Uppför kameraövervakning av perrongförbindelsen och tunneln vid Umeå Centralstation

Pressmeddelande 2014-04-22

 

M föreslår kameraövervakning av perrongförbindelsen och järnvägstunneln vid Umeå Centralstation

I förra veckan utsattes den nya tunneln vid järnvägsstationen (den s.k. Sara Lidman-tunneln) för omfattande klotter. Frågan om kameraövervakning av området har varit aktuell vid flera tillfällen, och i tekniska nämnden har man voterat två gånger. Båda gångerna har S, V och MP röstat nej till förslaget. Men nu gör alltså Moderaterna ett nytt försök, genom att lämna in en motion till kommunfullmäktige. Kommunalrådet Anders Ågren (M) och tekniska nämndens vice ordförande, Stefan Nordström (M) föreslår i motionen att fullmäktige uppdrar till tekniska nämnden att upprätta kameraövervakning i området, i linje med det tjänstemannaförslag som var aktuellt hösten 2011.

– Kameraövervakning är motiverad utifrån både en trygghetsapsekt och en möjlighet att motverka vandalisering. Det blir i längden dyrt att sanera efter klotter och annan skadegörelse. Vi har noterat att även Lennart Holmlund (S) bloggat om att det kanske är dags för kameraövervakning, och då finns det en politisk majoritet för vårt förslag i fullmäktige, säger Anders Ågren i en kommentar.

– Moderaterna i tekniska nämnden har med stöd av Allianskollegor upprepade gånger försökt få stöd för kameraövervakning, men det har tyvärr inte gått hittills. Men jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna nu är beredda att ompröva sitt tidigare ställningstagande, säger Stefan Nordström.

Motionen i dess helhet bifogas nedan:

 

Motion om att uppföra kameraövervakning av perrongförbindelsen och tunneln vid Umeå Centralstation

Ändå sedan den nya tunneln vid järnvägsstationen i centrala Umeå byggdes, så har frågan om kameraövervakning i området diskuterats. Såväl utifrån en trygghetsaspekt som en förebyggande åtgärd mot vandalisering. Vid två tillfällen har tekniska nämnden har voterat i ärendet om kameraövervakning, men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har röstat nej.

I Umeå har vi goda exempel på hur brott kan förhindras med hjälp av övervakningskameror – på de skolor där man numera har kameraövervakning av fasaderna så har skadegörelse i form av fönsterkross och klotter upphört, vilket inneburit mindre kostnader för kommunen då vi slipper ödsla pengar på att reparera sådant som blivit förstört. Även om det är en initialkostnad för att sätta upp kameror och underhålla dem, så blir det ändå billigare i längden. Kameraövervakning i anslutning till järnvägsstationer runt om i landet är heller inte någon ovanlig åtgärd.

Efter den senaste omfattande nedklottringen av tunneln har många reagerat. Vi noterar att även kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) på sin blogg skriver att är dags för övervakning av kommunens konst, och att kameraövervakning kan vara ett alternativ. Det vore onekligen positivt om detta är ett tecken på att Socialdemokraterna är beredda att ompröva sitt tidigare ställningstagande.

Med anledning av ovanstående yrkar vi:

Att Umeå kommunfullmäktige uppdrar till tekniska nämnden att upprätta kameraövervakning av perrongförbindelsen, Sara Lidman-konstverket och den aktuella gång- och cykeltunneln, i linje med tjänstemannaförslaget från hösten 2011. Under förutsättning att de tillstånd som krävs i övrigt beviljas.

 

Umeå 2014-04-22

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

Stefan Nordström, Vice ordförande tekniska nämnden (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.