Bekymmersamt läge

Har suttit i en rad möten under dagen, så jag har inte hunnit blogga förrän nu apropå det nya varslet från Volvo. Men en kommentar hann jag med via telefon. Bloggar nu från ett annat möte.

Apropå varslet. Det är naturligtvis mycket allvarligt och bekymmersamt. Både för Umeås räkning och de varslade och deras familjer Men så länge omvärlden inte köper några lastbilar kommer det tyvärr se ut så här. Den globala lågkonjunkturen slår fortfarande med stark kraft mot företagen.

Vad gäller fabrikens framtid i Umeå har vi sett att företaget gjort miljardinvesteringar och Volvos företagsledning har tydligt deklarerat att de även fortsättningsvis vill satsa på fabriken i Umeå. Så ambitionen att finnas kvar med fabriken i kommunen är ju tydlig.

Det är nu viktigt att företaget, facken, stat och kommun alla försöker göra sitt yttersta för att underlätta situationen. Vi måste jobba brett. Alla har ett ansvar och det är också viktigt att det tillgängliga resurser nu används på alla plan. Sen måste vi ju i kommunen försöka förbättra förutsättningarna för att skapa nya jobb i nya företag.

Vi har ett företagsklimat som utan tvekan kan bli bättre och i den mån vi omgående kan genomföra dessa så borde beslut fattas. Socialdemokraterna och vänstern röstade så sent som för en vecka sedan nej till den åtgärdsplan för att hantera krisen i Umeå som Alliansen föreslog.

Jag är dock övertygad om att när konjunkturen vänder så kommer Volvofabriken i Umeå att stå starkt rustad att producera för fullt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.