M-förslag: Försöksverksamhet med betyg från årskurs fyra i Umeå

Moderaternas viceordförande i För- och grundskolenämnden i Umeå, Elmer Eriksson, har lämnat in denna motion till kommunfullmäktige.

 

Motion

 

Försöksverksamhet med betyg från åk 4

 

Den 11 februari 2015 presenterade regeringen och Alliansen en kompromiss kring en försöksverksamhet med betyg från grundskolans årskurs 4. Det är hundra skolor över hela landet, i områden med olika socioekonomiska förutsättningar, som får delta i försöket. Skolorna ansöker hos Skolverket om att få delta i försöksverksamheten som startar 2017.

Moderaterna anser att betyg är ett viktigt verktyg för att tydligt ange hur elever ligger till och sänder viktiga signaler om stödbehov. Med betyg ökar också skolans fokus på kunskapsresultaten. Därför vill vi att Umeå kommun, genom en eller flera grundskolor, ska delta i försöksverksamheten med betyg från årskurs 4.

Förvaltningen borde få i uppdrag att i dialog med kommunens grundskolor inleda det arbete som behövs för att en eller flera skolor i Umeå snarast ska kunna skicka in ansökan om deltagande i försöksverksamheten.

  

Med anledning av ovanstående yrkar jag

 

att kommunfullmäktige ställer sig positiv till en försöksverksamhet med betyg från årskurs 4, i en eller flera grundskolor, i enlighet med skrivningen i motionen.

 

 

Umeå 2016-02-05

 

 

Elmer Eriksson (M)

Viceordförande i För- och grundskolenämnden

2 kommentarer

  1. Nej

    I 4:an ska man inte behöva känna sig utslagen och dålig och tappa sugan för att betygen säger så. De är viktigt att barnen känner LUST att lära sig, UTAN att känna stress inför betyg vid så unga år!!! Lära för livet – viktigt – och inte för betygen. Utvecklingssamtalen räcker gott och de är till hjälp och stöd både för barnen och föräldrarna, som har ansvar att hjälpa barnen att nå målen och att förbättra sig på vissa områden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.