Välkommen upp på scenen!

I dagens Folkbladet ger jag Hans Lindberg (S) svar på tal.

Bifogas nedan.

 

Välkommen upp på scenen, Hans Lindberg (S)!

 

I Folkbladet (24/8) får vi läsa om gymnasienämndens ordförande Hans Lindbergs (S) tankar kring Umeå, politiken och Umeandan. Tydligen gillar han inte mitt tidigare konstaterande i media att Nya Moderaterna hedrar Umeandan och är en garanti för dess fortlevnad inom lokalpolitiken.

Jag välkomnar att Lindberg kliver upp på scenen och uppenbarligen vill debattera med mig, även om det fortfarande är oklart vem man egentligen ska debattera med inom socialdemokraterna. De är ju numera minst fyra kandidater som konkurrerar om att få leda S-partiet efter Holmlund.

Nåväl. För oss inom Nya Moderaterna i Umeå står tillväxt, full sysselsättning och fler bostäder i fokus. Detta kommer att prägla den politik vi går till val på om ett år. Vi kommer att eftersträva en pragmatisk politik, som hedrar den gamla Umeandan, genom att söka breda lösningar över blockgränserna. Moderater och socialdemokrater har ofta haft likartad syn på vikten av en tillväxtorienterad politik i Umeå. Människor trivs i vår kommun, även om alltför många tvingas flytta söderut i brist på jobb och bostäder.

Lindbergs enda invändning i sak mot oss moderater verkar vara frågan om kommunalskatten. Låt mig därför vara tydlig. Skattesänkningar kommer endast ske om de går att finansiera fullt ut, utan att äventyra vår gemensamma välfärd. Hittills har jag under min aktiva tid i lokalkpolitiken fått rätt i såväl budgetdebatten som bokslutsdebatten år efter år, när jag och Holmlund (S) har debatterat skattefrågan. Kommunen har gjort återkommande rekordöverskott. ”Alltimehigh-resultaten” har avlöst varandra. Och ja, under dessa år hade det varit fullt möjligt att genomföra våra skattesänkningar. Utan problem. Men nu står inför ett tuffare ekonomiskt läge.

Lite underhållande blir det faktiskt i Lindbergs debattartikel när han ska försöka förklara för mig vad Umeandan innebär, och hur det fungerar inom socialdemokraterna i Umeå. Jo tack, efter snart elva år som gruppledare för Moderaterna i Umeå vet jag ganska exakt hur det fungerar inom de flesta partierna här i kommunen. Jag vet också vad Umeandan innebär i praktiken, eftersom jag tillsammans med Holmlund och övriga gruppledare varit med om att gjort många handslag för kommunens bästa och ingått viktiga överenskommelser över blockgränserna. Om Lindberg vill göra anspråk på att vara med och förvalta detta klimat framåt, så måste han till att börja med inse att ett partis ”lokala handlingsprogram” förvisso är en grund att stå på. Men det krävs också en stor dos pragmatism och en vilja att mötas över blockgränserna för att verkligen leva upp till den genuina Umeandan. Då duger det inte med att bara stirra på paragraferna i sitt eget partiprogram. Då blir man en paragrafryttare, men verkligen ingen resultatpolitiker.

Hans Lindberg berör inte med en stavelse den vänstersväng som skett i kommunpolitiken under den pågående mandatperioden. Att socialdemokraterna sitter i vänsterns knä, och på område efter område förflyttar sig från politikens mittlinje. Det är en talande tystnad.

Med anledning av Lindbergs artikel tar jag mig dock friheten att upprepa mitt tidigare budskap: varmt välkommen till alla de mittenorienterade umeåbor som tidigare har röstat på socialdemokraterna. Alla väljare i Umeå som vill ha en politik förankrad i det politiska mittfältet – och som förenar Umeanda, arbetslinje och ansvarstagande – varmt välkommen till Nya moderaterna!

 

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.