Jo, storleken spelar roll

Igår fick jag följande debattartikel publicerad i Folkbladet apropå befolkningstal och Umeås tillväxt.

 

Storleken spelar roll

I Folkbladet (6/3) är det en intressant nyhetsartikel av Hans Forsman om befolkningsutvecklingen i landets största kommuner. I artikeln konstateras att Umeå har tappat fart jämfört med sina konkurrenter. Professorn Einar Holm tycker enligt artikeln att Umeås befolkningsmål på 200.000 invånare är ”lite fånigt”, och att antalet invånare är sekundärt. Jag delar inte den uppfattningen.

Antalet invånare är verkligen inte sekundärt. Från moderaternas sida har vi länge pekat på vikten av att Umeå växer och att fokus måste ligga på tillväxtfrågor. Men varför ska vi då växa och bli större? Räcker det inte med dagens befolkning? Nej, det gör det inte. Storleken spelar roll. Norrland behöver en stark tillväxtmotor, som också har förmågan att dra till sig nödvändiga infrastruktursatsningar och annat. Ju fler umebor, desto attraktivare blir det att flytta hit. Människor söker sig till människor. Tillväxt leder till tillväxt och ger ringar på vattnet. En ökad befolkning leder till större arbetsmarknad och bättre karriärmöjligheter. Fler företag kommer att etablera sig här, vi kommer få se en kraftig jobbtillväxt och det leder i sin tur till ökade skatteintäkter – vilket säkrar välfärden.

Precis som konstateras i artikeln har konkurrensen mellan tillväxtstäderna ökat. Umeå har tappat tempo jämfört med sina konkurrenter. I skuggan av alla byggkranar i centrala Umeå är det tyvärr många som blundar för bekymrande fakta. Umeå har under ett antal år inte nått upp målen varken för bostadsbyggandet eller för befolkningsökningen. Detta borde oroa alla som gör anspråk på att vilja styra Umeå efter valet 2014. Efter många goda ekonomiska år har också den styrande S/V-majoriteten problem med ekonomin, och det ser tufft ut även kommande år.

För att Umeå ska fortsätta vara en stad i stark tillväxt, så är en grundförutsättning att det går bra för vårt lokala näringsliv. Umeå behöver såväl ett växande nyföretagande, utveckling av det befintliga näringslivet som etableringar av nya externa företag i kommunen. Här finns det mycket att göra för att åstadkomma ett bättre företagsklimat. Samtidigt hämmas Umeås utveckling av bostadsbrist. Om vi kan få en bättre tillgång på bostäder, så kan vi också få en ökad befolkningstillväxt. Vi ska skapa så goda förutsättningar som möjligt för privata aktörer att komma igång med nya projekt. Från Allianspartierna har vi även föreslagit att AB Bostaden ska ta ett större ansvar och öka nyproduktionen.

Umeå måste ha fortsatt tillväxtfokus. Moderaterna vill se Umeå utvecklas till ”Storstaden” i norr; en modern urban miljö där människor kan förverkliga sina livsprojekt i en kreativ och fördomsfri miljö. I en stad där fler människor mår bra, tror på sig själva och vågar gå sin egen väg kommer fler människor också att kunna förverkliga sina drömmar.

Anders Ågren, Kommunalråd (M), Umeå

En kommentar

  1. lf

    Jag tycker också det är bra att Umeå är en tillväxtmotor i Norra Norrland. Men vad blir det av inlandet och glesbygden.
    Alltför många som jag träffar på mina promenader säger ungefär så här.Ja, vi har ju bott i inlandet men så flyttade vår dotter till Umeå för att studera och så stannade hon kvar där och bildade familj.Då sa vi att vi flyttar till Umeå så vi kommer närmare barnbarnen .Ett fullt logiskt beslut.
    Du har ju tur att du bara behöver bekymra dig om Umeå, men din kompis Edvard Riedel som skall representera hela Västerbotten,vad tror du han gör för inlandet och glesbygden?
    Men naturligtvis är det inte dina problem

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.