Inget P-garage under Rådhusesplananden

Nej, det blir helt uppenbart inget p-garage under Rådhusesplanaden. Noterar att spekulationerna är i full gång om de eventuella motiv som tros ligga bakom gårdagens besked från (M) och (S). Men låt oss konstatera att detta hur som helst öppnar upp för en bred politisk överenskommelse om hur parkeringsfrågan i centrum ska lösas för lång tid framåt.

P-garaget fick inget brett stöd, varken bland de olika partierna eller bland umeborna. Frågorna kring ekonomin och genomförbarheten för projektet har inte heller blivit mindre med tiden. Det är bara att konstatera och i samma andetag ödmjukt säga att vi inte är sämre än att vi kan ompröva fattade beslut.

Det finns flera andra alternativ för att tillgodose behovet av p-platser i centrala Umeå. Vi måste självfallet värna en levande handel i centrum och det finns ju t.ex. möjlighet att bygga p-hus som är billigare – bl.a. har ju det gamla p-reservatet vid nuvarande E4 fått förnyad aktualitet tack vare regeringens beslut att börja bygga ringleden redan detta år. Något vi inte visste när planerna på p-garaget sjösattes. Men det finns även andra möjligheter som vi nu kan ses över i lugn och ro, och låta så många som möjligt komma till tals. Och samtidigt finna en lösning som inte riskerar hamna i överklaganden och processer som försenar arbetet i 10-15 år.

Så det paradoxala är att omstarten i parkeringsfrågan kan innebära en snabbare lösning än att fortsätta med planerna på p-garage. Jag skäms inte över att moderaterna har lyssnat och omprövat sin ståndpunkt. Tvärtom.

4 kommentarer

  1. Jan-Erik Brännström

    Jag trodde inte mina ögon när jag öppnade VK i morse och fick läsa att P-garaget under Rådhusesplanaden är lagt på is. Visserligen har vi boende efter gatan kommit med tunga bevis om problem med ett sånt bygge och frågor runt björkarnas överlevnad men att vi skulle kunna stoppa ”bilen i centrummaffian” var väl tveksamt.
    Jag vill ge en eloge till hrr Holmlund och Ågren för att de lyssnat på folket och vänt på kuttingen.Det finns alltid en risk att det går prestige i ett ärende av denna kaliber och det är möjligt att en del taktiska överväganden har gjorts. Det struntar vi garagemotståndare i och är enbart tacksamma.
    Heders på er.

    Hälsningar
    Jan-Erik Brännström

  2. TC

    Ännu färre vill ha äventyrsbadet och simtävlingsarenan, med dess 50 metersbassäng o hoppbassäng, på grusplan intill Vasaplan så om ni Moderater nu är så stolta över att kunna ompröva er ståndpunkt så utgår jag ifrån att ni även snarast ompröver er ståndpunkt när det gäller badet. Simarenan, 50 metersbassängen o hoppbassängen, måste placeras vid IKSU så att universitetet ges en chans att kunna profilera sig som ett av världens främsta idrottsuniversitet. Äventyrsbadsdelen kan placeras var som helst och kan i värsta fall få vara kvar på grusplan medan även ett stort centralt attraktivt gym byggs där istället för simarenan som flyttats till IKSU.
    Evenemangsarenen bör placeras på Hamrinsberget för att ytterligare stärka universitetets profil som idrottsuniversitet, och kunna anordna stora internationella forsknings och läkarkonferenser. Ett stort parkeringshus bör byggas nere vid den nya Botniabanestationen nedanför NUS som kan användas både av arenabesökare och sjukhusbesökare.
    Universitetet är Umeås enda verkliga potentiella tillväxtmotor så kommunen bör satsa alla resurser på att gynna just universitetets utveckling, och Uminova Science Park måste växa kraftigt för att Umeå ska ha en chans att nå era politikerdrömmar om en stad med 200 000 invånare, så i skogen mellan universitetet och Nydalahöjd på andra sidan av cykelvägen mitt emot den nya friidrottsarenan måste Uminova få nya STORA lokaler som kan användas av nystartade företag skapade ur universitetets naturvetenskapliga och tekniska forskning.

  3. Urban Bengtson, idékonsult

    Bra med omprövningar, det hedrar politiken i Umeå. Men ompröva då det sämst förberedda och det hastigaste stora planeringsbeslutet också, nämligen bad- och simanläggningen på grusplanen vid P-huset Nanna.

    Precis som i parkeringsfrågan om nya omständigheter, så fanns inget friidrottscentrum på IKSU-området planerat när beslutet och Bad på Nanna togs. Nu finns det och då är anledningen än större för 50:an dit, vid IKSU:s 25:a. Stora bassänger ska samordnas med varandra och andra sporter, precis som för butiker handelsområden och i centrum.

    Evenemangsarena på Hamrinsberget och med bad ovanpå fanns inte heller föreslagit när Nannabadplaneringen bestämdes.

    Så du och Holmlund kan tillämpa samma argumentation för stoppande av P-garage och leta nya lösningar och lägen, också på bad- och simplaneringen.

    Här är en till omständighet. Nu växer centrumhandel, kommers, restauranger, mm mer mot väster mot V:a Esplanaden och senare norrut upp mot nya Järnvägsstationen. Dvs handel och kommers får allt mindre intresse för Nannakvarteret år öster. Och butiker där ovanpå ett bad blir ekonomiskt omöjligt, (se Postgången), det säger ju bl a Svensk Handel i Umeå.

    Ytterligare en omständighet ni inte kände till förut är det höga kravet på kommunalt driftsbidrag, 22 mkr/år för det förslag ni låter planera vidare med. Det var dubbelt mot vad ni fått fram i er egen kommunala badutredning.

    Paradoxalt nog kan det gå snabbare med äventyrsbad och 50:a vid en snabb omprövning nu före sommaren. Då kan kommunen, universitetet och IKSU snabbt planera för 50:an som kan byggas direkt när friidrottsarenan är klar nästa år.

    Du behöver inte skämmas för att ompröva din ståndpunkt här. Egentligen blir det ingen omprövning för moderaterna, ni ville ju först ha 50:an i annat sportområde, Nolia, och intill friidrotten, inomhushallen.

    Så det blir tillbaka till tidigare framsynt 50:a-planering att nu flytta 50:an till IKSU-hallen. I så fall kan du t o m känna dig stolt för ett sådant beslut, och stoltare ju snabbare det går, så att det blir en ”kortbänk”.

  4. Medborgare Svensson

    ” det blir helt uppenbart inget p-garage under Rådhusesplanaden” skriver Anders Ågren!

    Underbart, jag ser det som ett löfte för framtiden!

    Men Anders ,inför kommande val är det väl på tiden att du går tillbaka till valaliansen med övriga borgare. Din allians med (S) verkar kort sagt ”osnygg” !!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.