Nya tider stunder i Umeåpolitiken

Har suttit i möte hela dagen, men här kommer i alla fall några reflektioner med anledning av dagens krönika från Ola Nordebo i VK.

 

En sak är klar. Nya tider stundar i Umeåpolitiken. Umeåborna står inför ett mycket viktigt val den 14 september.

Jag har upprepade gånger under de senaste åren varnat för en vänstervridning i Umeåpolitiken, och under våren i synnerhet, när en ny generation socialdemokrater med Lindberg i spetsen har presenterat sitt lokala handlingsprogram. Det är numera svårt att se skillnad på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i den lokala politiken. Vårt fokus är självfallet att Alliansen MÅSTE vinna valet den 14 september.

VK:s Ola Nordebo har i en krönikeserie börjat skriva om partiernas toppkandidater. Först Hans Lindberg, idag var det min tur. Nordebo har i delar av sin analys vissa poänger. Nordebos konstaterande att Umeå riskerar att gå åt vänster efter valet, är något även jag påtalat gång på gång. Med ett starkt V och MP, tillsammans med ett S-parti som alltmer liknar V.

Så blir det INTE ett maktskifte i Umeå – till Alliansens fördel – riskerar vi en katastrofal vänstersväng! En vänstersväng, där tillväxthatare i Miljöpartiet och valfrihetshatare inom Vänsterpartiet får rasera mycket av den tillväxt- och utvecklingspolitik som Allianspartierna tillsammans med Socialdemokraterna stått upp för genom årens lopp – och som gjort Umeå till ett framgångsexempel.

Moderaterna i Umeå har de senaste åtta åren fått igenom oerhört mycket av vår politik, trots att vi har varit i opposition. Enklast är förstås om man styr i majoritet, men det har gått att påverka i opposition om man bara är pragmatisk. Vi moderater har gjort vårt bästa i det avseendet. För Umeå och umeåbornas bästa.

Moderaterna gick till val år 2010 på att bygga på höjden och förtäta staden – och detta syns numera tydligt i stadsbilden. Likaså väckte vi moderater frågan om att Umeå skulle fokusera mer på tillväxt och befolkningsökning och även detta har fått tydligt genomslag i Umeås vägval för kommande år. Det var ursprungligen M och S som enades om befolkningsmålet 200.000 invånare, vilket fått ett betydande genomslag i stadens utvecklingsplaner.

Inför valet nu i höst fortsätter moderaterna i Umeå att prioritera en politik som fokuserar på tillväxtfrågor. Den viktigaste valfrågan är fler jobb, och här spelar företagsklimatet en viktig roll. Många företagare lyfter fram vikten av snabbare handläggning av ärenden, liksom en bättre dialog mellan kommunen och företagare. Likaså är det viktigt med ordning och reda i den kommunala ekonomin. Bostadsbyggandet måste fördubblas under kommande år. Satsningar på utbildning, liksom bättre kvalitet i äldreomsorgen.

Vi har under senare år, trots Vänsterns ökande inflytande, sett till att lösa gamla 30- eller 40-åriga politiska frågor som hamnat i bakvatten. Vi ser också positiva effekter av detta: Ringleden runt Umeå har börjat byggas, IKEA-bygget är igång, Staden mellan Broarna är i stort sett färdig. Staden tillåts växa på höjden. Flygplatsen byggs ut. För att nämna några frågor.

Frågor, som aldrig hade lösts om Socialdemokraterna hade gjort upp med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i planeringsfrågorna.

Socialdemokraterna efter Holmlund svänger rejält åt vänster i den praktiska politiken. De vill ha försök med sextimmars arbetsdag till bibehållen lön, de bekämpar friskolor och valfrihet inom äldreomsorgen.

Jag tror inte att umeåborna kommer att uppskatta vänstervridningen, och det är samtidigt en bra chans för Nya Moderaterna att få ett bättre genomslag. Alla mittenorienterade umeåbor kan därmed rösta på M istället för S.

Inom kort kommer Nya Moderaterna i Umeå att presentera vårt lokala valmanifest, men om färdriktningen råder det ingen som helst hemlighet. Fortsatt fokus på tillväxtfrämjande politik, nya jobb, full sysselsättning och fler bostäder.

Den allra viktigaste valfrågan – hur jobben ska bli fler! Att människor jobbar och betalar skatt är nämligen grunden för allt annat. Varje extra umeåbo i arbete och varje extra arbetad timme innebär större skatteintäkter och mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Om fler människor arbetar och betalar skatt, så stärker det också förutsättningarna att trygga en god kommunal verksamhet. På så vis kan vi säkra utbyggnaden av bra skolor, vettiga arbetsvillkor för personalen, att bussarna går ofta och att sådant som renhållning och snöröjning fungerar.

I Umeå råder också bostadsbrist. De kommande åren måste vi fördubbla bostadsbyggandet från för att komma ikapp. Om vi kan få en bättre tillgång på bostäder, så kan vi också få en ökad befolkningstillväxt. Här måste de privata aktörerna och det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden hjälpas åt. Vi har nyligen börjat inrikta oss på kortare tid för markreservation, och ta igen utgångna reservationer. Vi anser att det kommunala bostadsbolaget har en central roll att spela även kommande år, när det gäller nyproduktion av hyresrätter. Vi vill successivt försälja 1/3 av beståndet för att möjliggöra ökad nyproduktion av hyresrätter. Sådant som S, V och MP säger nej till.

Nya Moderaterna tror på ett Umeå som fortsätter framåt med en stark och tydlig arbetslinje. Ett Umeå som håller ihop och som låter alla utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Umeåborna behöver mer av nästan allt när staden växer. Jobb, bostäder, kommunikationer, skolor, sjukvård men också butiker och andra serviceinrättningar. Bara så kan Umeå växa – med människors behov som utgångspunkt. Alla jobb är värdefulla. Alla behövs i bygget av ett bättre Umeå.

Nordebos rubrik över krönikan var ”Är Ågrens hemlighet att han fruktar ett maktskifte?”

Nej, tvärtom. Ett maktskifte där Alliansen vinner är det allra viktigaste att uppnå för Umeås fortsatta utveckling. Men annars väntar en vänstersväng som kommer att spoliera de gångna decenniernas tilllväxtfokus.  Ett Umeå, där S, V, MP och kanske FI gör allt för att bekämpa valfrihet och företagande.

Så låt mig än en gång upprepa:

Nya tider stundar i Umeåpolitiken. Umeåborna står inför ett mycket viktigt val den 14 september. Alliansen eller vänsterkaos. Bara att välja.

En kommentar

  1. lf

    Du Ågren du speglar en viss desperation.Att skrämma folk med kaos det trodde jag inte tillhörde en toppolitiker i Sverige.Jag trodde nog att du var mer seriös än så.Du liknar väldigt mycket Anders Sällström i din retorik.
    Moderaterna gick till val 2010 på att förtäta Umeå och detta syns nu tydligt i samhällsbilden.Som om Ågren redan har börjat regera.
    I övrigt har denna blogg bekräftat det som vi alla vet.Varför slå in öppna dörrar.
    Moderaterna har nu lett Sverige i 8 år.Nu går det inte att skylla på tidigare regeringar.
    Nu ser vi resultatet efter 8 år.Försämringar för de sjuka och arbetslösa.Förbättringar för de som har det bäst ställt.
    Detta mina vänner är traditionell högerpolitik.
    Låt inte deras politik forma framtiden i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.