Tokig vänstersväng av (S) i Umeå.

Idag tänkte jag lägga ut en kort blogg om Vänsterpartiet, och deras världsfrånvända politik med att driva 6-timmars arbetsdag. När Sverige måste arbeta MER, är Vänsterns lösning att arbeta mindre.

Men vad nås jag av för nyheter på morgonen?

Nu har ju nämligen Socialdemokraterna i Umeå – på deras representantskap – tagit ställning för sex timmars arbetsdag (!). Jag trodde först att det var ett skämt, men sen har jag fått bekräftat på nätet av bl.a. TV4.

Ja, herregud. Det här var en rejäl vänstersväng för socialdemokraterna i Umeå. Ett tydligt nej till arbetslinjen – istället är lösningen att människor i vårt land ska jobba mindre!

Hur ska de finansiera detta? Ska lönen sänkas för alla som har ett jobb idag? Med hur mycket ska lönen sänkas för dem som arbetar.

Tyvärr ser vi nu hur socialdemokraterna drivs mer och mer åt vänster, i alla fall här i Umeå. Det kommer inte att gynna samarbetsklimatet över blockgränsen i Umeå. Många undrar också hur det blir när Lennart Holmlund slutar inför/i samband med nästa val. Många har ju sett honom som en garant för ett samarbete med Allianspartierna i viktiga tillväxt- och infrastrukturfrågor.  Blir (S) i Umeå ett rent vänsterparti?

Välstånd och välfärd skapas genom arbete. Vi behöver arbeta mer i Sverige, inte mindre. Nu har sossarna i Umeå ställt sig på samma sida som Vänsterpartiet i den kampen – och driver kamp för minskad arbetstid.

Det finns bara ett riktigt arbetarparti numera – nya moderaterna.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Du har flera ggr skrivit att bra folket får mer pengar genom era skattesänkningar för att vi konsumerar då, är konsumtion ett tecken på välstånd?

    Är inte ledig tid med familj etc ett bättre tecken på välstånd?

  2. Erik

    Vilken tröttsamt förenklad syn på saker. Men ditt parti har ju varit emot alla tidigare arbetsförkortningar också, med förevändningen att de var omöjliga. Precis som varje semestervecka, så vi borde kanske inte förvånas? Kraschade Sveriges ekonomi då Anders? Vi har idag ett fundamentalt problem i att arbetslösheten lagt sig på en permanent hög nivå, Ungdomsarbetslösheten är nära 25 %. 1975 – 1996 skedde ingen reallöneökning i Sverige, samtidigt har realvinsterna ökat oavbrutet och i allt högre takt. 6 timmars arbetsdag innebär å ena sidan att man frigör arbetstillfällen och kan få ner arbetslösheten till en nivå närmare full sysselsättning, å andra sidan – med bibehållen lön – att en större andel av företagens vinst fördelas till de anställda, som sedan återför pengarna i ekonomin genom en mer spridd konsumtion som i sig öppnar upp för en ny marknadssammansättning, vilket är fundamentalt för hela EU om man vill överskrida finanskrisen. Som du kanske vet skapas spekulation när det råder brist på produktiva marknader för investeringar, själva grunden till finanskriser – eller överproduktionskriser som vi också kan kalla dem. Med 6 timmars arbetsdag minskar A) kostnaden för arbetslösa som då får jobb och B) kostnaden för sjukfrånvaro, utbrändhet och liknande faktorer – med hög sannolikhet.

    Arbetstidsförkortning är faktiskt troligen det mest trovärdiga fundamentet i en ekonomi förmögen att överskrida grundorsaken till den nuvarande finanskrisen. Betydligt mer trovärdigt än den kortsiktiga nedskärningspolitik och nedmonterande av välfärden för att rädda banker som just nu är det enda Europas politiker tycks ägna sig åt. Tillväxten sjunker inte för att mervärdet fördelas tillbaka till de anställda (d v s löneökningar i förhållande till arbetad tid). Värdet får bara en längre cirkulationsprocess som kan vara produktiv i ett läge då företagen inte förmår hitta marknader för att investera sitt överskott.

    Men ditt parti är ju känt för att mest vara emot stora förändringar

  3. RS

    Kan det verkligen stämma? Lennart Holmlund skrev ju i sin blogg så sent som den 7 januari att det vore en dålig idé att införa 6-timmars arbetsdag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.