Svenskarna vill inte ha något S-systemskifte!

I gårdagens DN skrev Carl Melin,opinionschef United Minds, tidigare opinionsanalytiker inom S och Markus Uvell, vd Timbro om fem myter gällande den svenska väljarkåren. Det var mycket intressant läsning.

Trots att den massmedia bilden är en annan, så visar det sig att svenska väljare är nöjda med skattenivån i Sverige. Trots de skattesänkningar som genomförst under Alliansregeringens tid så anser de allra flesta svenskarna att skatterna är på en lagom nivå idag. Något stöd för att höja skatterna finns inte.

Likaså är svenskarna positiva till valfrihet: ”Tvärtom är det svårt att över huvud taget hitta någon fråga som har så starkt folkligt stöd som möjligheten att välja skola, vård och omsorg. I vår undersökning uppger hela 89 procent att det är viktigt att få välja barnomsorg, medan bara 1 (!) procent inte tycker det. För skolan och sjukvården är motsvarande andelar 63 mot 12 procent respektive 71 mot 10 procent.” Så när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu blåser till strid och vill motverka valfriheten finns det inget stöd för detta.

Svenskarna vill inte se ett socialistiskt systemskifte i Sverige och det är mycket bra. Därför kommer debatten nu att bli oerhört viktig fram till valet. En enad Allians mot splittrade vänsterpartier.

 

6 kommentarer

  1. Per

    Snacka om att greppa efter halmstrån! . Lycka till i valet, det lär ni behöva :-).

    När det gäller Journalisterna kan dom väl inte straffas för att dom ser på nära håll att samhället inte mår bra av stora klyftor.

  2. Per A.

    Då jag läser herrarnas debattartikel, så ser jag direkt att de inte förstått (alternativt valt att inte förstå) vad strukturell rasism är. 20% av deras resonemang faller därför direkt.

    I övriga punkter så tar de ett påstående, och hävdar att det ’inte stämmer’, eller att ’det är mer komplicerat än så’, men förklarar inte varför det ’inte stämmer’, eller ’är mer komplicerat’.
    Skall jag ta dem på deras ord, eller förväntas jag köpa deras bok?

  3. Hejhej

    1. Folk är nöjda med skattesänkningarna idag, men det förespråkas väl inte skattehöjningar från rödgrönt håll för annat än de som redan tjänar storkovan. Sen är väl allehanda miljöskatter sällan populära, men något som är oundvikligt oavsett regeringsmakt. Så det beror ju lite på hur man ser det. Men inkomstskatten kommer ju inte röras för de flesta, och därför är det ju en icke-fråga inför valet för majoriteten. Visst, alliansen genomförde skattesänkningar och folk gillade extraslantarna och nu tycker folk det är ok som det är, och rödgröna har accepterat förutom att det kan bli extra skatt på de med högre inkomster och där får man se var det landar sen.

    2. Valfriheten har väl inte ifrågasatts? Det är väl bara frågan om vem som driver olika alternativ i välfärden som har ifrågasatts och var skattepengar hamnar? Så det är ju ingen oro heller inför valet, så länge de som nu verkligen vill gå på skola som drivs av ett riskkapitalbolag eller ha äldrevård av ett, det förutsätter att det är människor som gör sitt val bara beroende på vem som driver inte på verksamheten. Jag tror det är väldigt få som gör val på de grunderna.

    Så jag förstår inte problematiken? Inget av detta är några problem och jag har inte heller sett någon medial myt som sagt annat. Vi ser att rödgröna just nu leder sympatier, men vi har inga förslag från det hållet att man ska ändra på fria skolvalet utan bara på vinstuttaget för de som driver exempelvis eller på att höja inkomstskatten förutom för de som tjänar mest. Knasig artikel måste jag säga. Eller vad tycker du? Är det något jag har missförstått? Kanske är det andra frågor som gör att de rödgröna just nu har flest sympatier, där politiken skiljer sig mer åt mellan blocken? Som exempelvis vinster i välfärden snarare än frågan om valfrihet?

  4. Oberoende Politisk Bedömare

    Valfriheten har ingen något problem med. De ofantliga vinstuttagen där riskkapitalbolagen skeppar ut ofantliga mängder skattemedel från skola, vård och omsorg har betydligt fler problem med.

    Även M borde ha problem med detta då det faktiskt är slöseri med skattemedel.

  5. @nders

    Svenskarna vill inte heller att jobb flyttas utomlands.
    I synnerhet inte med hjälp av pengar från EU. (det känns ju som att EU medvetet plundrar Sverige)
    Så vad tänker alliansen göra åt det?

    En bra plan för att motverka det och kanske att ni får min röst.

  6. Emil

    jag håller mig helst från att vara otrevlig, men är du moderaternas bagdad-bob eller?

    Detta är totalt desperat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.