Lokalproducerad mat och upphandlingar

Skriver i veckans nummer av Umeå Tidning. Insändaren bifogas nedan.

 

Öka andelen lokalproducerad mat i upphandlingar!

EU-parlamentet har nyligen antagit nya direktiv för offentlig upphandling, där det ska bli enklare för kommuner att upphandla lokalproducerad mat. Denna fråga har genom åren diskuterats mycket inte minst runt om i Västerbottens kommuner.

Det är positivt att det nu blir ännu enklare att upphandla lokalproducerad mat. Svenska företag med djurhållning har en tuff konkurrenssituation, där andra länder har lägre krav på djurskydd och annat. I vårt land serveras dagligen flera miljoner måltider i offentlig regi. Med de nya EU-reglerna blir det enligt uppgift möjligt att främja kvalitetsmat, man ska exempelvis som kommun kunna ställa krav på hållbarhet och produktionsmetoder. I de nya reglerna kommer främjande av djurskydd också att kunna vara en del i upphandlingen.

I Umeå har vi sedan tidigare antagit en upphandlingspolicy, där vi ska eftersträva delade upphandlingar för att underlätta för mindre företag att vara med. Varor och tjänster som den offentliga sektorn köper ska ha en sådan kvalitet att de ligger i nivå med kraven i svensk lagstiftning, till exempel svenska miljö- och djuromsorgsregler. Detta borde ju bli ännu enklare att genomföra fullt ut med de nya EU-direktiven.

Vi moderater har lämnat in en interpellation i detta ärende, och vår förhoppning är att Umeå kommuns upphandlingspolicy kan utformas, så att det blir enklare att upphandla lokalproducerat i enlighet med EU-parlamentets beslut.

 

Anders Ågren, Kommunalråd, M

3 kommentarer

  1. Mats Höglund

    Det där är ett kraftigt steg i grön riktning, och som miljöpartist kan jag inte annat än applådera detta. Det lär gå igenom utan problem. Generellt tänker jag också att i framtiden bör fler jobba med trädgård, djur, skog, lokal matproduktion, häst mm, och att det därför så småningom behövs fler Forslundaskolor. Det här med arbetshästar har jag förresten nämnt då och då, även i gymnasienämnden, att hästar kan användas för olika arbeten, gräsklippning, snöplogning, turism osv. Något faktiskt många kommuner redan börjat med. Och som är bra för miljö, hälsa mm. Om Moderaterna och övriga Alliansen skulle gilla en sån idé vore det tacknämligt.

  2. Nationalekonomen

    Måste säga att tanken om globaliseringens fördelar känns tveksam och väldigt påhejade av sossarna som trycker upp minimilöner så hårt att alla jobben försvinner till låglöneländer. Men nu börjar fler och fler ifrågasätta konsumtions- och produktionsuppdelningen. Jag lovar stödja dig Anders om du distanserar dig från Lennart Holmlund som är den värsta kommunalpampen i Umeå. Han börjar nu bli synad och tvingas varje vecka göra avbön här i VK. Slitevindskandalen kan bli hans fall och jag tycker du ska basunera ut din och moderaternas åsikt i frågan. För ännu är det bara Lennart Holmlund som meddelat att han personligen gillar att naturskövla Holmöarna – trots att många tunga instanser är emot. Det finns en hund begraven in denna soppa och försök vinn röster i frågan. Dax för maktskifte i Umeå – politikerföraktet har aldrig varit högre och vems är felet…..den gamle mannen som bloggar om så skumma saker att man tror sig läsa Hänt i Veckan.

  3. Torbjörn

    Nu stundar en valrörelse som lär bli intensiv. Den är förvisso redan igång. Valet står mellan : nedsläckt gatubelysning eller trygghet, hundtunnor eller dyra monument, monster eller välfärd. fritt tänkande Umebor eller fortsatt ”balkanisering”.
    Det är stor skada att ledande politiker i Umeå Kommun inte inser vilken oerhörd tillgång Holmöarna är för ”stan”. Bevara Holmöarna fria från ”monster”
    Mer info om detta på http://www.friavindar.se
    Viktigt att utnyttja sin rätt att ”kryssa” och ”stryka” i september!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.