraterna. Folk kan nu, helt enkelt, ägna mer tankekraft åt att se hur samhället ser ut efter 1 1/2 mandatperiod av alliansregerande.

    Det har visat sig svårare att hitta något negativt om Stefan Löfven vilket gjort att medierna inte längre påverkar väljarna på samma sätt som tidigare.
    Samtidigt börjar effekterna av alliansregeringens styre, med påtagliga försämringar av trygghetssystemen, nu få det att koka hos allt fler väljare.

    Man börjar genomskåda att den första glädjen över lite mer pengar i börsen p g a jobbskatteavdrag inte alls uppväger dom orättvisor som sjuka och arbetslösa människor nu utsätts för och som man själv hotas att drabbas av.

    Tiden är förbi när man som parti kan säga en sak och göra något annat. Ingen tror längre att moderaterna är det nya arbetarpartiet och ingen kommer heller att tro att moderaterna är ett parti för den lilla människan och dom breda folklagren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.