Vi ska sikta på att Umeå hamnar i topp-10!

Ett av flera sätt att mäta företagsklimat är genom den årliga rankinglista som Svenskt Näringsliv presenterar, baserad på en rad olika parametrar. Idag släpptes rankingen för 2014. Umeå klättrar i år 37 placeringar, från plats 161 till 124 av landets 290 kommuner.

Det är positivt att Umeå klättrar i listan. Vi kan se att kommunens arbete med att ge bättre service till företagen har börjat ge effekt. Men jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Umeå borde ligga i topp-10 på den här listan.

För att Umeå ska kunna fortsätta växa, och därigenom stärka vår region i förhållande till övriga landet, så krävs det ett bättre företagsklimat. Vi behöver fler nya företag, fler nya jobb. För andra året i rad har vi förbättrat placeringen, vilket är mycket positivt. Men det återstår oerhört mycket arbete innen vi kan vara nöjda. Att ligga på plats 124 är inte okej för en kommun av Umeås mått. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tyvärr gemensamt tagit bort alla ambitioner om konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i kommunens övergripande strategier.

Vi måste ha en mer öppen attityd till konkurrensutsättning, sluta bedriva osund konkurrens gentemot det privata näringslivet. Det har också med attityder att göra. Såväl politiker som tjänstemän måste inse värdet och betydelsen av ett växande och framgångsrikt lokalt näringsliv. Den här undersökningen visar att Umeå kommun även fortsättningsvis måste ta frågorna om det lokala företagsklimatet på högsta allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.