Arbetsstämma i Norrköping

Moderaternas arbetsstämma 2013 går av stapeln i Norrköping och inleds idag på förmiddagen. I anslutning till det skriver jag i dagens Folkbladet tillsammans med vår partisekreterare Kent Persson. Debattartikeln bifogas nedan.

 

Framtidsförslag för hela Sverige

Idag inleds Nya Moderaternas arbetsstämma i Norrköping. Där kommer vi att lägga grunden för den politik som vi vill möta väljarna med i valet 2014.

Vi fortsätter att utveckla vår politik och förnyas för att se och lösa samhällsproblem. Inför valen 2014 ska vi möta människor här i Västerbottens län och resten av Sverige med en framåtsyftande agenda och nya förslag om hur vi vill göra ett bra Sverige ännu bättre. Därför tillsattes under våren 2012 en rad arbetsgrupper med det tydliga uppdraget att förnya och utveckla politiken på flera viktiga områden.

Gruppernas arbete har resulterat i ett stort antal förslag och idéer inom områdena ekonomi och arbetsmarknad, skola och utbildning, hälsa, trygghet samt miljö. Därtill ska stämman ta ställning till förslag på nytt handlingsprogram och partiets politiska prioriteringar inför nästa års val till Europa­parlamentet.

I de mer än tvåhundra förslagen som stämman ska ta ställning till ligger fokus på en fortsatt tydlig arbetslinje med fler jobb, en modern skola med höjda resultat och stärkt likvärdig­het, ökad trygghet, klimat- och miljöarbete i framkant samt stärkta insatser mot ohälsa. För att uppnå detta föreslås på följande områden bland annat:

Ekonomi och arbetsmarknad: Att förstärka nystarts- och instegsjobben samt att arbeta vidare med yrkesintroduktion för att underlätta framförallt för unga att komma i arbete. Det kan göra verklig skillnad för unga, både här i Västerbottens län och i resten av landet.

Skola och utbildning: Att införa obligatorisk förskoleklass och betyg från årskurs 3 för att upptäcka kunskapsluckor tidigare samt att minska lärarnas administration. Vi vill även förbättra lärarnas karriärmöjligheter. Det är några av flera viktiga steg för att svensk skola fortsatt ska utvecklas för att ge alla elever en bra start med goda förutsättningar att lära och utvecklas.

Trygghet: Att skärpa straffen för brottslighet som sker i organiserad form, skärpa straffen för allvarliga våldsbrott samt att införa tydliga åtgärder mot dem som begår brott upprepade gånger. Samtidigt vill vi stärka det förebyggande arbetet bland annat genom sociala insatsgrupper. För att fortsatt öka tryggheten behövs fler åtgärder både mot kriminaliteten och dess orsaker.

Hälsa: Att fördubbla antalet hälsosamtal i skolan samt arbeta för bättre samverkan mellan olika aktörer i hälsofrågor. Våra förslag lägger särskild vikt på förebyggande åtgärder och att förstärka arbetet mot psykisk ohälsa, inte minst bland unga.

Miljö och klimat: Att Sverige ska driva på internationellt för att fler länder ska använda koldioxidskatt som tydligt klimatfrämjande styrmedel samt att vi ska arbeta för att EU:s system med handelsrätter ska omfatta fler sektorer. Nya Moderaternas miljö- och klimatpolitik ska vara tydlig och resultatorienterad.

Under arbetsstämman lägger Nya Moderaterna grunden för att inför nästa års val gå fram med ett tydligt framtidsfokus. Vi ska stå upp för en arbetslinje med ansvar för de offentliga finanserna, samtidigt som vi fortsatt satsar på att stärka den gemensamma välfärden. Vi vill göra ett bra Sverige ännu bättre.

Kent Persson

Partisekreterare (M)

Anders Ågren (M)

Länsförbundsordförande Moderaterna i Västerbotten

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    (M)en inget om kultur, fritid och idrott, tre hörnpelare i ett Sverige som annars värderar detta högt, och förutom att dessa tre saker berikar och ger avkoppling, så finns här också en växande arbetsmarknad där Sverige kan vara föregångare ut i omvärlden.

    T ex mitt område simning där min ”simmovation” simkanal med strömmande vatten ger bättre simundervisning, som bara ett exempel där nytänkande ger ökat utbud med större efterfrågan, mer arbete och hälsosammare levnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.