Ska Umeå vänja sig vid skottlossningar?? Aldrig! Tvärtom måste kampen mot de kriminella intensifieras.

polis

I Umeå har det på de senaste åtta månaderna skett fyra skjutningar och polisen kopplar ihop dem med kriminella uppgörelser.

I detta allvarliga läge hade jag förutsatt att någon politiker från de styrande partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Umeå hade kommit ut på banan och fördömt händelserna, eller åtminstone visade att man var upprörd och bekymrad över utvecklingen. Att man tar den grova brottsligheten i Umeå på allvar. Att man ser vad som håller på att hända i vår kommun.

Men från de rödgröna är det tyst. Märkligt tyst.

Varför?

I ett radioinslag i P4 Västerbotten intervjuas kriminologen Tage Alaletho idag om skjutningarna i Umeå. Han är bekymrad och varnar för att vi i Umeå kanske måste vänja oss vid skjutningar av detta slag.

Vänja oss?

Nej, vi ska verkligen inte vänja oss vid skjutningar i Umeå!

Inte om vi moderater kan påverka. Det måste till en mobilisering på alla nivåer för att bekämpa den ökande kriminaliteten. Skottlossning får aldrig bli något normaltillstånd i Umeå. Utvecklingen i våra storstäder i Sverige söderut förskräcker.

Alla politiska partier måste upp på banan! Fler måste agera och reagera. För visst är det fler än vi moderater som är bekymrade över utvecklingen?

Moderaterna har sedan tidigare på riksplaner föreslagit ett batteri av åtgärder. Hårt ska sättas mot hårt.  Kampen mot kriminaliteten måste intensifieras. Allt ifrån fler poliser, ökad kameraövervakning, hårdare straff, avskaffad mängdrabatt för begångna brott, avskaffad ungdomsrabatt vid utdömande av brott, fler utvisningar av utländska medborgare som begår bort, fördubblade straff för gängkriminella.  Moderaterna har också föreslagit särskilda visitationszoner, vilket innebär att polisen i vissa områden ska få bättre möjlighet till visitation. Och ja, självklart behövs även mer förebyggande insatser på kommunal nivå. Alla måste hjälpas åt att motverka kriminaliteten.

Den här diskussionen måste kunna föras i Umeå, utan att vi politiska företrädare som uppmärksammar brottsligheten ska behöva beskyllas och anklagas för ”svartmålning” och att ”sprida oro”.

Gängkriminaliteten måste stoppas! Vi moderater kommer aldrig att acceptera att skottlossning och skjutningar blir något normalt i Umeå, som man får lära sig att leva med.

Tvärtom. De kriminella måste tas fast, lagföras och dömas till långa straff.

Moderaterna kommer aldrig att acceptera att skjutningar blir något normaltillstånd i Umeå, som umeåborna bara förväntas att vänja sig vid.

Aldrig!

En kommentar

  1. Joakim Vesterlund

    Hej Anders. Jag förstår att du är orolig. Det finns ~2 000 000 miljoner lagliga skjutvapen och 10 182 291 lagliga invånare(2018) i Sverige. Det finns en hög illegala vapen, och en hög illegala invånare också. Det finns ~20 000 poliser, 14 600 militärer och 32 500 i reservstyrkan. Av dessa militärer är 431 i aktiva styrkor. Hårt mot hårt är inte en grej här. ”Hårt” mot hårt är ett recept för en befolkning som mer och mer ogillar sin ledning eftersom dem tror att dem kan kontrollera och bestämma över oss. Ni har givits förtroende för att leda vägen till en bättre framtid, inte ett inbördeskrig. Ge oss förtroende i gengäld. Hitta förståelse för att desperata människor tar till desperata handlingar. Hitta grundproblemen som gör att folk hamnar i desperata situationer och lös dem där, innan saker går sönder. Jag är ingen expert på ämnet, så ta inte mitt ord för det, men jag tänker att om en börjar med att garantera grundläggande mänskliga rättigheter(vilka vi som nation ställt oss bakom men aldrig till fullo genomlevt, rätt till bostad, utbildning & privatliv t.ex är ingen självklarhet för många), och fyller upp dem med Maslows behovstrappa så kommer vi en bit på vägen. Ser vi till att alla har detta som dem behöver så har vi troligen en hel del mindre kriminalitet i samhället, eftersom folk inte längre känner sig nödgade att ta till våld för att få det som dem behöver. Om vi passar på att efter det legalisera all narkotika så att folk inte behöver slåss i mörkret om den marknaden så har vi också frigjort tusentals poliser som kan ta hand om den kriminaliteten vi liks kommer ha kvar, o kan vi taxera drogförsäljningen kan vi lägga intäkterna på vård till dem som behöver och utbildning hur en använder drogerna säkert. Läkarkåren har redan den här informationen, det kanske är dags att låta informationen vara fri och låta resten av befolkningen bli bildade också:)? Om vi sen avskaffar upphovsrätten och gör all kultur fri så folk kan ta del av det som gör dem glada utan att betala, så blir nog också läget snäppet bättre. Folk kommer då även kunna ta del av utbildningsystemet utan att tvingas in i dess snäva mallar, och vi blir ännu smartare som entitet och det finns helt plötsligt jättemånga som kan hjälpa dig lösa landets problem. När vi liks håller på kan vi ta bort patentsystemet så att Sverige kan bli det företagsvänliga landet du vurmar om, det som Kina lyckats med tack vare väldigt slappa tyglar om vad som får utvecklas av vem. Här nånstans kan vi införa robotfinansierad basinkomst, så inte halva befolkningen står utan arbete 2034, så som regeringens rapport från 2014 förutspådde om grova förändringar inte skulle ske. Du kan ju gissa hur kriminaliteten skulle utvecklas om halva befolkningen blev desperata.

    Jag älskar dig, ta hand om dig, och tack för att du tar dig tid att läsa vad den lille bostadslöse outbildade narkomanen skriver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>