Självklart fortsätta med upphandling av Umeås kollektivtrafik!

Idag behandlade vi i UKF en motion från Vänsterpartiet om ett ta tillbaka lokaltrafiken i egen regi. Det vore ju ett synnerligen dåligt beslut.

Sedan år 2005 har utvecklingen varit fantastisk. Kollektivtrafikresandet har totalt ökat med ca 90 procent. Då upphandlades också kollektivtrafiken för första gången, efter att ha debatterats politiskt under många år. Den första privata aktören började trafikera i juni 2006. Under en lång rad av år har vi också satsat mer på kollektivtrafiken i Umeå, som ett led i en medveten strategi för att få fler umeåbor att välja att resa kollektivt. Mer resurser, fler bussar, samtidigt som vi renodlat linjedragningarna och satsat mer på ökad turtäthet där trycket är som störst.

Bussåkandet i Umeå ökade under 2016 med ca 15 procent. Fantastiskt. Det blev totalt omkring 8 100 000 resor. Det är All-time high! Och denna positiva utveckling fortsätter under 2017.

Detta har också gett ett tydligt och mycket positivt resultat. Fler och fler umeåbor åker buss. Att fler invånare väljer att åka buss är en central del i vårt arbete med att förbättra luftkvaliteten i centrum. Det är nog svårt att hitta en kommun i Sverige med motsvarande positiva utveckling, samtidigt som kostnaderna inte har stigit lika mycket som på andra håll. Ett riktigt positivt betyg till alla som jobbar med frågan!

Politiskt borde det inte råda någon som helst tvekan om att upphandling av kollektivtrafiken var ett bra beslut.

2 kommentarer

  1. beatworld

    Hej, Anders!

    Vad anser du om det nya förslaget från EU-kommissionen som ska presenteras 31 maj om att bussförare endast ska få ha 15 minuters raster istället för sammanhängande 45 minuters raster? Anser du att det är i linje med era satsningar på lokaltrafiken?

  2. Inte Frimurare

    Kostnaderna tog ni igen på personalen och sämre kvalitet. Ostädade bussar, mindre reservbussar, hög personalomsättning. Visst hade Polarbus kunnat göra samma sak lika billigt och med mer kvalitet och trivsel för personalen. Men jag glömde en sak. Ni ströp anslagen till Polarbuss de sista åren för att det skulle gå dåligare och dåligare så att de inte skulle vinna en upphandlingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.