Regeringen storsatsar på skolan!

Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola. Alliansen presenterar förslag för #merkunskap i skolan. http://goo.gl/9gFmLb

 

Alliansens partiledare presenterade idag satsningar för mer kunskap i skolan genom ett Lågstadielyft, för att ytterligare höja kvaliteten i undervisningen i lågstadiet, och satsningar på tioårig grundskola. Samlat ger satsningen:

– Mindre klasser eller fler lärare i klassrummet

– Fler halvklasstimmar

– Fler anställda speciallärare

– Tioårig grundskola med fyraårigt lågstadium

– Fler utbildade lågstadielärare

 

Lågstadielyftet del 1

Vi behöver höja kvaliteten på undervisningen under lågstadieåren. Det är viktigt med tidiga insatser för att alla elever ska få hjälp i tid, för att kunna hänga med i andra ämnen. Alliansregeringens Lågstadielyft blir en viktig hjälp för att stärka de första skolåren för de cirka 450 000 elever som varje år befinner sig i förskoleklass till och med årskurs 3.

Lågstadielyftet innebär bl.a. ett statsbidrag på 2 miljarder kronor för att höja kvaliteten på undervisningen i lågstadiet. Skolorna får möjlighet att använda pengarna för att exempelvis minska storleken på klasserna, ha fler lärare i klassrummet, ha fler halvklasstimmar eller anställa fler speciallärare. Statsbidraget är en permanent satsning.

Alliansregeringen har sedan tidigare berättat att speciallärarutbildningen kommer att byggas ut, med 600 nybörjarplatser per år, från och med 2015.

 

Tioårig grundskola med fyraårigt lågstadium

Tidigare i år föreslog Alliansregeringen att en tioårig grundskola med skolstart vid sex års ålder ska införas. Tioårig grundskola innebär att förskoleklassen ska bli en ny årskurs 1 i grundskolan. När ämnen införs i förskoleklassen ska eleven bl.a. ha rätt till särskilt stöd för att nå kunskapskraven i t.ex. svenska och matematik. Det blir alltså tidigare insatser för elever i behov av särskilt stöd.

Grundskoleutredningen ska senast sommaren 2015 lämna förslag på exakt hur tioårig grundskola med skolstart vid sex års ålder ska införas, inklusive förslag om övergångsregler och tidplan. För att kunna genomföra reformen så snabbt som möjligt presenterar regeringen nu vad reformen beräknas kosta. Förslaget gör det möjligt att införa tioårig grundskola läsåret 2017/18, dvs. för barn som är födda 2011.

 

Lågstadielyftet del 2

Fler lågstadielärare ska utbildas så att fler elever kan möta duktiga lärare. Med möjligheten till mindre klasser och halvklasser växer behovet av utbildade lågstadielärare, dvs. de som i dag är grundlärare med inriktning mot F-3 (förskoleklass t.o.m. årskurs 3). Dessutom blir behovet än större när tioårig grundskola införs, eftersom det innebär att lågstadielärare ska undervisa i fyra årskurser, dvs. fler elever. Alliansregeringen har två förslag som syftar till att utbilda fler lågstadielärare.

 

1.      Vi vill ta tillvara befintlig kompetens hos dem som jobbar i förskoleklassen. De som är legitimerade förskollärare och är tillsvidareanställda i förskoleklass ska få en skräddarsydd fortbildning. Fortbildningen ska kunna läsas på halvfart under två år. Under tiden går förskolläraren ned till 75 procents arbetstid, men behåller hela lönen. Nedsättningen i arbetstiden ska betalas till hälften av staten, till hälften av arbetsgivaren.

Tillsammans med den arbetslivserfarenhet de redan har ska fortbildningen leda till lärarlegitimation och behörighet att undervisa i F–3 (förskoleklass t.o.m. årskurs 3). Under de fyra första åren kan över 3 500 förskollärare i förskoleklassen ges möjlighet att delta i denna fortbildning.

 

2.      Vi vill utöka antalet platser på lärarutbildningen, med inriktning mot F-3, så att vi får fler utbildade lågstadielärare.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.