Samarbete för miljö- och klimatarbete

 

Skriver för ovanlighetens skull tillsammans med min politiska motståndare Hans Lindberg (S) i dagens VK. Om det framgångsrika miljöarbete som pågår i Umeå, samt de samarbeten vi har med universitet och andra aktörer. Debattartikeln bifogas nedan.

Miljön ska bli en vinnare i Umeå

De senaste åren har vi i Umeå varit aktiva med att utveckla vårt miljöarbete. Som ett led i det har vi medverkat i flera nationella och internationella utvärderingar av miljö- och klimatarbetet, till exempel kandidaturen till Europas miljöhuvudstad, och arbetet med Earth hour city challenge (Sveriges klimatstad). Vad har vi då lärt oss av detta i vårt kommande arbete för att göra miljön till en vinnare i Umeå?

Utvärderarna i båda dessa initiativ har bedömt Umeås genomförda, pågående och planerade aktiviteter, och detta material har varit en grund i att nu planera för nya åtgärder och mål för att förbättra miljöarbetet i Umeå. Utvärderingarna visar också att Umeå är en plats där näringsliv, universitet, organisationer och invånare är engagerade i miljöarbetet. Umeå har tre år i rad varit en av den europeiska juryns finalstäder för att bli Europas miljöhuvudstad. Mycket glädjande utsåg WWF i år Umeå kommun till Sveriges klimatstad. Utmärkelsen kunde kommunalrådet Margareta Rönngren nyligen ta emot vid konferensen Habitat III i Quito, där FNs generalsekreterare Ban Ki-moon var värd.

Ett exempel som särskilt lyftes var Umeås arbete med lärande för hållbar utveckling i alla kommunala skolor. Detta arbete är en del i att Umeås befolkning idag är bland Europas mest miljöengagerade, Vid SCBs medborgarundersökning våren 2016 var 74% av Umeåborna mycket positiva till att ytterligare stärka miljöarbetet i kommunen.

Vi i Umeå gör förstås inte detta ensamma, utan arbetet med miljö- och klimatfrågor är ett samarbete regionalt, nationellt och internationellt. Två viktiga genombrott i det globala hållbarhetsarbetet skedde under 2015 genom antagandet av FNs 17 globala hållbarhetsmål och klimatöverenskommelsen vid COP21-mötet i Paris.

Umeå kommun har under lång tid jobbat aktivt med miljöfrågor i både förvaltningar och bolag. Samarbeten med såväl lokala aktörer som andra städer och länder har lett till utvecklingen av projekt inom miljöområdet. Detta gör att vi gemensam kan testa och utvärdera ny teknik, nya metoder och verktyg som leder till minskad miljöpåverkan.

I morgon startar konferensen Platsen på Sliperiet i Umeå, ett samarrangemang mellan regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling, Umeå universitet och Umeå kommun. I samband med konferensen kommer vi att öppna två nya miljö- och hållbarhetssatsningar i Umeå.

En av dessa är utvecklingen av stadsdelen Universitetsstaden till en smart förebild i Europa. Ett lokalt samarbete mellan Umeå universitet, Akademiska hus, UPAB, Umeå Energi, Västerbottens läns landsting, SP/RISE, Swedish ICT och Umeå kommun. Arbetet i Umeå hänger ihop med ett europeiskt forskningssamarbete som heter RUGGEDISED där två syskonstäder, Rotterdam och Glasgow, gemensamt med oss utvecklar lösningar för framtidens energi-, transport- och IT-system.

Konferensen Platsen är också upptakt för Den koldioxidsnåla platsen, ett samarbetsprojekt för att ta reda på hur Umeåbornas klimatpåverkan från resande, boende och konsumtion ser ut. Konsumtionens klimatpåverkan är en stor utmaning, och nya metoder och verktyg behöver utvecklas för att stötta koldioxidsnåla lösningar i samhället. Tillsammans med Umeå universitet, näringsliv, myndigheter, föreningar och allmänhet hoppas vi kunna komma fram till nya sätt att minska koldioxidutsläppen och göra det enklare att leva hållbart i Umeå.

Detta är två viktiga pusselbitar i Umeås miljöarbete de närmaste åren. I början av 2017 kommer vi också att bjuda in till fortsatta samtal och dialog med näringsliv, universitet, civilsamhället och annan offentlig sektor om hur vi kan adressera andra stora miljöutmaningar som vi står inför, såväl i Umeå som regionalt, nationellt och internationellt. Vi är stolta över att WWF i år utsett Umeå till Sveriges klimatstad för vad vi redan gjort och planerar att göra. I och med att vi nu lagt fast målet ett fossilfritt Umeå är vi också ödmjuka inför att mycket viktigt arbete ännu återstår för att integrera alla hållbarhetsaspekter i vår växande stad.

Läs mer om miljö- och klimatarbetet i Umeå på www.greenumea.se.

HANS LINDBERG (S)

ANDERS ÅGREN (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.