Svårt att få alla partier att ta avstånd från våldsbejakande islamism

Alla politiska partier i Umeå borde tydligt ta avstånd från islamism. Tyvärr gick det inte att få alla partier i Umeå att göra detta idag. Hur kan det vara så svårt?

Hans Lindberg (S) ville inte göra det med hänvisning till att han inte vill ”ställa grupp mot grupp”. Ett häpnadsväckande uttalande.

Om detta blev jag senare intervjuad av SVT Västerbottensnytt.

Sverige har fler våldsbejakande islamister än någon gång tidigare och gruppen utgör också den största attentatsrisken. Det är en mycket allvarlig utveckling och vikten av konkreta åtgärder som Säkerhetspolisen har efterfrågat är akut.

Umeå kommun var en av ca 40 kommuner som nyligen kallades ned till Stockholm med anledning av att IS-terrorister som varit i Syrien/Irak kan befaras återvända eller redan ha återvänt.

Säpo har slagit till mot ledande extrema islamister runt om i Sverige, och tagit sex personer i förvar. Det är ett unikt agerande från säkerhetspolisens sida. En imam i Umeå har tagits i förvar, och likaså sonen till imamen i Gävle som har haft en framträdande roll i Umeå.

Kommunerna ska självklart inte förväntas ta över polisens och säkerhetspolisens uppgifter.

Men Umeå kommun måste göra sitt yttersta för att motverka och försvåra för våldsbejakande islamister.

Umeå kommun borde dock anta tydliga regelverk kring utbetalning av föreningsbidrag, så att inte en enda skattekrona riskerar att betalas ut till dessa islamistiska organisationer.

Umeå kommun borde anta uthyrningsregler för lokaler, så att det försvårar för odemokratiska och våldsbejakande att sprida sitt hatfulla budskap. Deras verksamhet måste försvåras.

Umeå kommun borde följa Stockholms stads exempel, där kommunen har klargjort att socialtjänsten ska bryta sekretessen om det i deras utredningar framkommer att en person begått exempelvis folkmord eller brott mot mänskligheten. I sådana fall ska informationen föras vidare till polis och internationella åklagarkammaren.

Vi moderater lämnade därför idag in en motion om att Umeå kommun ska följa exemplet från Stockholms stad och bidra i arbetet till att lagföra islamistiska terrorister.

Fortsättning följer.

2 kommentarer

 1. Brorson

  Förslaget att Umeå kommun ska följa Stockholms stads exempel är väl ändå ett antiklimax, sett mot den kommunens ovilja i det längsta att besvåra återvändande IS-krigare. Stadens väldigt restriktiva formuleringar kan bara sätta myror i huvudet och framkalla tvekan hos Stadens socialtjänstemän. Offentlighets- och sekretesslagen, ger efter den senaste lagändringen, betydligt större befogenheter att anmäla: ”Sekretess som följer av andra sekretessbestämmelser än dem som anges i … t hindrar inte att en uppgift som angår misstanke om ett begånget brott lämnas till en åklagarmyndighet, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen eller någon annan myndighet som har till uppgift att ingripa mot brottet, om fängelse är föreskrivet för brottet och detta kan antas föranleda någon annan påföljd än böter.” (Förut gällde fängelse i två år.)

  I ditt förra inlägg i frågan skrev du: ”Skattepengar ska aldrig betalas ut till organisationer som inte delar våra grundläggande demokratiska värderingar. Detta gäller såväl islamistiska organisationer, nazistiska organisationer som extremvänstern. Vi måste ha tydliga regler för vad som gäller, oavsett det handlar om föreningsbidrag, projektpengar, förskolor, skolor, lokaluthyrning eller annat.”

  När jag läste detta, tänkte jag Ojojoj, nu är det kanske dags att dra in partistödet till Jan Hägglund och hans parti. Han har inga bevis utan bara insinuationer, som bygger på ”guilt bys association”, mot miljöpartisten Mariam Salem – vilket naturligtvis inte bevisar att hon är oskyldig till det som hon anklagas för av den våldsbejakande vänsterextremisten Jan Hägglund. I hennes fall finns varken bevis för skuld eller oskuld. Men minst samma ”guilt by association” måste ju gälla Hägglund själv.

  Har Hägglund tagit avstånd från teorin om den permanenta revolutionen (d.v.a. att krig inte ska avslutas förrän kommunistisk diktatur har upprättats i hela världen), entrismen (infiltration av andra partier, speciellt socialdemokrartiska sådana, i syfte att omvandla dem till revolutionära kommunistpartier), med mera? Att Umeå-sossarna inte vill dansa efter Hägglunds pipa, genom att upprepa hans exakta formuleringar beträffande avståndstagande från islamismen är fullt förståeligt, eftersom entrismen var ytterst nära att lyckas i just Umeå

  Agerandet påminner om talesättet ”Ta fast tjuven, sa tjuven”, Att jag inte är någon vän av miljöpartiet framgår av mina inlägg på andra bloggar, där jag har gått ut i stenhård kritik mot just mp. Men för mig handlar det om hur man bemöter en politisk motståndare. Inte genom en hets mot muslimer, som man annars bara finner bland högerextremister. Låt nu Säpo, och inte amatördeckare som Jan Hägglund, fortsätta utredningen av den extrema islamismens kopplingar till Umeå.

 2. underligt

  Underligt, jag som tyckte mig läsa att det var högerextremism som var det största hotet mot vårt samhälle. Tänk om herr ågren kunde jobba så hårt när smr misshandle folk och polis på torget och arbetat oförtröttligt mot all extremism. Helst den mest påtagliga men kanske minst omskrivna högerextremismen, jobbat för mindre polariserande och populistisk poöitik så kanske vi hade haft ett bättre och mer inludersnde sammanhållet samhälle.

  Men visst är det enklare att ragga högerextrema, sd och rädsleröster än faktiskt bedriva riktig politik och göra något för samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>