Umeå är ljuset i mörkret. Stark tillväxt senaste 30 åren.

Pressmeddelande 2012-01-18
Anders Ågren 0703416764

Ågren (M): Umeå är ljuset i mörkret – har vuxit överlägset mest i Norrland de senaste 30 åren!

Umeå är den kommun norr om Uppsala som växt mest befolkningsmässigt sedan 1981. I det totala riket placeras Umeå på en stolt 18:e plats. Detta enligt en sammanställning som presenteras i Dagens Nyheter (18/1).

Universitetsstaden Luleå hamnar på en 90:e plats. De flesta övriga norrlandskommunerna tappar befolkning. Landsbygdskommuner fortsätter tappa i riket, medan storstäder och universitetsstäder växer. Trenden är tydlig.

Kommunalråd Anders Ågren (M) kommenterar sammanställningen:

– Umeå visar vägen i norra Sverige. Vi måste fortsätta att förena stark tillväxt med goda levnadsvillkor. Vi måste kunna erbjuda, inte bara arbetstillfällen och bostäder utan även hög kvalitet i skola, äldreomsorg och sjukvård.

– Att det går bra för Umeå är också viktigt för den omkringliggande regionen. Hur skulle det gå för dem som bor i Norrland om även Umeås tillväxt började halta? Norrlands framtid bygger på att skapa attraktiva livsmiljöer och starka tillväxtregioner. I Umeå måste vi ännu tydligare fokusera på tillväxt och ett positivt företagsklimat.

– Samtidigt tyder alltmer på att vi inom ett antal år kommer att få se färre kommuner i Norrland, vilket jag också nyligen uppmärksammat både på bloggen och i TV-inslag. Trenden med att småkommuner blir mindre och mindre, pekar på behovet av sammanslagningar. Kanske t.o.m. snabbare än vad vi tidigare har trott, avslutar Ågren (M),
 

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Positivt företagsklimat är avgörande för samhällens utveckling. Men varför då vägra svara på när jag som idékonsult försöker uppmärksamma brister politiken gör och har idéer inom mina yrkesområden?

    Hösten 2008 försökte jag få informera Umeås kommunledning om att visa på en simuppfinning. Efter tystnad och påminnelse blev det nej. Nu beskriver jag de nya idéerna i en framtidssimarena i en bok och i debatt.

    Från politiken är det tyst, i alla fall högst upp, medan i debatten blir det allt mer medhåll, senast av Anders Björkman på kultursidan i VK och idag av Jan Åman, tidigare ”IKSU-general”.

    På andra håll i Sverige, hos bad- och simintressenter tar man gärna emot dessa nya idéer. Men i Umeå blockerar politiken t o m information. För mig är detta inte ett positivt företagsklimat och det gynnar inte Umeås vidareutveckling.

  2. lf

    Ja,ljuset i mörket det inträffade dǻ Gösta Skoglund fick igenom att Umeå skulle få ett Uneversitet.Tror du att det var en självklarhet.
    Nej du skall och även jag glädjas åt hans förmåga att föra fram Umeå som framtidsort.
    Ljuset i mörket är tyvärr inte din förtjänst och inte heller moderaternas heller.
    Nej det är de unga väljarna som tror på Umeå som en stad som satsar på framtiden.

  3. andreas nylund

    Hej Anders. Hur ser du på Umeås framtid? Vi blir ju kulturhuvudstad snart och det byggs för fullt. Jag vet inte hur allt ska bli klart till dess? HUr tror du det kommer bli. Jag önskar dig all lycka. Ha det bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.