Ministerbesök

Igår hade vi besök i Umeå av civilminister Ardalan Shekarabi (S). Under eftermiddagen hade han bjudit in länets kommunalråd, landstingsråd och regionråd för att samtala om länets utmaningar. Jag tycker att det är mycket positivt när ministrar och andra regeringsföreträdare besöker Umeå och vårt län, oavsett vilken regering de råkar tillhöra. Tack för ett bra samtal!

En sak som snarast borde ses över är förutsättningarna för en ny kommunreform. Runt om i landet uppmärksammas med jämna mellanrum behovet av kommunsammanslagningar. Men det är svårt att gå från ord till handling. Staten borde uppmuntra kommunsammanslagningar genom att ge ekonomiskt incitament – inom ramen för en ny kommunreform-  för mindre kommuner att gå ihop till större kommuner. Tyvärr verkar det inte ske något annars, även om alla egentligen inser behovet av det.

Urbaniseringstakten är hög i vårt land. Redan idag är det många småkommuner, som trots stöd genom ekonomiskt utjämningssystem, har det väldigt svårt att klara service och åtaganden till sina kommuninvånare. I takt med att befolkningen blir äldre, samtidigt som de yngre flyttar därifrån, blir situationen alltmer ansträngd. Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor ”kritisk massa”. Detta inom en snar framtid. Annars klarar de inte av sitt uppdrag till medborgarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.