Tiggarnas problem löses inte i Sverige

Har i dagens VK inne en lite längre debattartikel om situationen med tiggarna och vad som är kommunens ansvar. Hög tid att politiker på alla nivåer blir tydliga med budskapet nu.

 

Tiggarnas problem löses inte i Sverige!

Allt fler tiggare dyker upp på våra gator och torg. Inom loppet av ett år har antalet tiggare i Sverige fördubblats. Vi har sett samma utveckling i Umeå, med bl.a. illegala bosättningar och nedskräpning som följer i dess spår. Samtidigt är det stora flyktingströmmar i vår omvärld, och kommunerna har svårt att klara statens krav. I det här läget finns det vänsterpolitiker som har kommit till slutsatsen att Umeå kommun borde ställa upp och erbjuda såväl gratis boende som skolgång till just tiggarna. En grupp som alltså inte är på flykt. Man har önskat skapa kommunala campingar för ändamålet. Det är helt fel väg att gå. Problemen måste lösas i tiggarnas egna hemländer.

Inom EU råder fri rörlighet. EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader under förutsättning att de inte är en belastning för biståndssystemet. De ansvarar själva för att planera sitt boende och sin arbetssituation. Efter tre månader har man fortsatt uppehållsrätt endast om personen har arbete, är egen företa­gare, är studerande eller aktivt söker jobb. Den som inte uppfyller kraven har inte rätt att vistas i Sverige och ska därför lämna landet. Om så icke sker ska personen utvisas, och beslut om detta tas av Migrationsverket.

Många av tiggarna som sökt sig till Sverige lever under ovärdiga förhållanden på gatan eller i läger med oacceptabla boendemiljöer, med miljö- och hälsoproblem. Det är en ohållbar utveckling, men lösningen är inte att tillåta kåkstäder växa upp i våra städer.

Umeå kommun har, via beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott, avslagit Vänsterpartiets begäran om att ordna en långsiktig uppställningsplats för husvagnar avsedda för s.k. utsatta EU-medborgares på kommunal mark. Det blev under våren 2015 en något utdragen process innan beslut om avhysning av den illegala bosättningen av tiggare uppe på Nydala kunde tas av Kronofogdemyndigheten. Under den tiden har vänsterpartistiska politiker agerat för att hindra kommunala tjänstemän att utföra sitt jobb, och beteendet har också lett till att en V-politiker har polisanmälts av polis på plats vid lägret som fanns på Klockarbäcken.

Ibland när man läser massmedias skildring av tiggarfrågan i Umeå kan man få en konstig bild av verkligheten, men det är faktiskt inget kommunalt ansvar att ordna tiggarnas boende och uppehälle. Tvärtom. Umeå kommun har redan idag gjort betydligt mer än vad som är kommunens ansvar. De som på olika sätt vill ”hjälpa” tiggarna genom omfattande kommunalt stöd och service bidrar i själva verket till att permanenta ett utanförskap som bygger på tiggeri. Det är inte på något sätt värdigt.

Är man här på den faktiska grundpremissen som turist har man rätt att vara i landet i tre månader, men inte mer än så. Svenska kommuners ansvar är avgränsat till i första hand akut bistånd om något inträffar, samt möjligen hjälp med biljett för hemresa till personens hemland.

Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som turist vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för tiggare. Skulle vi göra det skulle vi samtidigt ge klartecken för etablerandet av kåkstäder inom Umeå kommun och det kan aldrig bli aktuellt.

På EU-nivå måste Sverige sätta press på andra medlemsländer. Länder som Rumänien och Bulgarien behöver vidta kraftfulla åtgärder för att minska den utsatthet som ligger till grund för att deras medborgare känner sig tvingade att söka sig till andra länder för att tigga. Det är ingen tvekan om att tiggarna i sina hemländer har en utsatt situation, men problemen löses enbart i hemländerna. Sverige och svenska skattebetalare betalar redan idag pengar till exempelvis Rumänien för att de ska ta bättre hand om sina medborgare. Det är inte rimligt att svenska skattebetalare ska behöva betala detta ännu en gång över den kommunala skattsedeln!

Vi moderater anser att det måste bli lättare att avhysa illegala bosättningar, att organiserande av tiggeri skall kriminaliseras samt att i första hand Rumänien och Bulgarien måste ta sitt ansvar för sina egna medborgare. Vårt förslag om att kriminalisera organiserande av tiggeri har också ett starkt stöd bland den svenska befolkningen. Tiggarnas problem löses inte i Sverige, utan i deras egna hemländer. EU-pengar är också avsatta redan för det ändamålet. Ju tydligare svenska politiker – på alla nivåer – kan bli med detta budskap, desto bättre.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå

7 kommentarer

  1. Louise

    Än en gång TACK för att du skriver om detta och står tydligt fast vid din ståndpunkt! jag håller med i allt du skriver.Vill också tillägga att detta skapar en stark oro bland många av oss medborgare och att vi rent av mår MYCKET DÅLIGT av detta. Man drar sig att gå ut, att gå och handla, att vistas på stan. Många av dagarna går åt att må dåligt och tänka på detta .Vi är många som av olika själ plågas väldigt mycket av detta och de påverkar och begränsar våra liv . Ibland känner man bara att blir det inget slut på detta så orkar man snart inte bo kvar i det här landet.Men vart ska man flytta ?Jag/vi är uppvuxna här Detta är mitt/ vårt hem ,här har våra förfäder och jag/ vi själv bidragit till vår välfärd genom arbete och skatt.Vi kan inte ha ett samhälle där lagen inte är lika för alla. Det känns som allt vi kämpat och byggt upp i detta land nu raseras med vindens fart…Det finns länder som har väldigt skräpfritt , och lite brottslighet ,så det går att skapa.Men då måste det till lite tydligare och skarpare regler . Ang tiggeriet på tåg mm :Jag hör av släkt och vänner att nere i Stockholm trakasseras folk dagligen hela tiden på tåg och tunnelbanor till och från jobbet av tiggare. De åker på tågen hela tiden med sponsrade biljetter . varför tillåts dom att trakassera folk hela tiden. dom går tom in på resturanger och går fram till bordet när folk äter för att tigga .det händer att de tom försöker ta mat från deras tallrikar. Där går faktiskt gränsen.Jag skulle bli förtvivlad ! Är vi Svenska medborgare ingenting värda längre.Det känns som politikerna helt struntar i oss och hur vi mår av detta samhälle som nu vuxit fram. Därför blir jag och många med mig så oerhört glada när vi läser din blogg och att du säger ifrån.Då känns det som lite hopp i alla fall.Såg en film från ett tiggarläger i Malmö i anslutning till ett bostadsområde.Det var rent fruktansvärt hur det såg ut.Precis som en soptipp.Det var så mycket skräp att det är rent en stor sanitär olägenhet som för med sig både råttor och andra skadedjur.Hur mycket skit kan inte spridas av att det får se ut så.Hoppas att jag hållit mig inom ramen vad man får uttrycka .Men det är så här det känns och det måste få komma fram. Jag delar dessa känslor och tankar med så många .

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Bra att du uppskattar min debattartikel. Jag har fått många positiva reaktioner kring det jag har skrivit.

  2. lina

    att borgare inte bryr sig om människor var ju ingen nyhet.. testa hälsa på dessa s.k tiggare så kanske du införskaffar nått som heter empati som berör längre än din näsa..

    Men men vad ska man förvänta från en person som aldrig haft det fattigt ställt?

  3. Louise

    Det här var det bästa jag läst på länge vad gäller tiggarna. Tyvärr tror jag det gått för långt. VARFÖR tillåts dom två kvinnorna på Rådhustorget att jaga folk över torget? Dom attackerar människor hela tiden och följer efter med muggen. Eftersom jag bor och jobbar mitt i stan så passerar jag ett antal gånger så har jag studerat dessa kvinnor…dom tar även tag i folk. En av kvinnorna har jag sett på Coop med folk som låter dom handla genom att gå och peka på vad dom vill ha. VARFÖR jagar dom med muggen med frågan om pengar??? VARFÖR gör ingen något!!!

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Tack så mycket. Om de följer efter och tigger – och inte sitter still utanför affärsentréer och dylikt – så är det en fråga för polisen i första hand om jag är rätt informerad. Kommunen kan inte göra något åt det. Men jag har hört flera umeåbor som upplevt samma sak som det du beskriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.