EU-valet över

Gårdagens vinnare i det svenska EU-valet blev Piratpartiet, folkpartiet och miljöpartiet. Socialdemokraterna och moderaterna står och stampar medan de stora förlorarna är vänsterpartiet och junilistan. På Europanivå stärker det konservativa blocket sin position i parlamentet samtidigt som det socialistiska minskar, vilket är glädjande

Låt oss inledningsvis gratulera folkpartiet till ett mycket bra valresultat. Som moderat hade jag förstås hoppats att det hade gått ännu bättre för oss i det här valet, men det är bara att acceptera läget och kämpa vidare. Vi minskar i alla fall inte vilket vi har gjort i tidigare EU-val. Lokalt här i Umeå och Västerbotten ökade både fp och m från redan låga nivåer (2004-års resultat), men det är bekymmersamt att Alliansen som helhet inte lyckas få ett bättre resultat än så här. Det är ju socialdemokraterna och det rödgröna blocket som är våra huvudmotståndare.

Det här ger oss lite att fundera över. Om ett år och tre månader är det val till riksdag, landsting och kommun – nu ska vi använda den tiden väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.