Surt sa räven

En majoritet av de folkvalda i kommunfullmäktige röstade igår ja till att höja Umeås befolkningsmål, helt i linje med det ursprungliga förslag som fanns med inför fullmäktiges sammanträde i juni. Vi vet sedan tidigare att beslutet har stöd av en majoritet av umeborna, liksom av näringlivs- och universitetsföreträdare.

Men oj, vad vissa enskilda politiker har blivit sura när klubban fallit. (Jaja, även innan var det bittra kommentarer hela vägen förstås). Personangreppen haglar just nu, vilket i sak är fullkomligt obegripligt. Å ena sidan hävdas att det kanske inte är så dumt med ett höjt befolkningsmål (för man är ju inte emot tillväxt…..jojo!) – men å andra sidan är vi alla som röstat för ett högre befolkningsmål ’alfahannar’, ’gossar’, ’grabbiga’, ’kannibaler’, ’självgoda’ etc etc etc.

Varför så bitter? Varför så sur? Varför så dålig förlorare? Det hör till politikens spelregler att man inte vinner varje votering. Men man kan inte gå till personangrepp efter varje förlorad votering – då gör man bara sig själv till åtlöje. Framförallt om man samtidigt påstår att det inte är en så stor grej.

Surt, sa räven.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    En sådan seger till och jag är förlorad, dvs Pyrrhusseger som leder till förlust, kan drabba 200 000-anhängarna.

    Att kommande 40 år ska ha 2 000 nya umebor i snitt per år, när det hittils under Umeås ”guldår” varit 1 000 i snitt, dvs dubbelt upp, blev inte diskuterat och förklarat vid fullmäktige.

    Och för varje år som ligger under 2 000-strecket ökar kravet på än högre snittal därefter. Därför kan Pyrrhus-segern visa sig vara närmare verkligheten och ”räven” kan visa sig vara så listig som talesättet säger.

  2. Vindelbo ännu

    Det finns flera alternativ till att öka befolkningen. Det ena är att låta de små kranskommunerna i Umeåregionen ingå i Umeås kommun och på så sätt upphöra att vara en egen kommun. De blir isåfall en kommun delsnämnd. Invånarna som bor i dessa har ju redan bostad och arbete så de behöver inte bli en belastning för den redan befintliga Umeå kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.