Avgörande för Umeås utveckling

Skriver i dagens VK tillsammans med Lennart Holmlund (S) om betydelsen av att snarast färdigställa Västra Länken och ringleden runt Umeå.

Bifogas nedan.

 

Västra länken helt avgörande för Umeås utveckling

Att Umeåprojektet snarast färdigställs med Västra länken är en absolut förutsättning för bättre luftmiljö i centrala Umeå och stadens utveckling. Det råder bred politisk enighet i Umeå kommun, och en samsyn mellan kommunen och Trafikverket, om att vägen ska dras öster om Prästsjön.

Luftkvalitetsnormerna för kvävedioxid överskrids i Umeå, men detta går att åtgärda. I Umeå kommuns åtgärdsprogram för luft framhålls Västra länken som den enskilt viktigaste åtgärden för att minska trafikflödena i centrala Umeå (särskilt den tunga trafiken) och därigenom klara miljökvalitetsnormerna.

Västra länken möjliggör både direkta och indirekta åtgärder för att förbättra luftmiljön, exempelvis ombyggnation av gaturummet längs Västra Esplanaden. I åtgärdsprogrammet poängteras tydligt att alla åtgärder ska ses som en helhet och att det är just helhetsbilden som är central för att förbättra luftmiljön.

Att skyndsamt åtgärda luftmiljön i Umeå prioriterades också tydligt av regeringen i och med beslutet om finansiering av Umeåprojektet i närtidssatsningen. Tyvärr har projektets tidsplan inte hållits. I avvaktan på färdigställande av projektet är luftsituationen i centrala Umeå fortsatt så pass allvarlig att den leder till skada för människors hälsa.

Umeå bedriver ett långsiktigt strategiskt arbete med en förtätning av staden och en ökning av andelen hållbara transporter. För att nå en hållbar stadsutveckling krävs ett helhetsperspektiv, där bebyggelse, infrastruktur och transportlösningar samspelar. Utan Västra länken och ett färdigställande av ringleden är en utveckling av staden enligt översiktsplanens ambitioner omöjlig.

Förtätning av Umeå stad inom en 5-kilometersradie från centrum och universitetet, ombyggnation av trafikleder som tidigare benämndes E4/E12 genom Umeå centrum samt utveckling av bebyggelse i kollektivtrafiknära lägen är viktiga verktyg för fortsatt stadsutveckling i Umeå.

Under flera år har det rått en bred politisk enighet inom Umeå kommun om att Västra länken ska dras öster om Prästsjön. I en nyligen uppblossad debatt har det framhållits att samhällsnyttan med det inre tunnelalternativet är större än Prästsjöalternativet. Men att på detta sätt enbart redovisa bruttonyttan ger en ofullständig och felaktig bild av projektet. I en samhällsekonomisk kalkyl ingår även kostnaderna. Det är en självklarhet som gäller alla infrastrukturprojekt, för att dessa ska kunna bedömas och jämföras. I fallet med Västra länken visar den samhällsekonomiska kalkylen att dragningen Öst Prästsjön har en fem gånger större nettonytta än det inre alternativet.

Inom ramen för medfinansieringsavtalet mellan Umeå kommun och Trafikverket ryms inte det 540 miljoner kronor dyrare inre alternativet. Det är pengar som aldrig funnits tillgängliga för projektet. För Umeå kommun har det inte varit aktuellt att driva fram ett dyrare alternativ som dessutom ger lägre nettonytta än det nu förordade alternativet öster om Prästsjön.

Ett snabbt färdigställande av Umeåprojektet har högsta prioritet för Umeå kommun. Det största och allvarligaste problemet är de bristkostnader som uppstår när Umeås utveckling och tillväxt tvingas i vänteläge för ett färdigställande av Umeåprojektet som helhet.

 

Lennart Holmlund (S), kommunstyrelsens ordförande

Anders Ågren (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

3 kommentarer

  1. Skattebetalare

    Jag håller med er att färdigställande av Västra länken är av betydelse för Umeås utveckling men det förslag ni ställer er bakom, öster om om Prästsjön, är inte det bästa sätt med samhällsnyttan för ögonen.

    Den av er föreslagna dragningen kommer inte att nyttjas av de/oss som kommer norrifrån då ”Holmlundskroken” förlänger resväg i både längd och tidsaspekt.

    Den enda sunda dragningen är rakt fram vid ICA Kvantum och ut på E4 norr om Stöcksjö allt annat är misstag som kommande generation får lida med.

    Företagsetableringarna på Klockarbäcken kan inte få styra en vettig lösning av trafikproblemen runt Umeå, nu får ni politiker lyssna någon gång på oss skattebetalare och inte gömma era huvuden i något mörkt rum under spegling av Umeandan.

  2. Tom

    Nyordning i Umeåpolitiken! Vilka vallöften gav M i Umeå beträffande Kvinnohistoriskt museeum?
    Nu är V borta från inflytande och S har inbjudit allianspartierna till samarbete.
    Skulle vara intressant att veta hur Anders Ågren tänker tackla den frågan nu. S är ju inte heller uppbunden av V längre.

  3. Carl-Axel Otterhall

    Men nu verkar ju Region Västerbotten och Region Norrbotten komma med 1,7 miljarder. Ja allt ska väl inte till Umeå men nog tror jag ni får loss pengarna:) Ena halvan av pengarna ska väl till Norrbotten antar jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.