RUT-avdraget skapar nya jobb

Tack vare RUT-avdraget har tusentals jobb skapats och vardagspusslet har förenklats för många. Avdraget har också lett till att svarta jobb blivit vita. Innan Alliansen införde RUT-avdraget var hushållstjänster för dyra för många, vilket uppmuntrade till svartarbete. Det ledde i sin tur till otrygga arbetsförhållanden och till att en bransch med stor potential inte kunde utvecklas på ett bra sätt.

RUT-avdraget har kommit för att stanna. Skatteverket gjorde 2011 en undersökning på hur många svarta jobb som blivit vita sedan RUT infördes. 2005 beräknades sammanlagt 7,4 miljoner timmar svartstädning. Tack vare RUT-avdraget har 900 000 sådana försvunnit, enligt Skatteverkets rapport. Avdraget bäddar alltså för mer verksamhet och mindre utanförskap i ett Sverige med tryggare anställningsförhållanden där arbetslinjen går före bidragslinjen.

Det här motsätter sig tyvärr flera oppositionspartier. Socialdemokraterna vill göra omfattande nedskärningar och Vänstern vill helt avskaffa RUT. Frågan är bara varför?
 

2 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Därför att vi inte tycker att det behövs bidrag till höginkomstagare, Dom har råd att stå för hela lönen om dom inte vill städa själva.Dom miljarderna som ges som bidrag till höginkomsttagarna kan användas bättre.Svartjobben försvann ju bevisligen inte ! Vill du ha fler anledningar att slopa Rut-avdraget ?

  2. André Hällsten

    Rut-avdragen har skapat många vita jobb och det är bra. Frågan är om det finns andra branscher som skulle skapa fler jobb om även de fick ett statligt bidrag på 50 %. Jag skulle t ex inte byta olja på bilen själv om verkstadens arbete var avdragsgillt med 50 %.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.