Sämsta tänkbara resultat

Det blir två regioner i Norrland. Det som vi i Västerbotten, och i synnerhet i Umeå, varit överens om vore det absolut sämsta alternativet har nu inträffat. Landstingen i Norrbotten och Västerbotten slås ihop.

Hur f-n gick det här till?? Socialdemokraterna har ju haft samma åsikt som oss moderater när det gäller alternativet två regioner i Norrland – att det inte är något alternativ överhuvudtaget!

Nu är ju risken överhängande att Luleå blir residensstad i regionen Övre Norrland. Nyligen släpptes en statlig utredning som föreslog att ett antal länsstyresler skulle slås samman. Och i det fall Västerbotten och Norrbotten skulle slås ihop, så skulle Luleå vara det självklara valet för huvudorten i denna region. Risken är nu att i den samordning som komma skall – så kommer de statliga verken och andra myndigheter alla hamna i Luleå. Medan Umeå finns i regionens ytterkant.

Just detta scenario kommer jag ihåg att vi diskuterade bland ledande politiker i Umeå för något år sedan, och vi var ju alla på det klara med att det scenariot måste undvikas till vilket pris som helst. Men nu är vi där. Umeå har fått kniven i ryggen.

Satt socialdemokraterna från Västerbotten och sov på mötet i Sundsvall?

De enda som lär applådera av glädje åt detta beslut är väl ett antal ledande landstingspolitiker som nu får byta titlar till regionråd. För bland befolkningen finns det inga som ropar på krav efter nya storlandsting. Och inte bland vårdpersonalen heller för den delen.

Sämre än så här blir det inte. Det enda vi nu kan hoppas på är att regeringen tar sitt ansvar och säger nej till den här begäran. Hoppas att moderaterna med statsminister Reinfeldt i spetsen står på sig.

7 kommentarer

  1. benny Karlsson, meborgare

    Du Anders Ågren som är inflyttad öviksbo och som nu bor i Umeå. Kommer Övik att tillhöra ”oss” så ju det enligt min mening en lysande idé. Botniabanan förenar och det kommer att gå snabbt…
    Men vad tror du Öviksborna tycker om detta? Jag är själv infyttad till Umeå från Övik och jag…jublar!

  2. Anders Ågren

    Hej Benny! Jo, Övik har ju hela tiden förklarat att de vill norrut och tillhöra Umeå så det är ingen nyhet. Och vi jobbar ju för fullt med att knyta banden starkare mellan Umeå och Övik. Botniabanan kommer ytterligare att förbättra kopplingen mellan våra kommuner.

    Risken med två regioner i Norrland är flera. På sikt kan vi tappa befolkningsunderlaget för NUS. När man talat med politiker från Östersund och Sundsvall har ett av deras skäl för två regioner varit att de inte vill ha något att göra med NUS i Umeå, utan de vill skicka sina patienter söderut istället. Återstår att se hur det blir i slutändan med det. Risken är också överhängande att den nya regionen får för sig att minska antalet sjukhus (det har man gjort på andra ställen när man bildat storregioner) – Lyckselses existens lär snabbt ifrågasättas.

    Med Luleå som huvudort i vår region, så kommer Umeå tappa en massa jobb dit när de statliga myndigheterna koncentreras till en och samma plats.

    Så det positiva med att Övik kommer tillhöra vår region får inte skymma det elände som den här uppdelningen för med sig iövrigt.

  3. Johan Lundberg

    Hej Anders,
    Det som känns lite olustigt i det du skriver ovan är ditt Umeå-perspektiv. Den nu föreslagna regionindelningen är inte bra för Umeå? Men är inte hela poängen med en ny indelning att det ska vara bra för regionen som helhet, inte bara för en enskild kommun? Det kan ju vara så att en kraftsamling i Luleå skulle totalt sett vara till större gagn för hela regionen jämfört med en satsning i Umeå.

    Nu har jag inte gått igenom det förslag som ligger i dess helhet, och kan därför inte analysera för och nackdelar med denna indelning kontra något annat alternativ, men jag tror att det vore bra att även Umeå politiker höjde blicken lite och började diskutera vad som är bra för hela regionen och inte bara för Umeå.

  4. peter möllersvärd

    Som jag ser det är det väl inget att beklaga att sundsvall och östersund inte vill räknas till norland. Vad skulle de tillföra i en norrlandsregion om inte annat än gnäll, gnäll och åter gnäll.

    Beträffande övik så är de väl den enda kommun i västernorrland som har framåtanda. Det är med övik som umeå ska samarbeta och den nya regionindelningen samt bra kommunikationer städerna emellan borgar för det.

  5. Carl-Magnus Glas

    Så patetiskt ! Anders Åhgrens moderaterna har jag verksamt bidragit till denna marginalisering genom att skrinnlägga Norrbotniabanan. Med denna järnväg kunde ju både Umeå och Luleå ha blivit centralorter för AC- och BD -län. Saknar man förståelse för vikten att ha snabba kommunikationer med höghastighetståg, går det som det går. Det är ni,moderater, som själva har bäddat för det sämsta resultatet.

  6. Arne Hellsten

    Du tänker för mycket kust Anders, Luleå är alldeles för avsides.
    Det självklara alternativet till regionstad är givetvis, Lycksele!
    Mitt emellan Kiruna och Timrå, egen flygplats, bra vägar och en datakommunikation som slår allt.
    Så även om Umeå är utesluten i valet till regioncentra så blir det ändå inte allt för långt för er Umare i periferin, att ta er till civilisationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.