Umeå borde vara i topp-10

I dagens VK skriver vi i Allians för Umeå om behovet av ett bättre företagsklimat i Umeå, och att vår ambition borde vara att placera oss i topp-10 bland Sveriges kommuner.

Bifogas:

Umeå behöver mer än någonsin ett bättre företagsklimat!

Umeå behöver en politik som skapar förutsättningar för fler jobb. Den grundläggande förutsättningen för att skapa fler jobb är företagsklimatet. Ett sätt att utveckla verksamheten är att jämföra sig med andra. När det gäller företagsklimatet är Svenskt Näringslivs rankinglista över samtliga kommuner i Sverige den mest etablerade. Många kommuner använder denna ranking som underlag för hur man ska utveckla sitt företagsklimat till det bättre.

Alldeles nyligen kom årets ranking och Umeå noterar en fortsatt bottenplacering – plats 167 av 290 kommuner. Umeå har innehaft pinsamt dåliga placeringar flera år i rad nu. Förra årets placering på 181:e plats var ett ras från året dessförinnan då kommunen var på plats 152. Nu noterar Umeå en placering på plats 167 vilket är ett steg i rätt riktning men det duger inte. Nu krävs krafttag för att förbättra företagsklimatet.

Om Umeå halkar efter beror det snarare på handlingskraften hos den styrande kommunledningen – inte på att rankingen är dålig. Lika säkert som Umeå fortsätter sin ökenvandring på nedre delen av rankinglistan avfärdar Lennart Holmlund (S) den som irrelevant. I årets ranking är Holmlunds avfärdande att Solna som toppar listan knappt har några företag i sin kommun. Detta till trots att Solna har fler privata arbetsplatser än vad Umeå har. Holmlund kanske borde göra ett studiebesök i Alliansstyrda Solna innan han uttalar sig nästa gång.

Allians för Umeå tycker tvärtom att rankinglistan är ett utmärkt verktyg för att göra Umeå mer företagsvänligt. Att Umeå förbättrar sitt klimat för företagande är viktigt för den fortsatta tillväxten, välfärden och vår konkurrenskraft. Vi vill därför sikta högt med en utmanade ambition att Umeå ska vara bland de 10 bästa kommunerna i landet när det gäller företagsklimatet. Ställer Lennart Holmlund upp på den utmaningen?

Anders Ågren,
Kommunalråd (M)

Sven-Olov Edvinsson,
Gruppledare (C)

Britt-Marie Lövgren,
Gruppledare (FP)

Anders Sellström,
Gruppledare (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.