I VK: För ett fortsatt växande Umeå

I dagens VK skriver jag på debattsidan om Umeås utmaningar och möjligheter. Bifogas nedan.

 

Alla behövs i bygget av ett bättre Umeå!

Valrörelsen är igång och Nya Moderaterna har nyligen presenterat vårt lokala valmanifest ”Alla behövs i bygget av ett bättre Umeå”. Vi moderater är den politiska kraft som tydligt står upp för ett växande Umeå. Vi inser vikten av fortsatt tillväxt, såväl ekonomisk som befolkningsmässig tillväxt. För oss står fler jobb, fler bostäder och en utbildning i toppklass i centrum.

Vår viktigaste lokala valfråga är jobben. Att människor jobbar och betalar skatt är grunden för allt annat. Varje extra umeåbo i arbete och varje extra arbetad timme innebär större skatteintäkter och mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Om fler människor arbetar och betalar skatt, så stärker det också våra förutsättningar att trygga en god kommunal verksamhet. Om vi vill ha många i arbete måste vi bejaka en bred arbetsmarknad. Det finns inga jobb som inte är tillräckligt fina och därför ska motarbetas.

Det finns ett uppenbart problem om partierna inte ägnar en tanke åt hur jobben ska kunna bli fler, hur fler företag ska kunna startas och hur fler företag ska kunna etablera sig i Umeå. De rödgröna partierna fokuserar tyvärr enbart på hur resurser ska fördelas, men har inga idéer om hur jobben ska bli fler. Tvärtom vill de minska arbetstiden och dela på befintliga jobb. Det är inte vår väg.

Varje dag fattas nya beslut om var företag ska etablera sig och människor ska flytta. Inför varje sådant beslut måste Umeå framstå som det mest attraktiva alternativet. Det kräver att klimatet för både företag och människor är av hög klass. Förutsättningarna finns för ett bra företagsklimat i Umeå.

Politiker kan inte kommendera fram arbetstillfällen eller företag i den privata sektorn. Kommunen kan däremot förbättra villkoren för företagare. Inför därför utmaningsrätt, förkorta handläggningstider, förbättra dialogen med privata aktörer, avveckla osund konkurrens och genomför mer konkurrensupphandling. En arbetsgivare som vill etablera sig i Umeå och anställa människor ska välkomnas med öppna armar. Det är viktigt att väntetiden för att få mark anvisad därför hålls så kort som möjligt. Vi föreslår därför utökade handelsytor i anslutning till Ersboda/Green-zone. Fortsätt också att stötta inkubatorer som framgångsrika Bic Factory.

Den andra viktiga valfrågan i Umeå är bostadsbyggandet. De kommande åren måste vi fördubbla bostadsbyggandet. Tillväxten hämmas idag av att människor har problem att hitta bostad när de ska flytta hit. Om vi kan få en bättre tillgång på bostäder, så kan vi också få en ökad befolkningstillväxt. Här måste de privata aktörerna och det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden hjälpas åt. Vi har nyligen börjat inrikta oss på kortare tid för markreservation. Vi anser att det kommunala bostadsbolaget har en central roll att spela även kommande år, när det gäller ökad nyproduktion av hyresrätter. Vi föreslår i valmanifestet att påbörjandet av nya bostadsområden på Ön tidigareläggs. Enligt bostadsförsörjningsplanen ligger Ön med 1000 lägenheter fr.o.m. 2017, men detta vill vi alltså påbörja tidigare.

Ett tredje viktigt område är skolan. Politiken ska skapa förutsättningar för bra förskolor, skolor och vuxenutbildning. För att Umeå skall kunna bli den främsta skolkommunen krävs förbättringar. Idag är det för många elever som inte klarar de uppsatta målen i grundskolan. Samtidigt är det många skolor som har problem med en dålig arbetsmiljö för såväl elever som lärare.

Grunden läggs redan i förskolan och här är det viktigt att möjliggöra goda förutsättningar genom mindre barngrupper. Alla barn har också rätt att bli sedda av sin lärare. Det handlar dels om högpresterande elever som det inte finns tid till att stimulera och dels om stöd till elever med särskilda behov som man förgäves försöker hinna hjälpa. Samtidigt berättar elever och föräldrar om hur stora klasser skapar oordning och oro i klassrummet. Vi vill minska klassernas storlek.

Nya Moderaterna kämpar för ett fortsatt växande Umeå. Ett Umeå som håller ihop och som låter alla utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. I detta är alla jobb värdefulla. Umeåborna behöver mer av nästan allt när staden växer. Jobb, bostäder, kommunikationer, skolor, sjukvård men också butiker och andra serviceinrättningar. Vi är redo för alla dessa utmaningar. Alla behövs i bygget av ett bättre Umeå!

Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.