Fortsatta hamnbesök i söder

Igår besökte vi Göteborgs hamn, vilken är Skandinaviens största hamn. Bra samtal med såväl politiker – bl.a. socialdemokraten och fd gruppledare för (S) i riksdagen Sven Hulterström, som är ordförande i själva hamnbolaget – som tjänstemän.

Sverige är ju ett mycket handelsberoende land och nästan all handel med andra länder går via fartyg. Av den svenska exporten fraktas cirka 90% av godset via fartyg.
 
Mycket intressant att höra hur man knyter ihop hamnen med järnvägssystemet. Mer än hälften av allt gods till och från Göteborgs hamn går med järnväg. På sju år har volymerna på tåg mer än tredubblats och sedan 2002 har antalet tågpendlar ökat från 2 till 24. Att styra över så mycket som möjligt till järnväg innebär stora miljövinster.
 
När Botniabanan är i drift 2010, och den nya godsbangården med tillhörande logistikpark står färdig, så kommer Umeå att befästa rollen som logistiknav i Norrland. Nordic Logistic Center (NLC) kommer på ett effektivt sätt kombinera tillgången till järnväg, hamn och vägtransporter. Det transportsätt som är mest effektivt ur miljömässigt och ekonomiskt perspektiv, är just kombinationen mellan sjöfart och tåg.
 
Nu sitter vi i minibuss på väg mot ytterligare studiebesök, denna gång är destinationen Malmö. Det är mycket som ska hinnas med under några dagar här nere, men imorgon bär det av hemåt igen!
Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.