Debatten om tiggarna fortsätter

Debatten om tiggarna och deras situation fortsätter för fullt. Ser att det finns en insändare i VK idag på det temat, igår blev jag intervjuad av Dagens Samhälle om hur de svenska städerna hanterar tiggarna och igår hade jag även inne en egen insändare i Umeå Tidning om hur vi moderater i Umeå ser på saken.

I alla sammanhang understryker jag vikten av att vara tydlig. Insändaren i Umeå Tidning bifogas nedan.

 

Inga kommunala campingplatser till tiggare

En av de mest debatterade frågorna just nu är tiggarnas situation och hur detta ska hanteras. Regeringens nationelle samordnare förklarade nyligen att han var kritisk till de kommuner som erbjuder kommunala campingplatser och dylikt till tiggare. Jag delar hans uppfattning.

Det visar också att Umeå kommun har valt rätt väg. Är man här på den faktiska grundpremissen som turist, så har man rätt att vara i landet i tre månader, men inte mer än så. Svenska kommuners ansvar är avgränsat till i första hand akut bistånd om något inträffar, samt möjligen hjälp med biljett för hemresa till personens hemland.

Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som turist vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för tiggare. Skulle vi göra det skulle vi samtidigt ge klartecken för etablerandet av kåkstäder inom Umeå kommun och det kan aldrig bli aktuellt.

Precis som den nationelle samordnaren konstaterar så strider det även mot likabehandlingsprincipen. Om man börjar erbjuda gratis boende på kommunala campingplatser så måste man göra till alla. Inte bara till gruppen tiggare.

Tiggarnas problem löses inte i Sverige, utan i deras egna hemländer. Ju tydligare svenska politiker kan bli med detta budskap, desto bättre.

 

Anders Ågren,

Kommunalråd, M, Umeå

7 kommentarer

  1. Steppe

    Hej Anders,

    Jag tror inte att du är en dålig människa, definitivt inte – däremot gör dina blogginlägg inte dig några tjänster. Du skriver väldigt ofta om tiggare, men dina inlägg består till största del enbart av hur de bör skickas hem och hur hjälp bör undanhållas. Du skriver endast i vaga och väldigt svepande drag om hur de istället bör få hjälp i hemlandet.

    I sak har du rätt. Det du skriver om kommunernas skyldigheter och EU-lagar stämmer helt och hållet. Men det du framstår som i dina blogginlägg är inte en person som bryr sig om att tiggare får hjälp, här eller i sina hemländer, utan en person som bara vill skicka bort dem till varje pris. Det är beklagligt tycker jag, och återspeglar förhoppningsvis inte dina sanna åsikter.

    mvh,
    Steppe

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      OK, kan bara beklaga om du anser att mina inlägg får mig att framstå som en dålig människa. Samtidigt ger du mig rätt i sak…. Att jag bara skriver ”vagt” om hur de ska få hjälp i sina hemländer är ju ganska naturligt: det har jag som kommunpolitiker i Sverige ingen direkt möjlighet att påverka. De diskussionerna förs på nationell och internationell nivå. Jag har tidigare skrivit om att det internationella samfundet måste utöva hårdare påtryckningar på hemländerna för att de ska ta hand om sina egna invånare. Sverige betalar ju redan indirekt via medlemsavgiften till EU, så att pengar sedan kan skickas till bl.a. Rumänien för att de ska ge bättre livsvillkor för den romska minoriteten.

  2. Leif

    ******* problem löses inte i Sverige utan i deras hemland. Låter som du tränar inför er kommande högersväng för att regera med Jimmie och hans hejdukar.

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Jag tror nog att de flesta partier delar min uppfattning, inklusive Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Jag kräver ju bara att vi ska följa den idag gällande lagstiftningen.

  3. Louise

    Förstår inte dig Steppe. Vi är MÅNGA som inte tycker att tiggarna är Sveriges problem att lösa.vi har väl tillräckligt med egna problem i Sverige som politikerna bör jobba med att lösa.Det är knappast Sveriges fel att tiggarna har det som dom har det och det kan inte heller vara vi som ensamma ska lösa det heller.Dom har ett eget land som baske mig får börja ta ansvar.Punkt slut.Allt kan inte skyfflas på Sverige.En forskare skrev att inom 15 år är Sverige ett U-land..Vet ej om det stämmer …men det skulle inte förvåna mig ,med dagens utveckling som det ser ut. Ska Sverige hjälpa ALLA så kommer dom snart inte kunna hjälpa någon.TYVÄRR .Tycker det är helt RÄTT som Anders skriver och han behöver inte ha färdiga lösningar hur andra länder ska lösa sina problem. Det är en stor och kompliserad fråga,men bör lösas av respektive länder.Eller vad gör ex Rumänien för de som har det svårt i Sverige ..? Inget skulle jag tro..

  4. Micke

    Ja du Leif, tjejsur som många andra. … vilka tror du SD skulle vilja regera med annars?? Mp, Vänstern (Stalin). … seriöst…. ta frågorna på allvar och kom in i matchen!

  5. Mats H

    Den akuta situationen med flyktingar till Europa från en omvärld drabbad av fattigdom, krig och konflikter, kan mycket väl vara permanent. När kriget i Syrien ebbar ut är det säkert nåt annat ställe som drabbas. Därför behövs långsiktig plan, där medborgarlön både här och där är en av huvudpunkterna. I synnerhet pga jobben inte räcker till alla.

    Jag skrev några debattartiklar för ett par år sen, om just medborgarlön, varav du svarade kort på en. Din poäng, om jag minns rätt, var att vi inte bör införa det är ett hot mot arbete och tillväxt. Det må så vara att vissa varianter är mer vänster och andra är mer höger, liksom i dagens system. Eller mer eller mindre tillväxtfrämjande.

    Men om vi haft medborgarlön i Sverige då skulle ohälsan varit mindre och bidragstagare skulle slippa bråka med myndigheter för att istället hitta jobb eller annat vettigt.

    Som systemet funkar nu blir bidragstagare istället fastlåsta i bidrag. Vet inte om det ännu blivit några som tagit självmord pga bråk med Försäkringskassan om pengar, men i England har en nylig rapport iaf visat på 100-tals sådana fall. Då kan vi snacka ohälsa.

    Om det varit medborgarlön i länderna där de nu är fattigt, krig och konflikter. Då hade det varit extremt mycket bättre på alla plan. IS skulle inte kunna rekrytera till sin terroristverksamhet. Skola, hälsa, demokrati, småföretag etc hade främjas avsevärt.

    Du kanske inte noterat det, men nyligen skrev 194 doktorer från Ontario i Kanada på ett upprop för basinkomst av hälsoskäl. De lyfter liksom Guy Standing upp den farliga utvecklingen med ett prekariat som bara växer och växer. Där politikernas tal om moral och arbetslinje hjälper föga.

    Lyckade försök har gjorts i Indien och andra fattiga länder och är nu på G även i Europa, i Frankrike, Holland, Finland och möjligen även på fler håll.

    Per Schlingmann (M) liksom många andra talar om robotiseringen som dödar många av dagens jobb. Medborgarlön är en naturlig följd av detta, såvida vi inte vill få än mer gated communities och nedåtgående spiraler av ökat våld.

    Det går att införa en måttlig och liberal basinkomst/negativ skatt i Sverige. Västerbotten eller annat område kan bli försöksområde. Och det går också att kraftigt lindra fattigdom i Europa och kring Europa om vi verkligen vill.

    Du kan nog siffrorna på hur mycket de rikaste äger och hur mycket vi brukar skänka till bankerna då och då, som exempel.

    Och vill vi inte ändra nåt radikalt i kapitalismen går det ändå, med platt skatt, moms och bort med merparten av dagens bidragsdjungel. Inom EU går också att göra mycket. Omfördelning av budgeten och vips pengar till basinkomst för tiotals miljoner, vilka idag istället råkar vara dem som sitter och tigger utanför Ica.

    Allt detta kan förenas med en liberal politik i övrigt, exempelvis gällande arbetsmarknad. Men också med en mer vänsterorienterad politik där offentlig sektor ges stort utrymme.

    Så du behöver inte oro dig för att bli arbetslös. Höger-vänster och andra slagfält kors och tvärs kommer finnas kvar. Men vi får ett bättre Sverige, ett bättre Europa och en bättre värld med ökad bastrygghet. Bättre det än att varje morgon börjar med nya rapporter om folk som dött i Medelhavet, folk som har ohälsa, och tusen och en andra tråkiga ting.

    Hade sett bättre ut om du hade kommit med en längre och mer reflekterande text i VK och blogg. Det såg lite fattigt och inte så trovärdigt ut att bara avfärda förslaget i ett par meningar. Bättre än så tror jag nog att du kan klara av. Om inte då så iaf nu, när du säkert börjar ana lite mer åt vartannat det barkar här i världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.