Bråda dagar

Fullt upp dessa dagar från morgon till kväll. Började imorse med ägarsamråd (Umeå kommun, Region Västerbotten, Västerbottens läns landsting) kring Västerbottens Museum AB och NorrlandsOperan AB. Därefter sammanträde med arbetsutskottet på förmiddagen och näringslivs- och planeringsutskottet på eftermiddagen. Nu strax iväg till bolagsstämma med Norrlandsoperan.

Ett flertal beslut har tagits idag på sammanträdena, varav två kan nämnas särskilt. Till att börja med så väljer majoriteten i Umeå kommun att stötta festivalen UxU med ytterligare 750.000 kr, men från vår sida så yrkade vi avslag på detta. Umeå kommun har ju redan, via kulturhuvudstadssatsningen, gått in med två miljoner i stöd (att jämföras med Umeå kommuns stöd till ex Brännbollsyran som uppgår till ca 250.000kr. Och nu blev det alltså ytterligare 750.000 kr till UxU från kommunen).

Ett förslag vi moderater däremot tyckte var bra och biträdde var att Skellefteå och Umeå kommun ska bilda gemensam IT-nämnd, så att Skellefteå ska kunna samnyttja IT-lagringskapacitet i Umeå. För Umeå kommun kommer detta samarbete att spara en miljon kr årligen, vilket självklart är välkommet.

Pressmeddelandena bifogas nedan:

 

750 000 kr till festivalen UxU

Umeå kommun – 2014-04-01 14:10 CEST

Ett oenigt kommunstyrelsens arbetsutskott har beviljat 750 000 kr för genomförandet av den första upplagan av musikfestivalen UxU.

Festivalen, som ska anordnas på Noliaområdet i juli, finansieras med både allmänna och privata medel. Ett inslag är så kallad crowdfunding, där biljetter sålts i förväg för att säkerställa vissa intäkter. I dagsläget har festivalen sålt 2 600 biljetter, och målet är att nå mellan 6 000–10 000 besökare.

2 milj kr till startkapital
Umeå kommun har tidigare genom kulturhuvudstadsutskottet beviljat ett stöd på 2 milj kr till startkapitalet för projektet. Dessa har använts till långsiktiga investeringar, bland annat framtagandet av varumärket U×U och utveckling av crowdfundingmetoden.
För det faktiska genomförandet av festivalen hade arrangörerna ansökt hos Umeå kommun om 1 milj kr, och majoriteten i arbetsutskottet beviljar 750 000 kr.

– Festivalen kommer att generera andra intäkter, till exempel genom hotellnätter. Jag tror starkt på det man håller på att bygga upp, säger kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Marie-Louise Rönnmark (S).

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren yrkade med stöd av Peder Westerberg (FP) på avslag:
– Det handlar om att prioritera. Kommunen har redan gått in med mycket pengar, och det finns många andra festivaler som önskar stöd.

Vid beslutet om att bevilja pengar ströks förslaget om att reservera motsvarande belopp för åren 2015 och 2016. Årets festival ska utvärderas innan beslut fattas om kommande år.

 

Gemensam it-nämnd sparar pengar

Umeå kommun – 2014-04-01 14:12 CEST

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att inrätta en gemensam it-nämnd för Umeå och Skellefteå kommuner. Samarbetet beräknas minska Umeås kostnader med omkring 1 milj kr årligen.

Umeå kommun har inom it-området en modern och väl fungerande driftmiljö med hög kapacitet. Samtidigt står Skellefteå kommun inför att antingen en nyinvestering eller att samverka för att undvika stora investeringar. Umeå kommun har fått en förfrågan att dela driftmiljö med Skellefteå. IT-funktionen bedömer att detta är möjligt att genomföra med begränsade insatser.

Vid halvårsskiftet
Att dela på grundinvesteringar och operativa kostnader i form av el och kyla sparar både pengar och vår miljö. Umeå kommuns datacenter har en viss överkapacitet, som gör det möjligt att ta in fler intressenter i deras miljö utan för stora nyinvesteringar.
De båda kommunerna utreder möjligheterna att vara i full produktion senast halvårsskiftet 2014, då ovan beskrivna lösningar behöver vara utbytta för Skellefteås del. För båda kommunerna beräknas kostnaderna minska med cirka 20 %, vilket för Umeås del rör sig om 1 milj kr per år.

Stationeras i Umeå
Servrar och driftpersonal stationeras i Umeå. En mindre del av Umeå kommuns driftpersonal kommer, för den gemensamma nämndens räkning, att serva båda kommunerna med grundläggande delar inom it-miljön. Umeå kommun ska enligt avtalet också sköta nämndens administration.
Beslutet gäller under förutsättning att Skellefteå kommun fattar motsvarande beslut.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.