Sänk kommunalskatten i Umeå!

Skatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner. Det innebär att en genomsnittlig familj i Umeå där två vuxna arbetar betalar ca 11 000 kr mer per år i skatt, än dem som bor i jämförbara kommuner. Umeåborna borde kunna kräva betydligt mer av service och välfärd med tanke på hur mycket mer pengar de betalar in jämfört med människor som bor i andra kommuner runt om i landet. För trots betydligt mer pengar som betalas in i skatt, så är det svårt att påvisa någon generellt bättre kvalitet i vår verksamhet.

Det finns ingen koppling mellan hög kommunalskatt och hög kvalitet i verksamheterna. Oftast glöms det bort i den allmänna debatten att människor med små inkomster är de som beskattas allra hårdast. Kommunalskatten slår hårdast mot dem med låga inkomster, eftersom dessa har små marginaler. Små marginaler innebär att enskilda människor och familjer har små möjligheter till besparingar i hushållsekonomin. Därigenom leder skatten till ett ökat beroende av politiska beslut.

Skatten i Umeå är högst om vi betraktar landets 20 största kommuner. Västerbottens läns landsting har dessutom under de senaste tjugo åren höjt skatten vid ett flertal tillfällen. Senast år 2012, 2016 och 2017. Det drabbar alla kommuner i länet negativt. Successiva skattehöjningar påverkar incitamenten till arbete och investeringar, och därmed tillväxt och välstånd, negativt. Höga skatter leder till lägre tillväxt, ekonomisk ineffektivitet och högre arbetslöshet.

Låg skatt är en frihetsfråga Vår ambition är att sänka skatten med en krona under den kommande mandatperioden.

3 kommentarer

 1. Mia

  Hej! Det vore intressant att veta hur och var ni tänker att de sänkta skatteintäkterna ska hämtas hem? Dvs på vilket sätt inom vilka verksamheter och med vilka följder de sänkta kostnaderna skulle få? Om man lyssnar på S är det omöjligt att ha jämförbara kostnader i Umeå med liknande kommuner.

  /Mia

 2. Anders

  Hej Anders.

  Jag trodde att det krävdes grundläggande mattekunskaper för politiker.
  Om den genomsnittliga familjen enligt din uträkning betalar 11000 för mycket i skatt i Umeå , snällt räknat är det 120000/2 x 11000 =660 miljoner per år.
  Menar du på fullt allvar att ett Umeå med dig i spetsen skulle få ihop den budgeten utan att ”vanliga” arbetare skulle få det sämre??
  Vi är ju inte dumma bara för att vi är vanliga människor, förklara ekvationen tack.

  ANDERS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>