S och V fortsätter tydligen……

I lördags förklarade kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) på sin blogg att det var omöjligt att samarbeta med Vänsterpartiet i Umeå. Jag efterlyste då klarspråk: har samarbetet spruckit, eller är det bara taktik från socialdemokraternas sida?

Så här skrev jag på min blogg: ”Så nu blir det upp till bevis för socialdemokraterna i Umeå: antingen så meddelar man öppet att samarbetet mellan S och V har upphört, eller så är detta bara lite taktik inför valet i september. Så hur blir det, Lennart Holmlund? Har ni brutit samarbetet med Tamara Spiric och Vänsterpartiet?”

Att döma av dagens artiklar så har samarbetet inte spruckit.

I dagens VK kräver Holmund förvisso att tekniska nämndens ordförande Lasse Jacobsson byts ut av V. Det är för övrigt ingen ny socialdemokratisk ståndpunkt, utan Andreas Lundgren (S) har tidigare krävt samma sak. Det är bra att socialdemokraternas markerar när vänsterpartistiska politiker uppträder olämpligt mot vår personal. Umeå kommun har höga sjuktal bland personalen, och det blir verkligen inte bättre av att V-politiker i ledande position beter sig illa mot den kommunanställda personalen. Våra anställda förtjänar en betydligt bättre arbetsmiljö!

Men när det gäller det formella samarbetet så verkar det alltså fortsätta. De uppgörelser som är gjorda med V står socialdemokraterna bakom enligt VK-artikeln. Och läser man i Folkbladet säger Holmlund: ”Vi har en överenskommelse som fortfarande gäller”.

Så var det med det. Socialdemokraterna i Umeå fortsätter alltså att samarbeta med Vänsterpartiet, trots att Holmund så sent som i lördags skrev att det var omöjligt….

Det hela var alltså främst en fråga om taktik från sossarnas sida. De vet att många umeåbor inte gillar samarbetet med V, och känner sig stressade nu när valdagen närmar sig. För även efter denna helg, när dammet så småningom lägger sig, så fortsätter uppenbarligen samarbetet. Många väjare som röstade på Holmlund och S i valet 2010, hade nog inte räknat med att de skulle få Vänsterpartiet på köpet. Men låt det bli en viktig lärdom. VK:s reporter Anders Brodin skriver i dagens analys följande: ”Det är mycket möjligt att kommunalrådets uppmärksammade utspel är en planerad pusselbit i det valarbete som nu drar igång”. Ja, eftersom S inte bryter med V – trots Holmlunds kommentarer –  så är det uppenbarligen så som Brodin skriver. Ren taktik. Och det är intressant eftersom det avslöjar att socialdemokraterna lokalt är stressade.

S och V fortsätter alltså att styra tillsammans, utifrån uttalandena i dagens tidningar. En röst på socialdemokraterna i Umeå är alltså även fortsättningsvis en röst för att ge Vänsterpartiet inflytande i kommunpolitiken. Jag hoppas att umeåborna kommer ihåg detta faktum när man går till valurnorna den 14 september!

 

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Om det nu var taktik, eller är, eller blivit, så har Alliansen hamnat i sådant maktspel som alltid finns inom politiken när bestämmande går före det man beslutar om och vad allmänheten tycker. Badutredningen med tydligt resultat, nej till Nannaläge, som sedan enigt godtogs av NP och lät syna de enda möjliga av tre lägen, Kajen och Nolia, blev sedan taktik av sämsta sort för resultat, nämligen det underkända läget, kv Nanna!

    Medan väljarna vart 4:e år har möjlighet att avvisa politiskt maktspel som nu syns mellan S och V, så fick aldrig väljarna och än mindre dess representanter, kommunfullmäktigeledamöterna (trots uttalande från dig i KF 2006) ha inflytande på bad- och simläget, utan badbyggs det färdigt har umeborna 50 år av taktiskt spel av sämsta sort, fått sämsta läget och med sämsta SM-50:a (inga SM).

    Det kan vara många umebor som minns även detta i valet den 14/9 och att två partier, Miljöpartiet och Arbetarpartiet konsekvent varit emot. V kan säga att man också är emot i grunden, men var tvungen att godta annars att man inte fått genomföra sina välfärdssatsningar i S-V-regerande. Holmlund kan säga att aldrig gillat 50:an och skylla på den.

    Kvar står en Allians och ska försvara detta alltmer ogillade badbygge. Så en omvändelse här av fakta, av framtidsskäl och pga taktiserande, det lär väljare i Umeå gilla (se vk-kommentar från frustrerad förälder om S-V-dispyten), och komma ihåg i höst. Betänk hur KO Feldt sa om Löntagarfonderna man ”baxat hit”. Där var borgerliga emot och till slut gav S efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.