Omvärlden måste reagera – och agera – mer kraftfullt!

Runt om i Europa, så också i Sverige, har den senaste veckan blivit något av ett uppvaknande när det gäller engagemang gällande de människor som är på flykt undan krig och förföljelser, och i synnerhet de som nu flyr från Syrien. En konflikt som nu är inne på sitt femte år.

Bra att statsminister Stefan Löfven markerar att fler europeiska länder måste ta sitt ansvar för att klara flyktingsituationen. Hittills har Tyskland och Sverige tagit ett betydligt större ansvar än övriga nationer och det är inte hållbart på sikt. Det är dags för de europeiska politiska ledarna att visa prov på ledarskap och handlingskraft. Och då syftar jag inte enbart på att klara av att ta emot och välkomna människor som är på flykt.

Lika viktigt är att få stopp på det mördande och förföljelser som gör att människor överhuvudtaget tvingas på flykt. Det är hög tid att EU, FN, USA mfl visar handlingskraft och ser till att göra insatser även på marken i de länder som nu plågas av inbördeskrig. Sätt in marktrupper, gör slut på IS terrorvälde snarast möjligt! Så länge mördandet fortsätter, så kommer ännu fler att tvingas på flykt.

Min partikollega, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, skrev bra på sin blogg tidigare idag om detta och jag tar mig friheten att citera den i dess helhet:

”Det internationella samfundet måste både kunna hantera de flyktingvågor som kommer ur Mellersta Österns krishärdar men samtidigt måste vi agera mot dem som ansvarar för krisen, mot dem som mördar och avrättar. De flyktingar som kommer är många men än fler är dem som lider och dör under terror och grym brutalitet.

Europeiska Unionen bör nu agera för att det internationella samfundet ska ta sitt ansvar att förhindra det som är folkmord eller folkmordsliknande, allt det som står i strid med våra mest grundläggande värderingar och lagar.

Det handlar i klartext om att möta våldet med militära medel för att bekämpa en obegränsad brutalitet och ett förakt för människoliv som vi inte kan acceptera. Europas nationer bör sluta upp bakom de länder som redan nu gör dessa insatser och vi bör verka för en koordinering som ger ökad trygghet på marken. Vi kommer även så möta stora flyktingströmmar man vi kan göra att fler överlever bombningar och terror.

Solidariteten kräver att vi hjälper dem som flyr för livet men också att vi söker rädda livet på dem som inte kan fly. Det är ett ansvar som varje medlemsstat i EU måste vara beredd att bidra till.”

3 kommentarer

 1. Bergis

  Haka inte på hybrisen Anders. Du är klokare än så.

  Sanningen bakom 3 årige Aylans tragedi. Sky News

  Syrian boy drowned because his Father wanted new teeth

  https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM#t=52

  3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

  När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

  Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

  Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

  Ovanstående redogörelse är ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare givit uttryck för.

  Aylan dog tillsammans med sin mor och femårige storebror när en båt kapsejsade på väg från turkiska Bodrom till den grekiska ön Kos.

  Igår publicerade en rad svenska medier bilder på den drunknade treåringen. Bilderna har använts som argument för att EU inte gör tillräckligt för att hjälpa syrier på flykt.

  Men nu framkommer att familjen redan sedan tre år tillbaka hade fått en fristad i Turkiet, där pappan jobbade som frisör. Anledningen till att de valde att försöka ta sig vidare in i Europa var att pappan ville laga sina trasiga tänder.

  Enligt CNN var slutdestinationen Sverige, där illegala invandrare enligt en överenskommelse mellan den förra regeringen och Miljöpartiet har rätt till gratis tandvård på skattebetalarnas bekostnad.

  Pappans syster, som är bosatt i Kanada, berättar för Sky News att den ursprungliga planen var att familjen skulle försöka ta sig dit från Turkiet för att få tandinplantat där. Men när den planen misslyckades bestämde de sig istället för att försöka ta sig illegalt till Sverige.

  Familjen lastades ombord på en gummibåt. Ingen av passagerarna hade livväst och båten började ta in vatten bara några hundra meter från land.

  I Sverige har såväl Aftonbladet som Expressen startat kampanjer för att få fler läsare på grund av tragedin – ”Vi hjälper” respektive ”Jag vill hjälpa”.

  Ingen är väl oberörd av bilderna på den drunknade treåringen som sprids via o

 2. Vi behöver mer flyktingar..

  Usa behöver krig för att upprätthålla sin ekonomi och valuta, det vet alla som ordentligt upplysta och törs öppna käften.
  Europa behöver öka konsumtionen och öka kreditexpansionen för att upprätthålla våra länders ekonomi. Sverige(och Tyskland) vars ekonomi som är helt avstannad och den egna befolkningen redan överskuldsatta (svenska har högst privatskuldsättning i hela världen, ja du läste rätt) är gynnade att stora mängder nya människor(konsumenter och framtida skuldbärare) kommer och bidrar till ovan. Så vi måste öka mottagandet ännu mer, att Sverige faller sönder underifrån får vi lära oss att leva med. Vi i Norrland slipper ju se baksidan med eskalerade kriminalitet av den totalt misslyckade och omöjliga integrationen, åtminstone ett tag till.

  Vi kommer att tvingas förlita oss på den ”onde” Putin och Ryssland när det gäller att få stopp på destabiliseringsapparaten ISIS!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.