Umeå en framgångsrik idrottsstad!

Anders Ågrens foto.

I fredags hade jag förmånen att på Umeå kommuns vägnar hälsa ca 250 deltagare välkomna vid ett stort seminarium på Väven, arrangerat av Björk & Boström. Moderator var Håkan Södergren, och bland övriga talare syntes Pär Mårts, Tomas Holmström, Vaclav Nedomansky och Lottie Knutsson.

Jag berättade i all enkelhet att Umeå är en av Europas snabbast växande städer, och att vi har satsat strategiskt på såväl kultur som idrott. Under 2014 var vi Europas kulturhuvudstad.  Men vi är också en av Sveriges främsta idrottsstäder. När Borås Tidning under våren genomförde en undersökning om vilken svensk kommun som hade flest framgångsrika damidrottslag så stod det klart att Umeå kommun är överlägsen etta. Bland våra framgångsrika klubbar på damsidan kan vi räkna Umeå IK i fotboll, IKSU och IBK Dalen i innebandy och Udominate i basket. Vi har också politiskt över blockgränserna varit överens om vikten av att satsa på idrott. Det gör Umeå till en bättre plats att bo på. En annan viktig sak som förtjänar att nämnas är Idrottshögskolan vid Umeå universitet, som är landets bredaste och i år kan bli utsedd till ett av landets första idrottsuniversitet. Idrottshögskolan har ca 800 idrottsstudenter och av dessa är ca 240 elitidrottare med individuellt elitidrottsavtal, som ger studenterna anpassad studiegång. I stort som smått bidrar detta och mycket annat till att lyfta Umeå som idrottsstad.

3 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Visst, Umeå är en framgångsrik idrottstad, men en dålig kommun i att ge förutsättningar för kommande SM-veckor. SM-vecka sommar fick nej pga för mindre än halva publikkraven (Svenska simförbundets) för Nanna-50:an och trots vetskap om otillräcklighet ända sedan beslutet 2007. Ingen utemiljö hindrar också 50:a-SM då sådan behövs och kommer, förhoppningsvis, som krav framdeles.

    Ingen utemiljö för vallaby och testområden för ett skid-SM riskerar också stoppa en ny SM-vecka vinter ifall Umeå kommun genomför bostadsplanerna på grusplanen på Gammlia Idrottscentrum.

    Så medan idrottskklubbar visar fram framgångsrika idrottare och lag samt Idrottshögskolan leder idrotten framåt samt nästa är SportRegion Västerbotten går igång med idrottsentreprenörskap, bromsar Umeå kommuns felplacering av ej fullgod 50-m-arenaanläggning både SM-vecka sommar och vinter.

    Detta är mycket illavarslande för framtiden och sportsatsningar i Umeå och Västerbotten. SM-arrangemang och även på internationell nivå inspirerar och lockar idrottare och ledare, men utan dessa möjligheter nu blir kommunen Umeå bromskloss för idrottsutveckling och andra städer/kommuner går om och förbi.

    Så flytta ut 50:an till idrottsläge och bygg så att publik och utemiljö klaras och därmed SM. Gör om Nannabygget till annat (finns säkert näringsaktörer som har idéer, kanske bostäder och påbyggda sådana).

    Rädda grusplanen och låt Umeå simhall leva för nytt ändamål (kanske gym och passande för idrotterna där). Då blir också Umeå kommun framgångsrik, igen (var så när Umeå simhall byggdes och främsta 25:a-anläggningen i Sverige 1970 med mängder av SM därefter), för idrottssatsningar.

  2. Pingback: Utveckla Umeå – Idrottsstaden! Bygg 50:a i SM-läge och bevara grusplanen vid SM-skidstadion på Gammlia! | Umeås Bästa (UB)

  3. Pingback: Utveckla Umeå som idrottsstad. Bygg 50:a i SM-läge och bevara grusplanen vid SM-skidstadion på Gammlia! | Umeås Bästa (UB)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.