Dags för (S) i Umeå att göra ett studiebesök i Solna

Umeå hamnar återigen pinsamt dåligt i kommunrankingen över företagsklimatet. Kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) avfärdar denna gång den omfattande rankinglistan över kommunernas företagsklimat med att de som ligger bäst till på listan knappt har några företag i sin kommun. Beträffande Solna som återigen är bäst i Sverige säger Holmlund: "det finns inte så mycket företag i Solna". (!!!!)

Den här debatten blir bara mer och mer absurd. Det finns snart ingen hejd på vilka bisarra argument som socialdemokraterna i Umeå hittar på för att slippa jobba med frågan om vår kommuns företagsklimat.

Solna har sedan slutet av 1990-talet haft som mål att vara den företagsvänligaste kommunen i Sverige. De politiska partierna har över blockgränserna enats om denna målsättning. Strategin för att nå dit är att stimulera det lokala näringslivet med goda förutsättningar att verka i Solna, till exempel god infrastruktur och en serviceinriktad kommunal organisation. Målet nåddes första gången 2004 och 2005 var det dags igen. Efter en andraplats 2007 blev Solna 2008 åter Sveriges mest företagsvänliga kommun. Och nu alltså igen 2009.

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på enkätsvar från totalt 35 000 företag i alla Sveriges 290 kommuner, men också på statistiska fakta från SCB. Det finns klara samband mellan en kommuns placering på rankinglistan och dess utveckling vad gäller befolkningstillväxt, antal jobb och skatteintäkter.

Och hur var det med företagen? Finns det inte några företag i Solna, som Holmlund påstår? Jodå. Trots en till ytan betydligt mindre kommun och bara ca 63000 invånare har Solna betydligt fler privata arbetsplatser per 1000 invånare än Umeå.

Dags för Umeås socialdemokrater att göra ett studiebesök i Alliansstyrda Solna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.