Tråkigt nej till snabbare insatser mot klotter

De flesta umebor är förbannade och upprörda över den nedskräpning som sker i vår stad i formen av klotter och skadegörelse. Många politiker delar den uppfattningen, har jag noterat.

Därför är det extra tråkigt att den moderata motionen med förslag om snabbare insatser mot klotter i Umeå genom särskild jourlinje och garanti att klottret skulle tas bort inom 24 timmar – att den fick nej! På besynnerliga grunder dessutom.

Dels menar man att det redan finns ett allmänt nummer man kan ringa för felrapportering (jo, men nu var ju förslaget att det skulle vara ett särskilt – och känt – telefonnummer just för klotter och skadegörelse…), dels menar man att det är omöjligt att ta bort klotter när det är kallare än +5 grader.

Hmmm. Men samma förslag lade jag fram för 7 år sedan och då menade samma förvaltning att det var praktiskt genomförbart bara man fick mera resurser. Och inte tusan har det blivit ett kallare klimat i Umeå de senaste åren, snarare tvärtom.

Jag misstänker att det helt enkelt är en fråga om prioriteringar. Man vill inte satsa mer resurser på åtgärder mot klotter och skadegörelse än vad man gör idag, och det är synd. För sex år sen var det ca 1 miljon kr mer per år det skulle kosta initialt att ta bort klotter inom 24 timmar efter upptäckt – den miljonen hade vi i i vårt budgetförslag.

Lennart Holmlund (s) talat gärna om hårdare tag och effektivare insatser, men när det blir skarpt läge röstar han nej. För mycket snack, för lite verkstad.

En kommentar

  1. David Sundqvist

    Fast skulle ni t.ex ge de som utför graffiti tunneln under E4 skulle nog klotter som du kallar det minska betydligt eftersom det är betydligt enklare att hitta än några skyttevärn på I20. Det är inte ens enkelt att hitta hemsidan på umea.se och där står det inte heller var skyttevärnen ligger. Istället för att bränna en miljon på att ta bort några vuxnas och ungdomars konst och anmäla de för att de har uttryckt sig för att använt sig energi till något kreativt så kan du fixa mer lagliga ställen i centrala umeå. Utgå hellre från att det är konst och ta bara bort det som bryter mot svensk lagstiftning så kommer klotter att minska och Umeå blir en mer kulturell stad. Skulle ni ta bort alla fotbollsplaner och ha en i I20 skogen så skulle människor spela på gatan. Förstår du nu varför människor målar graffiti på olagliga ställen. Det blir billigare för oss alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.