Besök av socialförsäkringsministern idag

Idag besöker socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vår kommun. På programmet står bl.a. besök på Ungdomstorget och senare på eftermiddagen paneldiskussion vid ett arrangemang som landshövdingen anordnar. Själv ska jag träffa ministern under lunchen, men deltar inte i programmet iövrigt.

Hur som helst. Efter den senaste tidens uppmärksammade debatt kring vilka regler som gäller kring sjukskrivningar, sjukpenning etc, så gjordes ett välkommet förtydligande i fredags. Bifogas nedan.

 

Förtydligande av undantag av prövning av arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden

 

Allvarligt sjuka människor skall känna all trygghet de kan få under sin sjukdom. Det var och är Allians för Sveriges aviskt med den nya sjukförsäkringen. Människor som är allvarligt sjuka skall kunna få sjukpenning under obegränsad tid. Detta presenterades på en pressträff med Gunnar Axén, ordförande i socialförsäkringsutskottet, samt Alliansledamöter från utskottet. Deltog gjorde även socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

 

Vi har konstaterat att bestämmelserna kan leda till en orimlig situation för svårt sjuka människor. I ett utskottsinitiativ kommer vi därför att se över regelverket så att avsikten i den nya sjukförsäkringen följs. Människor som är svårt sjuka skall kunna arbeta i den omfattning de klarar av på sitt arbete utan att deras arbetsförmåga skall prövas mot hela arbetsmarknaden.

 

Personer med gradvis försämrad arbetsförmåga behöver i första hand hjälp och stöd av sin arbetsgivare att avsluta ett arbetsliv på ett bra sätt och inte hjälp från arbetsförmedlingen till ett nytt jobb som kommer att bli relativt kortvarigt. Det är således inte rimligt att en person med allvarlig sjukdom ska tvingas till arbetsförmedlingen och byta arbeta.

 

Därför bör bestämmelserna ändras så att någon prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden inte görs när en person lider av sådan allvarlig sjukdom att arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden kan förutsättas gradvis avta.

     

2 kommentarer

  1. leif

    Jaså hon vågar visa sig ute efter det katastrofala uppträdandet på Agenda igår. 15000 blir utförsäkrade till nyår. Förstår du/ni vilket otroligt lidande ni skapar pga detta? Vill du förstå? Hoppas att ni någon dag förstår vad ni håller på med, förlåtna kommer ni dock aldrig att bli

  2. Förtvivlad och irreterad

    Ja,nu börjar polletterna falla på plats. I valet 2006 så stod det på flera valaffischer Moderutterna det nya arbetarpartiet (OBS ej arbetarEpartiet). Nu ser vi vad som avsågs med detta. Jaga ut allvarligt sjuka i arbete var de än finns så slipper rika och högavlönade betala skatter för sjukskrivna. Husmark Persson lär ju vara en sjuksköterska till yrket. Tack och lov har man inte behövt träffa henne i sitt yrke. Den politik som alliansen med M i spetsen för måste väl kallas ”allvarligt sjukt” för Svenska arbetare och löntagare. Nu har det avslöjats Moderutternas egoistiska människosyn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.