Goda möjligheter till en mer mittenorienterad politik i Umeå

Besvarar i dagens VK den insändare som ett antal av de ledande vänsterpartisterna hade införd under förra veckan. Mitt svar bifogas nedan.

 

Märkligt av V

En praktisk konsekvens av höstens valresultat i Umeå är att Vänsterpartiet tappar inflytande i den lokala politiken. För oss som ser positivt på företagande, tillväxt och valfrihet är detta något mycket positivt!

Men de lokala vänsterpartisterna verkar ha drabbats av någon form av hybris. De fortsätter att ondgöra sig över de valtekniska samarbeten som genomförts efter valet och är besvikna över att de inte fick bättre utdelning i de förhandlingar som förevarit mellan partierna i Umeå efter valet. Den 27/11 kunde vi läsa om det på insändarplats i VK.

När Vänsterpartiet på fullt allvar försöker få detta till att det skulle röra sig om en ”odemokratisk uppgörelse” så blir det minst sagt lite fånigt.  För fyra år sedan var V i Umeå oerhört nöjda, när de själva ingick i valtekniskt samarbete med socialdemokraterna, samtidigt som Allianspartierna erhöll viceordförandeposterna. Då ställdes Miljöpartiet helt utanför uppgörelsen. Vänsterpartiet fick då en nyinrättad kommunalrådspost, liksom ett antal andra framträdande poster. V var överlyckliga.

Nu har – lite förenklat – MP och V bytt plats i det valtekniska samarbetet. Det är inte längre Vänstern som erhåller nya platser, utan Miljöpartiet. Detta samtidigt som Alliansen, i egenskap av största oppositionsblock, erhåller viceordförandeuppdragen. Då ändrar V helt uppfattning och anser att samma tillvägagångssätt är ”odemokratiskt”.

Det finns goda möjligheter till en pragmatisk och mer mittenorienterad politik i Umeå under de kommande fyra åren. Beträffande vänsterpartiets bittra kommentarer kan vi väl säga: Surt, sa räven.

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.